Όλα όσα είπαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανά θεματική ενότητα του ντιμπέιτ

Όλα όσα είπαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανά θεματική ενότητα του ντιμπέιτ
Menelaos Myrillas / SOOC

Έξι ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μία ακόμη τηλεμαχία, στοχεύοντας κυρίως σε όσους παραμένουν αναποφάσιστοι. Κυριάρχησαν οι ατακαδόρικες απαντήσεις με στόχο να κερδίσουν τις εντυπώσεις λίγο πριν την κάλπη ενώ σε κάποια σημεία δεν έλειψε ο εκνευρισμός και ο έντονος διάλογος μεταξύ των δύο.

Εσωτερική πολιτική

Στην πρώτη θεματική ενότητα οι ερωτήσεις αφορούσαν την εσωτερική πολιτική

  • Για συνεργασίες

Θα υπάρξει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, αλλά όχι παρά φύσιν κυβέρνηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν συνεργασίες μετά τις εκλογές. Παρά φύσιν κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση. Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω τις ευρύτερες συναινέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση. Ο κ. Μεϊμαράκης με καλεί σε μια παρά φύσιν συνεργασία. Καλό θα ήταν να ερωτηθούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τη στάση τους. Εκτιμώ ότι δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ», είπε.

Άφησε δε αιχμές κατά του πρώην συντρόφου του, Παναγιώτη Λαφαζάνη, λέγοντας με νόημα: « Τώρα που έχουν επιλέξει κάποιοι να πάνε νομισματοκοπείο, δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης. Το πρόβλημα με τον κ. Μεϊμαράκη είναι ότι έχουμε ριζικές διαφορές σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως στο ζήτημα του χρέους. Δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει «Εθνική ομάδα». «Ζήτησα με τον κ. Τσίπρα να έχουμε κοινό προγραμματισμό σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως στην εφαρμογή των όρων που ο ίδιος υπέγραψε. Πιστεύω ότι δεν είναι θέμα προσώπων κατά βάση. Δεν ζητάει κανείς να αφομοιώσει ο ένας τον άλλον. Μπορούμε να συγκροτήσουμε μία εθνική ομάδα, απαιτείται περισσότερη συνεργασία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθένας έχει μία διαδρομή, όλοι κρινόμαστε. Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί ο κ. Μεϊμαράκης. Εκπροσωπεί ένα κόμμα που κυβέρνησε αυτοδύναμα πολλά χρόνια, φορτώνοντας με χρέη τον λαό. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα.

  • «Ο κ. Τσίπρας έπαθε αλλοίωση χαρακτήρα από τότε που υπέγραψε το Μνημόνιο»

Περί σκανδάλων και διαπλοκής η συζήτηση και ο κ. Σρόιτερ απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα τον ρώτησε εάν προσυπογράφει τις καταγγελίες για προσωπική εμπλοκή του κ. Μεϊμαράκη στο ζήτημα των υποβρυχίων. Για να απαντήσει:

«Ο καθένας έχει μία διαδρομή, όλοι κρινόμαστε. Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί ο κ. Μεϊμαράκης. Εκπροσωπεί ένα κόμμα που κυβέρνησε αυτοδύναμα πολλά χρόνια, φορτώνοντας με χρέη τον λαό. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα».

Τον λόγο πήρε ο κ. Μεϊμαράκης ζητώντας να μην κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν ούτε ένα νομοσχέδιο για τη διαπλοκή. «Εμεις κάναμε σειρά μέτρων. Μπορεί να μας πει ο κ. Τσίπρας ένα μέτρο που έφερε; Το μόνο που έκανε είναι ότι κατάργησε τη διαύγεια. Έφερε στη Βουλή έναν νόμο για τα ΜΜΕ χωρίς να τον περάσει. Τι περιμένει; Θέλει απλά να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών», είπε.

Σε αυτό το σημείο αποφάσισε να παρέμβει ο κ. Τσίπρας. «Σας άκουσα ότι η κυβέρνησή μας έκανε πολύ λίγα πράγματα. Θα ήθελα να θυμίσω ποια κόμματα έπαιρναν τα μαύρα χρήματα της Siemens. Θα ήθελα να θυμίσω εάν οι υποθέσεις φοροδιαφυγής ελέγχθηκαν από τη ΝΔ. Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με τη διαπλοκή;» διερωτήθηκε.

«Έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρα από την στιγμή που υπέγραψε το μνημόνιο. Επειδή βλέπει ότι χάνει ή επειδή έγινε μνημονιακός ρίχνει το επίπεδο» ανταπάντησε ο κ. Μεϊμαράκης και ρώτησε: «Είναι δυνατόν να παίζετε τόσο φτηνιάρικα παιχνίδια;».

  • Σκουριές

Η Μαρία Χούκλη σε ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε στους μεταλλωρύχους που είχαν συγκεντρωθεί στην ΕΡΤ -που τον κατηγορούν ότι έκλεισε την επιχείρηση για προεκλογικούς λόγους- και τον ρώτησε τι θα κάνει για να φέρετε επενδύσεις και να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας;

«Το θέμα των Σκουριών δεν είναι χθεσινό. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η εξόρυξη χρυσού δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, εκτός κι αν τηρούνται οι προδιαγραφές. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε και τη νομιμότητα. Οδηγηθήκαμε στην αναστολή των εργασιών μόνο σε ότι αφορά την εξόρυξη χρυσού. Εκβιαστικά η εταιρεία σταμάτησε όλες τις εργασίες. Εμείς είμαστε με τους εργαζομένους, αλλά και με τη νομιμότητα», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε «Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης, αν οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν μολύνουν το περιβάλλον, θα συνεχιστούν. Χρειάζεται νομοθεσία, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατεία και η διαφθορά, για να υπάρξουν επενδύσεις».

  • Θέσεις εργασίας

Σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για το τι θα κάνει εκείνος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε να επιτεθεί στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι έδιωξε κάθε επένδυση. «Δεν προχώρησε η Cosco, τα αεροδρόμια, οι Σκουριές. Είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα. Ακόμα και τα έργα σε οδικούς άξονες σταμάτησαν, γιατί δεν υπήρχε ρευστό, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Θα τρέξουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια, θα κυνηγήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ», είπε.

  • Εκεί που πήραν φωτιά οι κόκκινες κάρτες

Όταν η δημοσιογράφος του ανάφερε ότι το μνημόνιο ορίζει ρητά, ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την απελευθέρωση των απολύσεων, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Εμείς δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο, στηρίξαμε τη χώρα. Το μνημόνιο φέρει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου. Ομαδικές απολύσεις ποτέ δεν υπήρξαν για εμάς. Μόνο επί Τσίπρα έπεσαν στο τραπέζι και τις υπέγραψε».

Το σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Τσίπρα λέγοντας: «Έχουμε μνήμη, τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε μία τρομακτική αποεπένδυση. Μιλάτε για την Cosco και την Ιόνια Οδό, ενώ εμείς επαναδιαπραγματευτήκαμε και αποκομίσαμε κέρδος για το δημόσιο».

Για να έρθει παρέμβαση και του Μεϊμαράκη: «Ο κ. Τσίπρας έχει ξεχάσει ότι εμείς φέραμε όλες αυτές τις επενδύσεις, για τις οποίες εκείνος διαμαρτυρόταν. Είστε ο πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο αριθμό ανέργων. Πείτε μου μία θέση ανεργίας που ανοίξατε. Ακούτε για ιδιωτικό τομέα και σας πιάνει αλλεργία. Εμείς μειώσαμε τον Δημόσιο τομέα πράγματι, αλλά θέλουμε της αξιοποίησή του».

Και νέα παρέμβαση του κ. Τσίπρα: «Το α’ εξάμηνο είχαμε ανάπτυξη 1,6% ενώ το προηγούμενο χρόνο είχαμε ανάπτυξη 0%. Πράγματι υπήρξε μία μείωση της εργασίας, λόγω των capital controls. Οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην τελευταία αξιολόγηση και δεν φέρατε καμία αντίρρηση».

Και τελευταία παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη: «Ο κ. Τσίπρας μπερδεύει τα στοιχεία για την ανάπτυξη. Παραμένετε ο πρωθυπουργός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων. Ο τουρισμός ανέβηκε ως προς τις αφίξεις, αλλά θα δούμε για τα εισοδήματα».

  • Ασφαλιστικό

Η ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα προ τον Αλέξη Τσιπρα είχε να κάνει με το ασφαλιστικό και εάν έχουν βάση οι κατηγορίες του Αλ. Μητρόπουλου σχετικά με τη σύνδεση των συντάξεων με τα περιουσιακά στοιχεία;

Κατά τον κ. Τσίπρα, «δώσαμε μάχη στο θέμα των συντάξεων». Και συνέχισε: «Η όποια εξοικονόμηση πόρων δεν θα πηγαίνει στο χρέος, θα βρούμε και τα ισοδύναμα. Να είμαστε όμως ειλικρινής. Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα, μετά το PSI της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Εμείς έχουμε σχέδιο για μία μεταρρύθμιση που θα προστατεύσει τους ασθενέστερους».

«Ζητάτε την ψήφο για να εφαρμόσετε μία καλή συμφωνία ή μία συμφωνία για την οποία ντρέπεστε» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα η Σία Κοσιώνη για να απαντήσει: «Παραλάβαμε έλλειμμα και άδεια ταμεία, και η πέμπτη αξιολόγηση ήταν στο τραπέζι. Το μεγαλύτερο ψέμα ήταν η πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Εμείς θα παλέψουμε προς όφελος του ελληνικού λαού».

Η ίδια δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Μεϊμαράκη γιατί η ΝΔ θα εφαρμόσει μέτρα ή μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ως κυβέρνηση δεν κατάφερε να εφαρμόσει. Ο κ. Μεϊμαράκης, απαντώντας και στον κ. Τσίπρα που λέει ότι βρήκαν άδεια ταμεία, είπε ότι λέει ψέματα. Και συνέχισε «Γιατί τότε ζήτησε παράταση, χωρίς να πάρουμε ρευστό; Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα το Grexit. Ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έκανε πίσω. Εμείς διδαχθήκαμε από τα λάθη μας. Με νέους ανθρώπους, ικανούς, άξιους, θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και θα εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις».

  • Σεισάχθεια προς πολίτες και ανακεφαλαιοποίηση

Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα γιατί δεν προωθεί τη «σεισάχθεια» προς πολίτες για να ανασάνει η αγορά, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των Σαμαρά-Βενιζέλου δεν καλύφθηκαν τα «κόκκινα δάνεια», ενός καίριου προβλήματος, όπως τόνισε. Υπενθύμισε το θέμα των 100 δόσεων και δεσμεύθηκε ότι θα προωθηθεί και το θέμα των κόκκινων δανείων, «ένα είδος σεισάχθειας» όπως τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν αισθάνεται ότι πρέπει να πει μια συγγνώμη για τις υποσχέσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος πολιτικός που με τόση ειλικρίνεια να έχει παραδεχθεί λάθη. «Καιρός όμως να σταματήσουμε να στεκόμαστε στο παρελθόν. Εγώ αισθάνομαι περήφανος για το σκληρό αγώνα που δώσαμε. Κερδίσαμε έδαφος, δεν πρέπει να πάμε πίσω» είπε.

Σε ερώτηση προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για τις μειώσεις συντάξεων και τον ΕΝΦΙΑ που έρχεται ξανά, «τα οποία ψηφίσατε όλοι μαζί» και για το κατά πόσο μπορεί να δεσμευθεί ότι θα πληρώσουν οι «ζάπλουτοι» και θα απαλλαγούν οι πολίτες, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε μιλήσει για εξορθολογισμό, αλλά προέκυψαν οι εκλογές. «Με τον κύριο Τσίπρα που είχε υποσχεθεί να τον καταργήσει».

Σε συμπληρωματική ερώτηση για τα ισοδύναμα, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Εγώ δεν πρόκειται να πω ψέματα. Θέλω να σας κοιτάω στα μάτια μετά τις εκλογές. Με το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, οι πόροι που θα αποδεσμευτούν από το πιθανό πλεόνασμα, θα αξιοποιηθούν για τη μείωση των φόρων».

Εξωτερική πολιτική

Στη νέα ενότητα και σε ενότητα της Όλγας Τρέμη προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ρωτήθηκε τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ και την προκαταβολή φόρου. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα για όσα έχουν ψηφιστεί. «Όλα τα δημοσιονομικά έχουν ψηφιστεί, εκτός από το αγροτικό και κάποια ακόμα».

Σε παρέμβασή του ο κ. Τσίπρα είπε ότι η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, όπου υπάρχουν πολιτικά στρατόπεδα. «Αυτό που ανήκετε εσείς την ηγεμονία την έχουν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. Εσείς πήγατε χέρι – χέρι μ’ αυτούς. Είχατε την ίδια άποψη με την Μέρκελ, ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

  • Δεν είστε ωρομίσθιος κ. Τσίπρα

Για να πάρει την οργισμένη απάντηση του κ. Μεϊμαράκη: «Ο κ. Τσίπρας έπαθε μετάλλαξη μετά το μνημόνιο. Δεν είστε ωρομίσθιος κ. Τσίπρα να μας λέτε για τις 17 ώρες. Σκεφτήκατε τι υπογράψατε; Ας πηγαίναμε για εκλογές αντί για δημοψήφισμα. Ο λαός σας είπε όχι, το κάνατε ναι και μας πήγατε και σε εκλογές. Η αστάθεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας».

Η ίδια δημοσιογράφου προς τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε στα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για το σκίσιμο του μνημονίου και ρώτησε ένα έχει ένα όραμα.

«Αντιπαρέρχομαι τις κατηγορίες του κ. Μεϊμαράκη. Δεν μετράει με το χρόνο, μετράει το συναίσθημα που δημιούργησε η μάχη που δώσαμε επί επτά μήνες, διεκδικώντας το δίκιο του ελληνικού λαού. Η συμφωνία είναι ζωντανός οργανισμός, με ανοιχτά ζητήματα. Είναι το ζήτημα του χρέους, οι εργασιακές σχέσεις, τα κόκκινα δάνεια, η ΔΕΗ, το ταμείο που δώσαμε μάχη να μην πάει στο Λουξεμβούργο. Το θέμα είναι αν διαπραγματευτεί κάποιος που μάχεται ή που κάποιος που λέει ναι σε όλα», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Σε νέα ερώτηση για το εάν θα ήταν καλύτερα να κλείσετε τη συμφωνία πιο νωρίς, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι όταν δίνεις έναν αγώνα, πρέπει να κρίνεις με βάση το τι έχεις στα χέρια σου. «Αυτή τη συμφωνία αφήνει πολλά ανοιχτά ζητήματα» παραδέχτηκε ότι το κρίσιμο είναι να βγούμε από την επιτροπεία, εφαρμόζοντας γρήγορα όσα συμφωνήσαμε και αλλάζοντας όσα μπορούμε.

Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ προς τον κ. Μεϊμαράκη για τον κ. Βέμπερ, μέλος του ΕΛΚ, που ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Grexit και γιατί η ΝΔ δεν καταδίκασε ποτέ όσα είπε, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο κ. Βεμπερ στο κοινοβούλιό του ψήφισε τη συμφωνία και τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια. «Συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με όλη την Αριστερά που δεν ψήφισε τη συμφωνία στα κοινοβούλια; Με τα πλεονάσματα που προβλέπαμε και με την αύξηση του ΑΕΠ, το χρέος ήταν βιώσιμο. Αν και γνωρίζουμε ότι αύξησε το χρέος, λέμε ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί, αλλά δεν λέμε αν είναι βιώσιμο ή όχι, γιατί θα σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας» πρόσθεσε.

  • Χρέος

Σε ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για το χρέος, απάντησε ότι η συμφωνία αποδέχεται ότι είχε γίνει κούρεμα και ότι το χρέος μπορεί να αναδιαρθρωθεί. «Ο κ. Τσίπρας μεταλλάχτηκε, δεν λέει πια για διαγραφή, τα υπέγραψε. Δεν τον αναγνωρίζω» επανέλαβε.

«Τι πήγε λάθος και οι αγορές δεν χόρεψαν; Γιατί δεν υπαναχώρησαν οι Ευρωπαίοι;», ήταν η ερώτηση προς του κ. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε: «Γνωρίζοντας ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εταίροι έλαβαν τα μέτρα τους. Άφησαν την Ελλάδα έξω από την ποσοτική χαλάρωση. Ήταν μία από τις πτυχές που δεν είχαμε προβλέψει, αναλαμβάνοντας την εξουσία».

Μεταναστευτικό - προσφυγικό

Η συζήτηση πέρασε στο μεταναστευτικό με την Μαρία Χούκλη να ρωτά τον κ. Μεϊμαράκη εάν θα διατηρήσει στην περίπτωση εκλογής του, το χαρτοφυλάκιο για το μεταναστευτικό και τον κ. Μουζάλα (τον υπηρεσιακό υπουργό).

Για το θέμα του χαρτοφυλακίου, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί ενώ αναφορικά με τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης, είπε ότι κανείς δεν ρώτησε τη ΝΔ. «Φαίνεται είχε προνομιακή αντιμετώπιση ο κ. Τσίπρας» είπε.

Ο κ. Τσίπρας είπε αναφορικά με το μεταναστευτικό ότι έθεσαν με τον κ. Ρέντσι επί τάπητος το ζήτημα των προσφυγικών ροών. «Στην Ελλάδα οι βάρκες έρχονται χωρίς διακινητές, οι άνθρωποι αυτοί είναι μαθημένοι να βυθίζουν τις βάρκες όταν τους πλησιάζει το λιμενικό», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας , ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι πρόσφυγες στην Αθήνα έρχονται για να φύγουν» ενώ παραδέχτηκε ότι δεν αρκεί το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα».

  • Πώς να πω τους λαθρομετανάστες;

Σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη εάν θα εξετάσει τη μερική αναστολή της συνθήκες Σέγκεν, τον φράχτη στον Έβρο, το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ο κ. Μεϊμαράκης επανέφερε την ρητορική του κ. Σαμαρά, μιλώντας για λαθρομετανάστες και επαναπροώθηση.

«Πώς να πω τους λαθρομετανάστες; Είναι εκείνοι που λαθραία μπαίνουν στη χώρα. Οφείλουμε να τους επαναπροωθήσουμε πίσω. Ως προς τους πρόσφυγες, έπρεπε να είχε εγκατασταθεί γραφειοκρατία στα νησιά, να καταγραφούν. Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα, έχουμε καλοκαίρι εδώ, ελάτε κι άλλοι».

Σημείο στο οποίο παρενέβη ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι διεθνές.

  • Grexit

Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα σχετικά με την προειδοποίηση Γιούνκερ για την εφαρμογή του προγράμματος, άρα το Grexit παραμένει στο τραπέζι, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχε σχέδιο «αριστερής παρένθεσης» και απειλής Grexit για να πέσει η κυβέρνηση.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει, αλλά η χώρα -όπως είπε- έχει κερδίσει έδαφος και συμμαχίες, άρα από εδώ και πέρα υπάρχει ένας οδικός χάρτης να βαδίσουμε.

Σε συμπληρωματική ερώτηση για το τι θα κάνει σε μια νέα απειλή Grexit -επομένως θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα- ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία έχει δυσκολίες, αλλά και προκλήσεις όπως το θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Σε ανάλογη ερώτηση προς τον κ. Μεϊμαράκη αναφορικά με το Grexit ο κ Μεϊμαράκης εξέφρασε την απορία του γιατί ο κ. Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. « Από τη μέρα που υπέγραψε το μνημόνιο οι Έλληνες βλέπουν έναν άλλον Τσίπρα». Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως πότε δεν είπε στον κ. Τσίπρα να φέρει «ότι να ναι» αλλά του επεσήμανε πως θα πρέπει να βιαστεί και επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι παρεμβάσεις της ΝΔ στο ΕΛΚ για τον περιορισμό των μέτρων. Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη ο κ. Τσίπρας είχε καλύτερη αντιμετώπιση από την Ευρώπη από ότι είχε η κυβέρνηση της ΝΔ τους τελευταίους 6 μήνες.

«Έχετε πει ότι ο κ. Τσίπρας είναι το χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης. Γιατί να μην στείλουμε ξανά στην Ευρώπη τον κ. Τσίπρα που οι Ευρωπαίοι θα του συμπεριφερθούν καλύτερα;» ρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης, για να απαντήσει: «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει σεβαστό. Πράγματι ο κ. Τσίπρας είχε πιο ευνοϊκή μεταχείριση τους πρώτους μήνες, από ότι εμείς. Όταν είδαν οι Ευρωπαίοι ότι τους κορόιδευε, πήγε σαν καλό παιδί και υπέγραψε».

«Η ΝΔ συνέβαλε τα μέγιστα στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Όμως, συνέβαλε και στην οικονομική καταβαράθρωση της χώρας, ιδίως την περίοδο 2005 – 2009. Μήπως πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό;» ρώτησε ο κ. Γιομπαζολιά τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Η ΝΔ έχει μακρά ιστορία, έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ. Από την κρίση και μετά η Ε.Ε. δεν αντέδρασε όπως έπρεπε, οι μηχανισμοί άρχισαν να στήνονται μετά την κρίση. Η χώρα ήταν αδύναμη και είχε μεγάλο χρέος, που δεν οφείλεται κατά βάση στη Ν.Δ. Αναλάβαμε και τις δικές μας ευθύνες. Άλλαξε η Ελλάδα, αλλάξαμε κι εμείς και δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη» απάντησε.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο

Ακολούθησε η ενότητα κατά την οποία ο ένας πολιτικός αρχηγός μπορούσε να απευθυνθεί στον άλλον.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε με την παρατήρηση ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις με αποτέλεσμα να έρθει νέο μνημόνιο. Και ρώτησε εάν πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία, εάν θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ή θα ξαναπάνε τη χώρα σε εκλογές, ενώ επίσης διερωτήθηκε: «Γιατί θέλετε να μας τελειώσετε;».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε υπενθυμίζοντας ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αποχωρήσει και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πάλι όπως τον Ιανουάριο, τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει αστάθεια. Συμπλήρωσε επίσης ότι απέδειξε στην πράξη, τόσο στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ όσο και με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία, ότι είναι ανοικτός στη συνεργασία, «αλλά δεν θα κάνουμε εθνική συγκάλυψη».

Σε συμπληρωματική ερώτηση του κ. Μεϊμαράκη ότι θέλει να τελειώσει το 70%, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν ειπώθηκε επί προσωπικού, αλλά ότι το νέο θα τελειώσει το παλιό. Και στη συνέχεια ρώτησε: «Με όλα αυτά που μου καταλογίζετε ότι είμαι ψευτράκος, ο πρωθυπουργός του 60ευρου, θέλετε να συνεργαστούμε αλήθεια;».

  • «Κόκκινη κάρτα» στον σκηνοθέτη για το ύψος του Μεϊμαράκη

Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης πριν απαντήσει, έμεινε στο πλάνο, ζητώντας από τον σκηνοθέτη να το «διορθώσει», ώστε να μην φαίνεται ο κ. Τσίπρας πιο ψηλός.

Στη συνέχεια είπε ότι η συνεργασία θα βασιστεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά τα άλλα, η ασυνέπεια λόγων και πράξεων δεν αλλάζει την άποψή του για τον κ, Τσίπρα.

«Αν συνεργαστούμε θα δεσμευτούμε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, παραμένετε όμως ψευτράκος πονηρούλης γιατί γνωρίζατε από τις 12 Ιουλίου ότι θα πάτε σε εκλογές και σε μένα στις 24 Ιουλίου μου λέγατε ότι δεν θα πάμε σε εκλογές. Γι' αυτό σας είπα ότι μετά τη συμφωνία πάθατε μετάλλαξη, εγώ σας εμπιστευόμουν πολύ μέχρι τότε, μετά σας είπα ψευτράκο και πονηρούλη. Εγώ δεν σας βλέπω ούτε για πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο, είστε ο πρωθυπουργός που φέρατε την καταστροφή, ποτέ δεν ήρθαν τόσα πολλά κακά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα», είπε.

  • Κατάρα για τον τόπο να γίνει η ΧΑ αντιπολίτευση

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, σχολιάζοντας, ότι δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα είναι κατάρα για τον τόπο να γίνει η Χρυσή Αυγή Αξιωματική Αντιπολίτευση.

«Δεν γίνεται δυο κόμματα με τέτοιες διαφορές να συνυπάρξουν, δεν είναι καλό για τον τόπο και εάν αντιπολίτευση είναι η Χρυσή Αυγή θα είναι κατάρα για τον τόπο», είπε.

Κοινές ερωτήσεις από τον Πάνο Χαρίτο

Στην προτελευταία ενότητα ο συντονιστής της ΕΡΤ, Πάνος Χαρίτος απηύθυνε δύο κοινές ερωτήσεις προς τους δύο πολιτικούς αρχηγούς

Η πρώτη ήταν: Γιατί οι ψηφοφόροι που απευθύνεστε σήμερα, να σας πιστέψουν ότι όσα υπόσχεστε σήμερα είναι εφικτό να εφαρμοστούν;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην πολιτική δίνεται η δυνατότητα πάλης και μάχης. «Σε αυτόν τον τόπο τίποτα δεν χαρίστηκε. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια για να βγούμε από τη μέγγενη. Ζητώ μία εντολή συνέχειας, για να μην μείνει η ελπίδα στη μέση. Μία ελπίδα που θα έρθει με υπομονή, επιμονή, σχέδιο και αγώνα. Τώρα όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος».

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι από τον Ιανουάριο έως σήμερα, οι ψηφοφόροι έχουν να συγκρίνουν όσα τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και όσα έπραξε. «Από τον Ιανουάριο έως σήμερα, η χώρα έχει αλλάξει, το εισόδημα έχει μειωθεί. Όσοι έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας, πρέπει να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν πριν πάνε στην κάλπη. Η νέα γενιά πρέπει να πάει στην κάλπη, πρέπει να συμμετέχει για να αλλάξουν τα πράγματα. Η κοινωνία αλλάζει με συμμετοχή και όχι αποχή» επεσήμανε.

Σε νέα τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρα είπε ότι η βασική υπόσχεση που έδωσα τον Ιανουάριο ήταν ότι θα ματώσουμε για να διαπραγματευτούμε την έξοδο από την εποπτεία» και πρόσθεσε: «Την υπόσχεσή μας την τηρήσαμε. Ματώσαμε, διαπραγματευτήκαμε για το καλό του ελληνικού λαού, δημιουργήσαμε ρωγμές στην Ευρώπη. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν κάναμε τίποτα».

Στην δεύτερη ερώτησή του προς τους αρχηγούς, ο κ. Χαρίτου ρώτησε: Για ποιο λόγο να θεωρήσει ένας νέος ότι αλλάζει κάτι, μετά από αυτές τις εκλογές; Τι θα τον κρατήσει στην Ελλάδα;

Ο κ. Μεϊμαράκη είπε ότι «σε έναν 20άρη θα πω να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας». «Οι Έλληνες δεν μπορούν να μεγαλουργήσουν γιατί υπάρχει μία μίζερη κατάσταση, ένας διχασμός. Πρέπει να έρθουν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Δεν επαρκεί το δημόσιο κεφάλαιο. Εφόσον μπορέσουμε να ανοίξουμε τις επενδύσεις, τα νέα παιδιά μπορούν να βρουν δουλειά. Η αποχή δεν δίνει λύσεις. Λύσεις δίνει η ψήφος της δημιουργικότητας» συνέχισε.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε πότε έφυγαν οι νέοι από τον τόπο. «Το τελευταίο εξάμηνο; Το να λέει ο κ. Μεϊμαράκης ότι εκείνος έχει έγνοια για εκείνους και όχι εμείς, είναι καινοφανές. Φεύγουν επιστήμονες, χρειάζονται τομές. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τα πανεπιστήμια, την έρευνα. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να μείνουν εδώ. Κάναμε προσπάθεια, θα τη συνεχίσουμε. Χρειάζεται δουλειά, αλλά και όραμα», τόνισε.

Τα μηνύματα των δύο αρχηγών

Μεϊμαράκης: Σας ζητώ να ψηφίσετε τη ΝΔ. Πριν πάτε στην κάλπη να συγκρίνετε, να κρίνετε. Στις 20 Σεπτεμβρίου κρίνεται το μέλλον της χώρας. Εάν η Ελλάδα θα πάει μπροστά, εάν το ψέμα θα νικήσει την αλήθεια. Οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού, μπορούν να μεγαλουργήσουν και στη χώρα μας, αρκεί να μην υπάρχει διχασμός. Όλοι μαζί μπορούμε. Η ΝΔ δεσμεύετε να συγκροτήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας για να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην ανάπτυξη. Θα καλέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να φτιάξουμε ένα σχέδιο για την χώρα. Πρέπει να φτιάξουμε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε να συμμετάσχουν όσοι μπορούν. Η χώρα μετά το β’ εξάμηνο του 2016 μπορεί να ανακάμψει.

Τσίπρας: Το Γενάρη που μας πέρασε πήραμε την εντολή για να ξεκινήσουμε μια μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από το λάκκο της χρεοκοπιας που τον έριξαν τα τελευταία 40 χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Συγκρουστήκαμε, κερδίσαμε έδαφος, ανοιξαμε δρόμους, την κρίσιμη στιγμή βάλαμε το λαό στο τραπέζι της διπραγμάτευσης, με το περήφανο όχι κερδίσαμε μια καλύτερη συμφωνία. Έχουμε σχέδιο για να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να ξεμπερδέψουμε με αυτό που ονομάζουμε παλιό κατεστημένο. Να ξεμπερδέψουμε με παθογένειες, με τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, να βγούμε από τη λάσπη. Το δίλλημα της Κυριακής είναι εάν θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή των πολλών, που να δίνει προοπτική για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα να ατενίζει μέλλον με αισιοδοξία. Ας κερδίσουμε το αύριο τελειώνοντας με το χθες.

Δημοφιλή