ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/03/2016 10:03 EET | Updated 05/03/2016 10:28 EET

Διάβημα της Ελλάδας προς ΠΓΔΜ και Σερβία για τη στάση τους στο προσφυγικό

Eurokinissi

Σε διαβήματα προς ΠΓΔΜ και Σερβία προέβη η Ελλάδα, με αφορμή το προσφυγικό, προειδοποιώντας, όπως μετέδωσε το Mega, για επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις με τις δύο χώρες, αν δεν αλλάξουν τη στάση τους.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται έπειτα από την εμπλοκή που έχει προκύψει στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, συνέπεια της οποίας είναι ο αποκλεισμός χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη.

Εν τω μεταξύ με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο οι ροές προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο πέρασαν στη γειτονική χώρα περίπου 200 άτομα ,ενώ στον καταυλισμό βρίσκονται στην αναμονή περίπου 10.000 πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση και απέναντι στην Αυστρία στις 22 Φεβρουαρίου, για την πρωτοβουλία της Βιέννης να συγκαλέσει διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων χωρίς να προσκαλέσει την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε κριτική γιατί όπως σχολιάστηκε από μερίδα του ελληνικού Τύπου, δεν απάντησε σε μίας φράση του Τούρκου ομολόγου του, περί κυριαρχίας και διάσωσης στα νησιά του Αιγαίου, χθες Παρασκευή κατά την κοινή συνέντευξη,μετά τη συνάντηση των δύο στο υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Η επίμαχη φράση του κ. Τσαβούσογλου ήταν: «Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση είναι δικό μου νησί, δικό σου νησί αφήνοντας τους να πεθάνουν».

«Την απάντηση δεν την είπε προκλητικά ο κ.Τσαβούσογλου, ο οποίος προσπάθησε να μην απαντήσει στην ερώτηση » είπε ο κ.Κοτζιάς το πρωί του Σαββάτου στο Mega τονίζοντας ότι, μολονότι στη διερμηνεία δεν υπήρξε τέτοια φράση,ο ίδιος «καλού κακού» απάντησε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλαδα σε αντίθεση με την Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δηλαδή μία δύναμη που αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν τα λύνουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι μερίδα του Tύπου έγραφε χθες ότι δεν απάντησα» είπε ο κ. Κοτζιάς. Ερωτηθείς αν θέλει να απαντήσει με κάτι ηχηρό σήμερα στην φράση αυτή σε σχέση με τη χθεσινή του απάντηση ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, κάνουμε διεθνείς σχέσεις» επισημαίνοντας ότι ο Κ.Τσαβούσογλου «στα τουρκικά φαίνεται ότι λέει ότι η διάσωση είναι σε απεξάρτηση από την κυριαρχία και η απάντηση είναι ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης. Αλλά το ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό του το είπα».

Διαβάστε επίσης:

Κοτζιάς: Δεν παίζω μπόξ, διεθνείς σχέσεις κάνω