H επόμενη μέρα των κομμάτων. Οι συμμαχίες, η απομόνωση και ο δρόμος της συναίνεσης μέσα από τη μέθοδο της αναλογικής

H επόμενη μέρα των κομμάτων. Οι συμμαχίες, η απομόνωση και ο δρόμος της συναίνεσης μέσα από τη μέθοδο της αναλογικής
eurokinissi

Η μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, δεν μας έκανε σοφότερους. Καμία έκπληξη ως προς το αποτέλεσμα αλλά και ως προς τη στάση που κράτησαν πολικοί αρχηγοί και πρωθυπουργός.

Αν θελήσουμε λίγο να δούμε τις μας επιφυλάσσει σε πολιτικό επίπεδο η νέα χρόνια, στα κόμματα που εκπροσωπήθηκαν, καταλήγουμε στις εξής διαπιστώσεις:

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός απ' ότι διαφάνηκε χθες είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, γνωρίζοντας ότι πλέον το ρίσκο να χαθεί η βουλευτική πλειοψηφία σε δύσκολα νομοσχέδια όπως το ασφαλιστικό και κυρίως της φρολογησης των αγροτών που θα έρθουν να είναι ορατός.

Άλλωστε πλέον αυτός ο δρόμος δεν έχει γυρισμό με δεδομένη την απροθυμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να παράσχουν στήριξη. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κερδίσει χρόνου και να μεταθέσει αυτά τα δύσκολα νομοσχέδια για αργότερα το 16 γι' αυτό άλλωστε έσπασε και το ασφαλιστικό και δεν υπάρχει τελική προθεσμία να ψηφιστεί μέσα στη χρόνια. Στη κυβέρνηση ελπίζουν ότι η έξαρση του μεταναστευτικού και ειδικά το βάρος που πέφτει για το χειρισμό του στην Ελλάδα, με τη δημιουργία Hot Spots, θα μετριάσει τις απαιτήσεις των θεσμών σε θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ίσως κάποια από τα δύσκολα νομοσχέδια, αλλάξουν και γίνουν πιο « εύπεπτα» στο κοινωνικό σύνολο.

Κατά τη γνώμη δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά μπορεί λόγω και του προσφυγικού να ματατεθεί χρονικά η υλοποίηση κάποιων κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Σε επίπεδο πολιτικών συμμαχιών η κυβέρνηση μέχρι στιγμής μένει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι ίσως επικείμενη συνάντηση Τσίπρα – Λεβέντη, κάνει τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων να μετακινηθεί από τη θέση για δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης και να παράσχει στήριξη στα δύσκολα νομοσχέδια που έρχονται.

Άλλωστε πλέον για το ΣΥΡΙΖΑ και μετά την πρώτη διαγραφή βουλευτή του Στάθη Παναγούλη, όποιος άλλος βουλευτής διαφωνήσει και δεν παραιτηθεί θα έχει την ίδια τύχη, με αποτέλεσμα η ρευστή πλειοψηφία των 153 βουλευτών να κλυδωνίζεται.

Σε δεύτερο χρόνο και εφ' όσον βρεθούμε σε κυβερνητικό αδιέξοδο και χαθεί η δεδηλωμένη , είναι πολύ πιθανό πριν τις όποιες πολιτικές εξελίξεις, να δούμε μια διακομματική συνεργασία ώστε πριν κλείσει η Βουλή να αλλάξει ο εκλογικός νόμος προς το αναλογικότερο. Σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝ.ΕΛ και η Ένωση Κεντρώων έχουν συμφωνήσει. Άλλωστε ένας νέος εκλογικός νόμος προς το αναλογικότερο για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές , θα πρέπει να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή , από 180 βουλευτές .

Αυτή τη στιγμή αυτά τα κόμματα αριθμούν συνολικά πάνω από 180 βουλευτές χωρίς να γνωρίζουμε τι θα πράξει το Κ.Κ.Ε που ζητά απλή αναλογική . Και η Χρυσή Αυγή , ενώ υπάρχουν και 2 ανεξάρτητοι βουλευτές/

Με τη καθιέρωση αναλογικότερου εκλογικού συστήματος είναι δεδομένα ότι η βουλευτική δύναμη μικρότερων κομμάτων θα αυξηθεί, άρα και η δημιουργία ενός κυβερνητικού σχηματισμού περισσότερων κομμάτων, θα έχει άλλους όρους και προϋποθέσεις

Η αξιωματική αντιπολίτευση

Στο κόμμα της Ν.Δ είναι δεδομένο ότι και λόγω της εσωκομματικής διαδικασίας, επικρατεί πολυφωνία και αρρυθμία. Ο κ. Πλακιωτάκης έσπευσε να δηλώσει μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ότι δεν συνομίλησε κατά τη διάρκεια με κανέναν εκ των υποψηφίων, αλλά ακόμα και αν δεν τον πιστέψουμε, ακούγεται λογικό καθώς η Ν.Δ δεν συναίνεσε στο παραμικρό ούτε καν στο προσφυγικό.

Είναι δεδομένο ότι στη Συγγρού, ο σχεδιασμός της επομένης ημέρας είναι άμεσα εξαρτώμενος με το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος , άλλωστε κάποιοι εκ των υποψηφίων μιλούν με αντιμνημονιακή ρητορική και κάποιοι άλλοι εμφανίζονται πιο συναινετικοί.

Δεν είναι λίγοι που φοβούνται ακόμα και την διάσπαση μετά την ολοκλήρωση της εσωκομματική διαδικασίας , με τη δημιουργία νέου κόμματος εκ των δεξιών.

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Στη Χαριλάου Τρικούπη, κυριαρχεί αισιοδοξία. Θεωρούν ότι η κυβερνητική φθορά μπορεί να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε λόγω της απορρόφησης ψηφοφόρων του κέντρου. Στο σχεδιασμό του κόμματος είναι η ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς με νέες συμμαχίες που θα ενισχύσουν το κόμμα και την ανάδειξη ενός λόγου και προτάσεων, που θα αποτελέσουν το εναλλακτικό σχέδιο. Οι δυσκολίες είναι πολλές και κυρίως ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν αντιμνημονιακή ρητορική, όπως στο ασφαλιστικό, καθώ ςέιναι δύσκολο να αποποιηθούν το παρελθόν τους. Και το ΠΑΣΟΚ συναινεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς προσβλέπουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στο Ποτάμι

Και στο Ποτάμι η εσωκομματική διαδικασία ξεκινά τις επόμενες ημέρες με το πρώτο συνέδριο του κόμματος( 4 Δεκεμβρίου). Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην παρούσα φάση όπως και η πλειοψηφία των στελεχών, θεωρούν ότι τους στοίχισε πολιτικά η στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση Τσίπρα και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, επέλεξαν την αντίθετη τακτική. Το συνέδριο του κόμματος αναμένεται να ξεκαθαρίσει εκτός από τις κομματικές ισορροπίες και το πολικό σχεδιασμό των επόμενων ημερών. Το σίγουρο είναι ότι το Ποτάμι καλοβλέπει την αλλαγή εκλογικού νόμου και σε αυτό θα παράσχει στήριξη στη κυβέρνηση. Στο Ποτάμι δεν λένε όχι σε οικουμενική κυβέρνηση, αλλά με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και όχι πολιτικών.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Και εδώ οι δυσκολίες είναι πολλές καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναδείχθηκαν ως αντιμνημονιακό κόμμα και με το 3ο μνημόνιο υπέστησαν μετάλλαξη. Ήδη η πρώτη απώλεια με την διαγραφή Νικολόπουλου καταγράφηκε και πλέον αποτελεί μονόδρομο η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ανάληψη του ρίσκου στα δύσκολα νομοσχέδια να χαθεί η δεδηλωμένη. Πάντως στους ΑΝ.ΕΛ κάποιοι παρακολουθούν με πλάγιες ματιές και τις εξελίξεις στη Ν.Δ ελπίζοντας ότι ίσως κάποιοι εκ των χαμένων να ενταχθούν στο κόμμα τους. Οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Λεβέντης

Ο Βασίλης Λεβέντης στην παρθενική του εμφάνιση στη Βουλή ίσως αποτελέσει και τον ρυθμιστή των εξελίξεων. Στην παρούσα φάση είναι αυτός που ζητά τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης θέτοντας ως όρο τη συμμετοχή όλων των κομμάτων (πλην του Κ.Κ.Ε και της Χρυσής Αυγής). Όμως δεν είναι απόλυτος καθώς επεδίωξε και θα έχει τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας να αποδεχθεί τις 9 προτάσεις του που ισοδυναμεί με στήριξη χωρίς συμμετοχή στη κυβέρνηση. Σίγουρα θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί τον «εννιάλογο» Λεβέντη, αλλά πάντα μέσα από τέτοιες συναντήσεις μπορούν να αμβλυνθούν γωνίες και να προκύψει κάποιο είδος συνεννόησης. Την αντικατάσταση του εκλογικού νόμου με αναλογικότερο θα στηρίξει και η Ένωση Κεντρώων.

Δημοφιλή