ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/10/2016 13:09 EEST | Updated 18/04/2017 12:06 EEST

Οι αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη από το 2016

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos, right, speaks with Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde during a round table meeting of eurogroup finance ministers at the EU Lex building in Brussels on Sunday, July 12, 2015. Greece has another chance Sunday to convince skeptical European creditors that it can be trusted to enact wide-ranging economic reforms which would safeguard its future in the common euro currency. (AP Photo/Virginia Mayo)

Ανάπτυξη 0,1% του ΑΕΠ από φέτος και για 2,8% του ΑΕΠ το 2017 προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ World Economic Outlook, με τους οικονομολόγους του Ταμείου να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι ακόμα και από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στην έκθεση του το Ταμείο εμφανίζει ιδιαίτερα αισιόδοξο για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα έρθει από φέτος με το πραγματικό ΑΕΠ να κινείται με ρυθμό 0,1% (ύφεση 0,3% η πρόβλεψη του προϋπολογισμού), ενώ για του χρόνου η εκτίμηση του είναι για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, ελαφρά υψηλότερα από την πρόβλεψη του μνημονίου που «βλέπει» για το 2017 ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 2,7%.

Μάλιστα, στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ εκτιμά ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη θα κλείσει στο 0,7%, ενώ η πρόβλεψη του για το ίδιο τρίμηνο του 2017 είναι ρυθμός 3,7% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ προϋπόθεση προκειμένου να επαληθευθούμε οι προβλέψεις είναι η πλήρης εφαρμογή του πακέτου δημοσιονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης από τον ESM.

Οι προβλέψεις του Ταμείου δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση για την υπέρμετρη αισιοδοξία τους σχετικά με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από τα στελέχη του ΔΝΤ η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στη βάση του «άρθρου 4» του καταστατικού του ΔΝΤ.

Παράλληλα, οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πολύ μακριά από αυτές που είχε κάνει στην προηγούμενη έκθεση του την άνοιξη, καθώς τότε «έβλεπε» συρρίκνωση κατά 0,6% του ΑΕΠ το 2016, ενώ για το 2017 ταυτιζόταν με την επίσημη πρόβλεψη του μνημονίου για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ.

Στα υπόλοιπα στοιχεία για την Ελληνική Οικονομία το ΔΝΤ προβλέπει συνέχιση του αποπληθωρισμού και φέτος (-0,1%), εκτιμώντας ωστόσο ότι το 2017 θα υπάρξει μετά από πολλά χρόνια θετικό πρόσημο για τον πληθωρισμό (0,6%), όπως άλλωστε προβλέπει και το το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αναφορικά με την πορεία των ποσοστών ανεργίας το Ταμείο προβλέπει για φέτος 23,3% και υποχώρηση στο 21,5% το 2017, χειρότερες εκτιμήσεις από αυτές του προσχεδίου του προϋπολογισμού που εκτιμά ανεργία 21,5% φέτος και 20,4% το 2017.