«Καίει» το μεταναστευτικό: Ποιες οι κινήσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης

«Καίει» το μεταναστευτικό: Παιδιά κοιμούνται στο δρόμο - Οι κινήσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης
sooc

Σε φλέγον ζήτημα έχει μετατραπεί η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος εξαιτίας των χιλιάδων προσφύγων που μπαίνουν καθημερινά στο ελληνικό έδαφος. Όσο περνούν οι μέρες το πρόβλημα λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες να φαντάζουν ανίκανες στο να διαχειριστούν το καυτό αυτό ζήτημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και έχει δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας για τους μετανάστες στον Ελαιώνα, περίπου 100, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά κοιμούνται τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Βικτωρίας. Άνθρωποι που βιώνουν τη δική τους «Οδύσσεια» σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον και εγκλωβίζονται σε μια κατάσταση χωρίς καμία προοπτική.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Σε αυτή θα συμμετέχουν υπουργοί που τα χαρτοφυλάκιά τους σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος. Τα περιθώρια άλλωστε είναι στενά ώστε οποιεσδήποτε κινήσεις να προχωρήσουν αμέσως μετά τις εκλογές. Χρόνος δεν υπάρχει.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου – Ολάντ

Για το θέμα ο κ. Παυλόπουλος τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το μέγεθος του προβλήματος καθώς επίσης και οι προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία κυρίως με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέθεσε, στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας τις απόψεις του για την ανάγκη συνολικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού -τόσον από πλευράς ασφάλειας όσον και, πρωτίστως, από πλευράς προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου- σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί πλήρως η συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και θα συνεχισθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με το ίδιο αντικείμενο.

Παυλόπουλος: Άμεση ενεργοποίηση της Frontex

Το μεταναστευτικό απασχόλησε όμως τον κ. Παυλόπουλο και κατά την συνάντηση που είχε με ον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Φλογαϊτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για άμεση ενεργοποίηση της Frontex και την μετατροπή της σε ένα είδος Europol, καθώς τα σύνορα των κρατών-μελών, είναι και σύνορα της Ευρώπης.

«Με τέτοιες μεταναστευτικές ροές την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων την έχει και η Ευρώπη και πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ περισσότερο η Frontex για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χαιρέτισε την τοποθέτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μανφρεντ Βέμπερ, στη Suddeutsche Zeitung «ότι τα σύνορα των κρατών-μελών είναι και σύνορα της Ευρώπης και ότι η Frontex αναλάβει αυτή την ευθύνη».

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι αρχίζουν να κατανοούν το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι ο κ. Φλογαϊτης από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναδείξει στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, που συγκαλείται από το Λουξεμβούργο, αυτή την ιδιομορφία που η Ελλάδα την τονίζει εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης έχει καθορισθεί από το 2008 με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο και πρόσθεσε ότι «εκείνο που πρέπει να θυμηθεί σήμερα η Ευρώπη και να αναλάβει τις ευθύνες της είναι ότι αυτό το Σύμφωνο πρέπει να εφαρμοσθεί. Ιδίως οι 4 πυλώνες του που αφορούν την Παράνομη Μετανάστευση και το 'Ασυλο πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο».

Περίπου 100 μετανάστες κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας

Ενδεικκτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το γεγονός ότι περίπου 100 μετανάστες αναμέσά τους και μικρά παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα εμφανίζει πληρότητα και δεν έχουν πού να μείνουν, όπως καταγγέλλει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

«Η κατάσταση είναι δραματική», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί.

Όπως περιγράφει, το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από καταγγελία κατοίκων, οι οποίοι ενοχλήθηκαν από τις σκηνές που έστησαν πρόσφυγες στην πλατεία, ισχυρή ομάδα αστυνομικών έδιωξε τον κόσμο από την πλατεία και οι άνθρωποι κοιμήθηκαν στους γύρω δρόμους.

Σε επικοινωνία του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων με το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, υπήρξε η ενημέρωση ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για να δεχθούν κόσμο.

«Στείλαμε τελικά τρεις οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν είχαν πού αλλού να πάνε και τους δέχτηκαν στον Ελαιώνα. Όμως οι θέσεις που αδειάζουν είναι πολύ λίγες για να δεχθούν τόσο κόσμο», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Φόρουμ.

Η υπερπροσπάθεια στον Ελαιώνα

«Κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια να καλύπτουμε τις ανάγκες των οικογενειών. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε κόσμο που θα έρθει εδώ, ειδικά οικογένειες με παιδιά. Μπορεί να υπάρξει αναμονή, αλλά δεν μένουν απ’ έξω», τονίζει από την πλευρά της η υπεύθυνη λειτουργίας του Ελαιώνα Ανθή Καραγγελή.

Αυτή τη στιγμή στο κέντρο φιλοξενούνται 700 άτομα, όσα δηλαδή χωράνε τα κοντέινερ. «Οι πληθυσμοί είναι εναλλασσόμενοι, οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν διαρκώς, ωστόσο σε μία ώρα καταλαμβάνονται οι θέσεις που αδειάζουν», εξηγεί η Ανθή Καραγγελή και προσθέτει: «Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φύγουν και να πάνε στην Ευρώπη. Ας αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της. Δεν είναι θέμα ελληνικής διαχείρισης αλλά ευρωπαϊκής».

Τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα ζητάει ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. «Δεν μπορεί η Αθήνα να δεχτεί όλο το βάρος. Πρέπει οι αρχές να συνεργαστούν, γιατί φοβόμαστε μη συμβεί τίποτα χειρότερο. Εμείς μιλάμε στους κατοίκους, τους εξηγούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες και προσπαθούμε να βρούμε την κοινωνική ανοχή και ασφάλεια μεταξύ μας. Χρειάζεται όμως και η συνεργασία των αρμόδιων αρχών για την εξεύρεση λύσης», καταλήγει ο Γιονούς Μοχαμαντί.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων πραγματοποιεί καθημερινά δράσεις καθαρισμού της πλατείας Βικτωρίας.

Κλιμάκιο ειδικών αποστολών του λιμενικού στη Σύμη

Στο μεταξύ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετά νησιά γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο σχεδιασμός των κρατικών υπηρεσιακών έτσι όπως ήταν μέχρι σήμερα αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και χρειάζονται ενίσχυση.

Για το λόγο αυτό εστάλησαν στο νησί της Σύμης, με εντολή του αρχηγού του λιμενικού σώματος Αθανάσιου Αθανασόπουλου τέσσερα στελέχη ειδικού κλιμακίου αποστολών που θα παραμείνουν στο νησί για συγκεκριμένο διάστημα.

Επίσης το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή προχώρησε σε επισκευή του περιπολικού σκάφους «lambro 145» που ήταν εδώ και καιρό παραπλισμένο λόγω μηχανικής βλάβης, και αναμένεται να καταφθάσει στο λιμάνι της Σύμης.

Στο νησί βρέθηκε και ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης ο οποίος συναντήθηκε για το μεταναστευτικό με τον δήμαρχο της Σύμης Λευτέρη Παπακαλοδούκα.

Στον Πειραιά το "ΤΕRA JET" με 1.749 μετανάστες

Την ίδια ώρα η χώρα μας εξακολουθεί να δέχεται καθημερινά χιλιάδες μετανάστες. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε ο καταμαράν "ΤΕRA JET" με σημαία Κύπρου, το οποίο μετέφερε 1.749 μετανάστες από τη Μυτιλήνη.

Το Λιμενικό Σώμα μάλιστα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών που θα μεταφερθούν με λεωφορεία του ΟΛΠ στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Να σημειωθεί ότι τα ξημερώματα αναμένεται να καταπλεύσει από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 2.459 μετανάστες.

Πάνω από 23.000 μετανάστες στην Ελλάδα

Ενδεικτικά του προβλήματος είναι και τα στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, ο οποίος όλο και αυξάνεται και μάλιστα ραγδαία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Frontex, περισσότεροι από 23.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα δια μέσου θαλάσσης την περασμένη εβδομάδα, αριθμός σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα,

Δημοφιλή