ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/12/2015 16:28 EET | Updated 02/12/2015 16:28 EET

Γεροβασίλη: Αναληθή τα δημοσιεύματα για έξοδο από τη Σένγκεν. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εχθρικό κλίμα

SOOC

Αναληθή χαρακτηρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τα δημοσιεύματα, με τελευταίο αυτό των Financial Times, που θέλουν την ΕΕ να προειδοποιεί την Ελλάδα ότι θα αποκλειστεί από την ζώνη Σένγκεν εάν δεν δεχτεί εξωτερική βοήθεια στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η ίδια κατηγορεί κύκλους της ΕΕ που θέλουν να δημιουργήσουν εχθρικό κλίμα για τη χώρα μας.

Ειδικότερα η κ. Γεροβασίλη τονίζει μεταξύ άλλων ότι η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και αναμένει την από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων.

 

Τονίζει ότι ευρωπαϊκοί κύκλοι επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, κάτι που όπως λέει κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση  των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων.    

Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

Εν τω μεταξύ δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως η Ελλάδα αντεπιτίθεται στις απειλές για έξοδο από τη Σένγκεν.

«Δεν συζητείται επίσημα, αλλά υπάρχει πίεση» είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times τόνισε: «Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα... Αυτό το παιχνίδι ευθυνών ενάντια στη χώρα μας είναι άδικο». Παράλληλα διέψευσε ότι η Αθήνα αρνήθηκε αίτημα της ΕΕ να παραλάβει συσκευές, οι οποίες αναμεταδίδουν τα στοιχεία των προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ακόμη ο κ. Μουζάλας επισημαίνει πως όσο η Τουρκία δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, η Αθήνα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες που είναι γεμάτες πρόσφυγες από το να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, έχει φέρει πρέσβεις της ΕΕ στις περιοχές που αποβιβάζονται οι πρόσφυγες για να διαπιστώσουν ιδιοίς όμμασι και τους ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Αθήνα.

«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά, αν τους ωθήσεις πάλι πίσω στις πλαστικές βάρκες τους, στη μέση της θάλασσας, με 50-70 πρόσφυγες, μου ζητάτε να τους πνίξουμε» είπε.

Επιπλέον ο κ. Μουζάλας επισημαίνει πως η χώρα μας έχει δαπανήσει περίπου ένα δισ. ευρώ από κονδύλια που είναι εκτός προϋπολογισμού για το μεταναστευτικό και έλαβε, μόνο 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των δύο πλευρών.

Παράλληλα, καλωσόρισε τη βοήθεια της Frontex για την καταγραφή των προσφύγων, αλλά όπως σημείωσε σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνο ελληνικές δυνάμεις μπορούν να περιπολούν στα σύνορα.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων

Sponsored Post