Οι τοποθετήσεις των 7 στο ντιμπέιτ ανά θεματική ενότητα

Οι τοποθετήσεις των 7 στο ντιμπέιτ ανά θεματική ενότητα
Eurokinissi

Τρεις ώρες διήρκεσε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις σε πέντε θεματικές ενότητες. Απάντησαν επίσης σε μία ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου, ενώ απευθύνθηκαν και στον ελληνικό λαό.

Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

Στα βαθιά έπεσε με την πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αφού ρωτήθηκε γιατί οι πολίτες να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι όχι μόνο πολλά από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά (κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση κατώτατου μισθού και σύνταξης, κτλ) δεν υλοποιήθηκαν, αλλά ήρθαν και νέα σκληρά μέτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι στο εξάμηνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε σκληρή μάχη για το δίκιο του ελληνικού λαού. Αναφέρθηκε στη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, εξοικονομώντας για τη χώρα 20 δισ. ευρώ, που αλλιώς θα έπρεπε να εξασφαλιστούν μέσω σκληρών μέτρων. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ομαλοποίηση της κατάστασης με την εξασφάλιση σημαντικής χρηματοδότησης 86 δισ. ευρώ, την εξασφάλιση κονδυλίων 20 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και στα 35 δισ ευρώ του πακέτου Γιούνκερ. Παραδέχθηκε ότι πολλά δεν υλοποιήθηκαν αλλά «ο αγώνας συνεχίζεται».

Επανερχόμενη η Όλγα Τρέμη παρατήρησε ότι «άλλα υποσχεθήκατε άλλα κάνατε» ρωτώντας γιατί υπήρξαν τόσες καθυστερήσεις; «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτή τη δύσκολη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν υπερβολές έγιναν και λάθη. Πάντως πάντα βάζαμε πάνω από όλα το συμφέρον του λαού», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην ερώτηση «εσείς είπατε την αλήθεια;» κατά την διακυβέρνηση της χώρας, απάντησε: «Είπαμε πάρα πολλά είναι η αλήθεια το 2012. Κάποια τα καταφέραμε, πολλά τα επιδιώξαμε, κάποια όχι. Οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση αυτά που κάναμε (μείωση έκτακτης εισφοράς κατά 30%, μείωση του ΕΦΚ του πετρελαίου κτλ). Και σίγουρα τον Γενάρη του 2015 η οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση από σήμερα». «Εμείς φέραμε επενδύσεις, ο Τσίπρας τις διώχνει», είπε επίσης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης ερωτηθείς για το πρόγραμμα και τους στόχους της ΛΑΕ, που προβλέπει επιστροφή στη δραχμή, απάντησε: «να μην κάνουμε τρομοκρατία για κάτι που δεν έχει συζητηθεί καθόλου στην ελληνική κοινωνία». Το θέμα του εθνικού νομίσματος ήταν ταμπού και κάθε συζήτηση πνιγόταν με την τρομοκράτηση του λαού πριν καν ξεκινήσει, είπε προσθέτοντας: «Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφική». Σε ότι αφορά αναλυτικά τις συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είπε ότι πρέπει να γίνει αυτή η ενδιαφέρουσα συζήτηση, καθώς τα θέματα αυτά δεν μπορούν να αναλυθούν στο 1,5 λεπτό που έχει στη διάθεσή του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε ερώτηση που δέχθηκε για το «ναι» που είπε στο Μνημόνιο είπε ότι πρέπει να ειπωθεί με ειλικρίνεια ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. «Ένα βήμα πριν την καταστροφή, το Ποτάμι πήρε την πατριωτική απόφαση για την ψήφιση του μνημονίου» τόνισε. Είπε επίσης ότι στις 21 Σεπτεμβρίου χρειάζεται μία τολμηρή κυβέρνηση που θα βάλει πάνω από τα μνημόνια τις μεταρρυθμίσεις, και παρέπεμψε στις σχετικές προτάσεις του Ποταμιού. Αναφορικά με τις επενδύσεις και την προσέλκυσή τους, πρότεινε λιγότερη φορολόγηση προς τους ξένους επενδυτές ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από την πλευρά του χαρακτήρισε «ημέρα με τη νύχτα» την πρόταση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αναφορικά με την αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και το εθνικό νόμισμα. . Παράλληλα επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και μπορεί να αποδεσμευτεί από αλυσίδες λυκοσυμαχιών.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος τάχθηκε κατά της βαριάς φορολόγηση, η οποία σταματά την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι οι ΑΝΕΛ πιστεύουν στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης. Επισήμανε ότι οι ΑΝΕΛ σε επόμενη κυβέρνηση, με πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εγγύηση για την ιδιωτική οικονομία και θα προτείνουν σταθερό φορολογικό καθεστώς για προσέλκυση επενδύσεων. Ανέφερε επίσης ότι η μεγαλύτερη αποτυχία που χρεώνει στον εαυτό του είναι ότι δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά είπε ότι το κόμμα της έχει εμπειρία, ξέρει να διαπραγματεύεται σκληρά και αποτελεσματικά και το έχει αποδείξει. Είπε επίσης ότι στους επτά μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο λαός μπορεί να συγκρίνει. «Έχουμε κατασυκοφαντηθεί, μας είπαν προδότες και δοσύλογους, κανείς δεν μπορεί να πει ότι βάλαμε συμφέρον πάνω από την πατρίδα», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες ότι η προηγούμενη διαπραγμάτευση δεν έκλεισε προς αποφυγή του πολιτικού κόστους.

Διοίκηση και κοινωνική πολιτική

Ερωτηθείσα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια του εισαγγελέα και εκείνος κάνει τις κατάλληλες ενέργειες. «Δεν έχω στα χέρια μου το πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Δεν έχω βγάλει κανένα συμπέρασμα. Όμως με απόλυτη διαφάνεια έχουμε ερευνήσει τα πάντα για αυτό αισθάνομαι σιγουριά. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε ποτέ χρήματα και να μην τα επιστρέψει, γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Ο κ. Καμμένος, ερωτηθείς αν θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους είπε ότι η συμφωνία ήταν για τους ΑΝΕΛ μία δύσκολη συμφωνία, αλλά κατάφερε πολλά πράγματα. «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είχαμε απώλειες από την υπογραφή της συμφωνίας, αν και ήταν μια δύσκολη επιλογή» επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε ο Πάνος Καμμένος, η χώρα θα έβγαινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τράπεζες θα είχαν καταστραφεί. Όπως σημείωσε, μπορεί με τη συμφωνία να μην τα καταφέραμε με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά καταφέραμε ορισμένα πράγματα, μεταξύ των οποίων να μην διέπεται η συμφωνία από το αγγλικό Δίκαιο, να επανακτήσει η χώρα την κυριαρχία της, καθώς και το πακέτο ενίσχυσης ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κουτσούμπας, σε ερώτηση για την ευθύνη του ΚΚΕ για την διόγκωση του δημοσίου, απάντησε ότι ο καπιταλιστικός δημόσιος τομές έχει διαφθαρεί και σαπίσει, λόγω της πολιτικής των εκάστοτε εξουσιών και των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ παλεύει για μία κοινωνικοποιημένη οικονομία, δήλωσε. Σε ερώτηση για τον αριστερό συνδικαλισμό και το μεγάλο δημόσιο, απάντησε ότι, για παράδειγμα, στα δημόσια νοσοκομεία και στην εκπαίδευση είναι τεράστιες οι ελλείψεις. Χρειάζονται θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς για το «μεγάλο και αναποτελεσματικό δημόσιο» και για το κατά πόσο θα ενθαρρύνει ή θα αποτρέψει απολύσεις στο δημόσιο εάν βρεθεί στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για πελατειακές σχέσεις και για παιδιά του κομματικού σωλήνα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι το δημόσιο έχει 1641 οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου αλλά και τις περισσότερες γενικές γραμματείες από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. «Μπορούμε να μειώσουμε το κράτος στα ρετιρέ της δημόσιας διοίκησης και να το ενισχύσουμε εκεί που το έχει ανάγκη. Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι παιχνίδι με κουτάκια για τα πολιτιικά κόμματα. Απαιτείται αξιολόγηση και των δομών που δεν έκανε η ΝΔ», είπε.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ερωτηθείς κατά πόσο η Λαϊκή Ενότητα θέλει δημόσια διοίκηση αστικού κράτους ή κεντρικού κρατικού σχεδιασμού, απάντησε: «Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη το λαό και την ανάπτυξη. Και βεβαίως, αυτό το κράτος, σε τελική ανάλυση θα είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και στα σημερινά πλαίσια μέχρι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, δεν αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό αυτού του κράτους, για τη βελτίωση και την αποδοτικότητά του για την αναβάθμιση της συμμετοχής, μέσα από το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό φέουδο, ούτε κράτος πελατειακών σχέσεων, δεν θα είναι ένα κράτος της διαπλοκής, αλωμένο από τα μεγάλα συμφέροντα, κάτι που συμβαίνει επί δεκαετίες στη χώρα μας και πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος όμως, δε μπορεί να γίνει με μνημόνια».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ερωτηθείς κατά πόσο έχει κάτι να πει στους πολίτες μετά τη δήλωση του ίδιου ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την εξάμηνη διαπραγμάτευση, θέτοντας ως προτεραιότητα τις επενδύσεις. «Δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις» είπε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος και επεσήμανε πως « για να προχωρήσουμε στο ασφαλιστικό χρειάζονται επενδύσεις, να δούμε την αδήλωτη εργασία, το δημογραφικό». Όπως τόνισε η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει δουλειές , τις οποίες όπως είπε διώχνει ο κ. Τσίπρας. « Αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβω να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντίθετα με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει να με δει. Εγώ κατάφερα ως πρόεδρος της Βουλής να συνθέσω απόψεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το ποιους τελικά πλήττουν τα μέτρα λιτότητας που περιέχονται στο Μνημόνιο, έκανε λόγο για «αναγκαίους συμβιβασμούς» τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε τις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση. «Ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου» δήλωσε τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ. «Τουλάχιστον εμείς δεν παραδοθήκαμε» συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας στο κατά πόσο ο ίδιο έχει πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το δικό του ακίνητο ή αποτελεί τον πρώτο πρωθυπουργό που χρωστάει στο Δημόσιο απάντησε: «Το ακίνητο δεν ήταν στην ιδιοκτησία μου, ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας παράλογος φόρος που έφερε η ΝΔ. Ένας φόρος που θα καταργηθεί και αντικατασταθεί».

Παιδεία και Υγεία

Στην ερώτηση για την παιδεία και την διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παιδεία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, αλλά όπως είπε οι νέοι φεύγουν από την χώρα. Είναι ανάγκη, είπε ο κ. Τσίπρας, να αξιοποιηθεί αυτό το πλεονέκτημα, να αλλάξει το πλαίσιο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συμφωνούμε απολύτως , πρόσθεσε, να δώσουμε την δυνατότητα στα πανεπιστήμια να υπάρχουν δίπλα, ερευνητικά κέντρα και παράλληλα να αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι άλλο πράγμα η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και άλλο πράγμα η παράδοση στην αγορά με την οποία είμαστε αντίθετοι.

Για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να υπάρξουν μη κρατικά πανεπιστημία για να μπορέσουν να έχουν τα παιδιά τη μόρφωση σε ανώτατο επίπεδο αντί να πηγαίνουν λόγω ιδεοληψιών της Αριστεράς στο εξωτερικό, ακόμη και εκτός ΕΕ, μίλησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως « ότι ιδιωτικό ακούει το μισεί» φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ κριτική άσκησε και για το νόμο Μπαλτά και την αριστεία. Όπως είπε «αν δεν συνδεθούν τα πτυχία με την αγορά εργασίας θα έχουμε στρατιές ανέργων» ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε περιορίσει πολύ τις αποσπάσεις καθηγητών. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μεϊμαράκη «οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πληρώνονται όπως πρέπει».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για την ανάγκη επανάστασης στην παιδεία, όπως και στην υγεία, ο οποίος δέχθηκε την ερώτηση εάν οι προτάσεις της Λαϊκής Ενότητας εμπεριέχουν κίνδυνο για την Παιδεία. Επισήμανε ότι Παιδεία και Υγεία χρειάζονται αναβάθμιση και η αναγκαία χρηματοδότηση μπορεί να έλθει μόνο εάν η χώρα βγει από τη μνημονιακή θηλιά και δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός προϋπολογισμού που μπορεί να στηρίξει νέες δαπάνες –να πάει η χώρα σε εθνικό νόμισμα για να έχει ρευστότητα και δυνατότητα χρηματοδότησης με εθνικούς πόρους. Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση της κ. Κοσιώνη, για το αν είχε εξετάσει το ρίσκο για την υγεία και την παιδεία, όταν ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ρήξη, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε, «ότι η καταστροφή της χώρας είναι το ίδιο το μνημόνιο και αυτό θα συνεχισθεί με το τρίτο μνημόνιο. Γι' αυτό χρειάζεται εναλλακτική λύση, πέρα και έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξω από την ευρωζώνη».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς πώς η ελληνική παιδεία θα αναβαθμίσει και θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνολογία και στην καινοτομία, απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της παιδείας είναι οι σαμποτέρ που ακούν στο όνομα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν γίνεται σκόπιμα, αλλά γιατί τα κόμματα αυτά ψάχνουν χειροκροτητές των πολιτικών τους στο χώρο της παιδείας, επισήμανε και πρόσθεσε: Για αυτό το Ποτάμι ζητά να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια, εξ ου και δεν δημιουργήσαμε εμείς τέτοια. Σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση των σχολείων και την καινοτομία, αν και είχα αναδείξει τέτοιες προσπάθειες ως δημοσιογράφος, δυστυχώς δεν βρισκόμαστε στο σημείο αυτό, είπε. Τώρα πρωτίστως, πρέπει να προστατεύσουμε το σχολείο και την παιδεία από τον μπαλτά. Τα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τους μήνες αυτούς στην παιδεία ήταν καταστροφικά. Δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία λόγω έλλειψης δασκάλων. Στην συμπληρωματική ερώτηση ποιον θα προτείνει το Ποτάμι σε κυβέρνηση συνεργασίας για υπουργό Παιδείας, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το πρόσωπο δεν πρέπει να προέρχεται από τα κόμματα, απαιτούνται εθνικές επιλογές. Υπουργός μακριά από κόμματα, για να έχουμε σχολεία του μέλλοντος και όχι κομματικά σχολεία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ερωτηθείς για την αρνητική στάση που κράτησε το ΚΚΕ στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, παρά το ότι τίθεται υπέρ της δημόσιας παιδείας, απάντησε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταψήφισε όλα τα μέτρα του μνημονίου και φυσικά και αυτό. Μέσω αυτού του μέτρου, είπε, θεωρούμε ότι πλήττεται η ελληνική λαϊκή οικογένεια αφού με το χάλι που έχει σήμερα η δημόσια παιδεία αναγκάζεται να καταφεύγει προκειμένου να μορφώσει τα παιδιά της στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τόνισε δε ότι τα φροντιστήρια στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και με το ΦΠΑ στο 23% θα ήταν αδύνατο. Στην συμπληρωματική ερώτηση ότι στο θέμα αυτό φαίνεται ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με την ΛΑΕ και στην παρατήρηση ότι επομένως το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται την άποψη με τέτοια μέτρα πλήττεται η πλουτοκρατία ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε αστεία την άποψη, ενώ για τη ΛΑΕ είπε ότι οι απόψεις της οδηγούν σε νέο μνημόνιο.

Ο Πάνος Καμμένος ερωτηθείς ότι ενώ το τρενάκι της παιδείας φαίνεται να έχει εκτροχιαστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φρόντισε οι πρώτοι που επέστρεψαν στις δουλειές του να είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, είπε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν παρέμβει πολλές φορές για τα θέματα της παιδείας. Είπε ακόμη ότι δεν τάσσεται κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στη συμπληρωματική ερώτηση για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Καμμένος μίλησε για απαράδεκτο μέτρο, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση και εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθούν ισοδύναμα.

Η Φώφη Γεννηματά ερωτηθείσα για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνεται στη συμφωνία με τους εταίρους και ειδικά στις προβλέψεις αυτής για τα γεννόσημα φάρμακα. Για κατάρρευση του ΕΣΥ από τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και για πλήρη αδράνεια σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Απαντώντας στη δεύτερη θεματική ενότητα υγεία - παιδεία και σε ερώτηση ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το φάρμακο, η κ. Γεννηματά αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με τη πολιτική της οδήγησε το ΕΣΥ στην κατάρρευση, τόνισε την ανάγκη προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών ενώ τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Μεταναστευτική πολιτική

Ερωτηθείσα για το τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση αύριο και μάθαινε ότι φθάνουν στα ελληνικά νησιά 10.000 μετανάστες, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι δεν θα περιμένει να συμβεί αυτό αλλά θα δράσει νωρίτερα. Παράλληλα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για πλήρη αδράνεια με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και παράλληλα να χάσει η Ελλάδα σημαντικούς πόρους από την ΕΕ που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Αν είμαστε αύριο κυβέρνηση θα πρέπει να πείσουμε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι ελληνικό. Η Ελλάδα δεν αντέχει μόνη της να το αντιμετωπίσει. Γι αυτό ζητήσαμε διακομματική συνεργασία», τόνισε. Στην ερώτηση της κ. Ζαχαρέας ποια είναι για το ΠΑΣΟΚ η ρεαλιστική πρόταση για το μεταναστευτικό, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ και η άμεση πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών νησιών.

Ο κ. Καμμένος, σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, απάντησε ότι κύρια διαφωνία του ήταν σε αυτό της ιθαγένειας και το κόμμα του το καταψήφισε. Η κυβέρνηση όμως τους τελευταίους μήνες έδρασε όπως έπρεπε. Οι ΑΝΕΛ, τόνισε, πρότειναν πρώτοι την κατάργηση του Δουβλίνου 2 και λοιδορηθήκαμε. Πρέπει να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Λέσβος και Κω και να μπουν περισσότερα πλοία για τη μεταφορά των μεταναστών, πρότεινε. Δέχτηκα επίθεση όταν είπα ότι το πρώτο που θα γίνει ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Τελικά η Ευρώπη μέσω της Γερμανίας ήρθε να μας απειλήσει με τους πρόσφυγες, τόνισε.

Ο κ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς τι προτείνει το ΚΚΕ για το προσφυγικό, απάντησε ότι άμεσα θα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμούς τους. Σκέφτομαι ακόμα και παρέμβαση στην κ. Θάνου και τον κ. Αβραμόπουλο ώστε η ίδια η Κομισιόν να αναλάβει με απευθείας πτήσεις να μεταφερθούν από τα νησιά, είπε. Το μεταναστευτικό πρέπει να λυθεί άμεσα διότι δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα. Σε ερώτηση αν θα έπρεπε οι μετανάστες να εντάσσονταν στην παραγωγή της χώρας μας, ο κ. Κουτσούμπας παρατήρησε ότι στην Ελλάδα είναι τεράστια η ανεργία και αντέτεινε ότι στην Γερμανία ο πρόεδρος των βιομηχάνων ζήτησε από την κ. Μέρκελ εργάτες για να δουλέψουν για τους βιομήχανους. «Ε, όχι έτσι!», είπε.

Ο κ. Θεοδωράκης παρατήρησε για το θέμα ότι έχει πλήρη εικόνα και βρέθηκε στα σύνορα. Μίλησε για τραγική κατάσταση και στηλίτευσε το γεγονός, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση πανηγύριζε γιατί μετέφερε 200 μετανάστες στον Ελαιώνα. Η Ελλάδα έχασε χρήματα, είπε, η ευθύνη όμως αυτήν την στιγμή είναι τεράστια και η χώρα λοιδορείται με τις εικόνες που βλέπουμε, όπως ευθύνη έχει και η ΕΕ. Ναι με τους πρόσφυγες όχι με κάθε μετανάστη στην Ελλάδα, δήλωσε. Μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα στην αρχή, πριν τα κύματα γίνουν τσουνάμι, δήλωσε χαρακτηριστικά. Τώρα όμως είναι η ώρα της Ευρώπης, τόνισε.

Ο κ. Λαφαζάνης, ερωτηθείς εάν συμφωνεί να δοθούν στους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στη χώρα μας πολιτικό άσυλο και άδειες παραμονής και αν επισκεπτόμενος πρόσφατα τα νησιά είδε Έλληνες να εκμεταλλεύονται μετανάστες όπως υποστήριξε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Δεν είδα εγώ κάτι σαν αυτό που είδε η κ. Χριστοδουλοπούλου» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης. «Εκείνο που είδα ήταν μια τραγωδία. Είδα την κτηνωδία που ζούνε. Από εκεί και πέρα η Ευρώπη είναι η υπεύθυνη για την τραγωδία αυτή. Το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι αυτό που ευθύνεται για το πρόβλημα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή, που δυστυχώς υποστήριξαν και οι υποτελείς κυβερνήσεις της χώρας μας. Εμείς έχουμε διώξει την πρεσβεία της Συρίας. Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσουμε το καθεστώς του Άσαντ; Είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς του Άσαντ και μας αρέσει ο τζιχαντισμός και το κύμα των προσφύγων; Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλο ποσά, μεγάλα κονδύλια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ερωτηθείς κατά πόσο συμφωνεί και αποδέχεται τις δηλώσεις τριών βουλευτών ΝΔ περί κατευθυνόμενης απόβαση ισλαμιστών, εισβολέων (σ.σ. προσφύγων και μεταναστών) στα ελληνικά νησιά και ανάγκης κλεισίματος συνόρων, απάντησε: «Το μεταναστευτικό δεν ανακαλύφθηκε τώρα, δεν είδα ευαισθησία όταν εδώ και καιρό λέγαμε πως 2,5 εκατομμύρια μετανάστες περίμεναν να έρθουν από την Τουρκία» συμπλήρωσε εκτιμώντας πως η Ελλάδα έπρεπε έγκαιρα να φυλάξει τα σύνορα της και να διαχωριστούν μετανάστες και πρόσφυγες. «Άκουσα τον πρωθυπουργός να δηλώνει πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Έχουμε και πρέπει αυτά να φυλάσσονται» πρόσθεσε. Κληθείς να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο η ΝΔ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τις επίσημες θέσεις της για την μεταναστευτική κρίση, γεγονός που για πολλούς μεταφράζεται ως απόπειρα προσέγγισης ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για «αυξημένη υποκρισία». «Τα κόμματα να μην επισκέπτονται τώρα υποκριτικά τα νησιά, έπρεπε να είχαν προτάσεις εδώ και καιρό για το ζήτημα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση σχετικά με τους χειρισμούς της αρμόδιας πρώην υπουργού Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου επεσήμανε πως η κυβέρνηση είχε την προνοητικότητα να δημιουργήσει ατζέντα μεταναστευτικής πολιτικής, ζητώντας να σταματήσει η εν λόγω στοχευμένη επίθεση «σε μια κυβέρνηση που είχε χαρτοφυλάκιο εδώ και χρόνια». «Φθάνει με την υποκρισία και την στοχευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση για το μεταναστευτικό και σε δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ίδρυσε χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν επιχειρήσεις σκούπα στην Ομόνοια. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ , αλλά και το Ποτάμι, είπε ο κ.Τσίπρας, μας κατηγορούν ότι καλούμε πρόσφυγες , ενώ είμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν, είπε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στην ΕΕ μαζί με τον κ. Ρέντσι και πετύχαμε την αναδιανομή προσφύγων, ενώ πριν υπήρχε απραξία. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με ευθύνη και όχι με λαϊκισμό, είπε ο κ.Τσίπρας. Για την υπηρεσιακή κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι κινείται στα βήματα που ετοίμασε η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι είναι υποκρισία να επικρίνεται η κυβέρνησή του που αντιμετώπισε το πρόβλημα με ευαισθησία.

Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα

Σε ερώτηση σχετικά με την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στην Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν αναγκαία η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων που ήταν πράξη ευθύνης στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής . Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν πήγε στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα, γιατί, όπως είπε, γνωρίζει ότι μια χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να ζητά κάλυψη που είναι εκτός πλαισίου ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, πήγαμε σε Ρωσία, Κίνα και αλλού για να διαμορφώσουμε συνεργασίες σε πολλά θέματα, ενεργειακά, οικονομικά και αναδείξαμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση με την Τουρκία όταν η 'Αγκυρα, δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή στο Αιγαίο ως πεδίο βολής. Απέκτησε κύρος , σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα εξωτερικά θέματα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Στο πόρισμα της εξεταστικής της Βουλής παρέπεμψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτηση για τις αναφορές του Πάνου Καμμένου σχετικά με τα υποβρύχια, τονίζοντας ότι το ζήτημα έχει απαντηθεί. Ο κ. Μεϊμαράκης στράφηκε κατά του κ. Τσίπρα λέγοντας ότι στην τοποθέτησή του δεν είπε τίποτα για τα θαλάσσια σύνορα («που πρέπει να μάθει να φυλάει») και κατηγορώντας τον ότι άφησε τη χώρα χωρίς κανένα σύμμαχο. Σε συνέχεια αναφοράς του κ. Τσίπρα στο χρέος, δήλωσε ότι η Ελλάδα χρεώθηκε σε 40 χρόνια περίπου 300 δις. Ευρώ και το τελευταίο εξάμηνο περίπου 90 δις, λέγοντας επίσης ότι στο νέο μνημόνιο αναφέρεται ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα για το χρέος εκτός από όσα ορίζονται στη συμφωνία του 2012. Σε δεύτερη ερώτηση σχετικά με το τι θα έπραττε κυβέρνηση της ΝΔ εάν οι ΗΠΑ ζητούσαν διευκολύνσεις στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία ή τη Μέση Ανατολή, επισήμανε ότι υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις της χώρας και βάσει αυτών θα απαντούσαμε, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση του ΟΗΕ για την αποστολή δυνάμεων κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Εμείς θέλουμε η χώρα να έχει πολύπλευρες σχέσεις και δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό να απευθυνόμαστε σε όλες τις χώρες και να προσπαθούμε, κάτω από συμφέροντες για την Ελλάδα όρους, να δανειοδοτηθούμε, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Χαρακτήρισε τεράστιο έργο την υπογραφή της συμφωνίας για το ρώσικο αγωγό. Υπάρχει μια διακρατική συμφωνία που απαιτεί ορισμένα βήματα. Θα προχωρήσουν αυτά τα βήματα ή το έργο θα παραπεμφθεί στις καλένδες; αναρωτήθηκε και πρόσθεσε, ότι πρέπει το έργο να προχωρήσει με κάποια κοινοπραξία, ώστε να υπάρχει και άμεση χρηματοδοτική στήριξη.

Ελεύθερη ερώτηση από δημοσιογράφο

Σε ερώτηση για την κατάσταση στα ΜΜΕ, την φορολόγησή τους, τους εργαζόμενους και τις άδειες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, την ανομία και την αδικία. Δεν είναι δυνατόν, είπε ο κ. Τσίπρας, κάποιες επιχειρήσεις που τηρούν τους νόμους, να μην μπορούν να δανειστούν και άλλες να μπορούν. Εμείς, είπε ο κ. Τσίπρας, αψηφήσαμε τον πόλεμο που μας έγινε, είχαμε το θάρρος και ζητήσαμε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν τα χρεωστούμενα, ενώ είπε ότι θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες και θα καταργηθεί το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αν και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί μέχρι τις εκλογές να ξαναγίνει αντιμνημονιακός, τόνισε πως «αν δεν έχουμε συνεργασίες δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση». Όπως είπε «Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές, αστάθεια, αβεβαιότητα» και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «για το καλό της χώρας να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, να συμφωνήσουμε πως αυτά θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε». Μάλιστα, όπως είπε, «εγώ αν έχει χρόνο πηγαίνω στην Κουμουνδούρου να συζητήσουμε».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με τις επιπτώσεις επιστροφής της χώρας στη δραχμή, είπε: «Ζούμε μια φαρσοκωμωδία σε αυτή τη χώρα». «Γιατί μετά από κάθε εκλογική μάχη, αυξάνονται τα κόμματα που τάσσονται με το μνημόνιο. Όταν μπαίνει κανείς στο μνημονιακό σωλήνα, μετά βγαίνει ομογενοποιημένος. Όσα κόμματα έχουν στηρίξει το μνημόνιο έχουν συγκυβερνήσει. Και εγώ βλέπω μετεκλογικά μια συγκυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων. Η εναλλακτική λύση είναι ένα εθνικό νόμισμα για να φύγουμε από τα μνημόνια και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Σε ερώτηση κατά πόσο εμμένει να χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «διαπλεκόμενος» ή θα το παραβλέψει ώστε το Ποτάμι να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι συνεργάστηκε με τον πρώην πρωθυπουργό προκειμένου η Ελλάδα «να περάσει από έναν κάβο» και να σωθεί η χώρα. «Η πατρίδα μπήκε πάνω απ' όλα. Πρώτοι είπαμε φέρε μια συμφωνία να την υπογράψουμε πριν κλείσουν οι τράπεζες».

«Αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Και συνεργαστήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλά» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συνεργαστεί εκ νέου μετά τις εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «οι ΑΝ.ΕΛ εκπροσωπούμε ένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς που δεν είναι στις λίστες Λαγκάρντ και που δεν καλύπτει τον Παπασταύρου», ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να απαλλαχτεί από τα βαρίδια, με αυτά τα βαρίδια όχι». Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι ανέφερε: «Θέλω να ακούσω το Ποτάμι για το όνομα της Μακεδονίας, το θέμα της Θράκης και για τα ελληνοτουρκικά».

Ο κ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας πήρε τη λιγότερο κακή απόφαση, αναφορικά με τη συμφωνία, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα και ότι το ΚΚΕ ήξερε ότι θα οδηγούσε μνημόνιο. Η άποψη του ΚΚΕ για τη δραχμή είναι ότι από άλλο δρόμο οδηγεί σε χρεοκοπία τον ελληνικό λαό. Αρα η λύση βρίσκεται σε άλλα πλαίσια. Τέλος για τον κ. Γλέζο ο κ. Κουστούμπας δήλωσε ότι οι πολιτικές του επιλογές κρίνονται.

Η κ. Γεννηματά αν βλέπει πέρα από την προσπάθεια επαναλειτουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς παράταξης και συνεργασία με τον «μνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της κ. Γεννηματά ήταν το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει την ανασυγκρότηση της με τους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του και σε αυτό που εκφράζει, το σοσιαλισμό. «Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλοδημοκρατίας. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί», επεσήμανε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ. Με όλους όσους ονειρευτήκαμε και αλλάξαμε μαζί την Ελλάδα τους καλώ να γυρίσουν στο σπίτι τους».

Οι τοποθετήσεις που βγήκαν τα μαχαίρια

Βγήκαν τα μαχαίρια στην τελευταία ενότητα του ντιμπέιτ όπου δινόταν η δυνατότητα τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν και να θέσουν σε έναν εκ των αντιπάλων τους μια ερώτηση.

Στο επίκεντρο βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στον πρώην σύντροφό του απευθύνθηκε ο κ. Λαφαζάνης για το γεγονός ότι είχε υποσχεθεί ότι δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο και το υπόγραψε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στα όσα έχει πει ο κ. Μειμαράκης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη χώρα 90 δισ. ευρώ, σχολιάζοντας ότι τα 86 δισ. ευρώ δεν είναι καθαρός δανεισμός, δεν επιβαρύνει το χρέος. Και του έθεσε το ερώτημα που ο ίδιος έχει θέσει ως δίλημμα σε αυτές τις εκλογές: «Ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευτεί; Εσείς κ. Μεϊμαράκη που λέτε ότι δεν υπάρχει τίποτα;».

Για να πάρει την απάντηση από τον κ. Μεϊμαράκης: «Φεσώσατε τη χώρα! Περίπου 90 δισ. ευρώ, κλείσατε τις τράπεζες για να μας πάτε σε ένα άχρηστο δημοψήφισμα. Κάποιος πολιτικός από εδώ μέσα δεν κατάλαβε ότι καταδικάστηκε, όταν μας έλεγε για τον Αντρίκο Παπανδρέου και για τα CDS. Φαίνεται ότι μένει εκτός Βουλής και έχει παλαβώσει».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθύνθηκε στους κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη, ρωτώντας τους με ποιους θα κυβερνούσαν.

Ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζοντάς τον υπόδικο για την υπόθεση τω υποβρυχίων. «Να φέρετε το χαρτί εδώ που λέει ότι αθωωθήκατε, κανένα χαρτί δεν υπάρχει» τον προκάλεσε ενώ ακολούθησε ένταση στο στούντιο.

Δημοφιλή