Κυβέρνηση: Οι 3 βασικές κατευθύνσεις και τα μηνύματα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Κυβέρνηση: Οι 3 βασικές κατευθύνσεις και τα μηνύματα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο
Menelaos Myrillas / SOOC

Διαμορφωμένο είναι ουσιαστικά το πακέτο των μέτρων που θα προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους. Η λίστα είναι «ώριμη» σύμφωνα με χαρακτηρισμό κυβερνητικού στελέχους και θα σταλεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενημερωθεί γι’ αυτήν και ο απουσιάζων στο Πεκίνο Γιάννης Δραγασάκης ως ο αρμόδιος αντιπρόεδρος για τα οικονομικά θέματα. Ο βασικός διαπραγματευτής «είναι, θα είναι και θα παραμείνει» ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως εμφατικά έλεγε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Το πρώτο μήνυμα, λοιπόν, είναι και προς την Γερμανία: μάθετε να ζείτε με τον Βαρουφάκη, γιατί είναι αμετακίνητος.

Το δεύτερο μήνυμα είναι προς την τρόικα και τα τεχνικά στελέχη της που θέλουν να αποκτήσουν τον ρόλο που είχαν επί κυβέρνησης Σαμαρά. Από την πλευρά αυτή ακούγεται ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου απέκτησε το δικαίωμα να καταθέσει τις δικές της προτάσεις, όμως δεν ξέρει πώς να τις… γράψει για να περάσουν από τις Βρυξέλλες. Επομένως αφήστε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και αφήστε τους τροϊκανούς να ‘συγγράψουν» τις προτάσεις. Και εδώ η απάντηση της Αθήνας είναι «όχι ευχαριστώ». Η συζήτηση θα διεξαχθεί επί των ελληνικών προτάσεων στο πλαίσιο του Brussels Group.

Με δεδομένο ότι τα μέτρα δεν έχουν οριστικοποιηθεί φαίνεται ότι υπάρχουν 3 γενικές κατευθύνσεις:

  1. η αντιμετώπιση των δομικών ενδογενών προβλημάτων, όπως είναι η πολυνομία, το κράτος, η ενίσχυση των φορολογικών αρχών κ.α.
  2. όσα έχουν δημοσιονομικό ενδιαφέρον, όπως τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το χτύπημα στις τριγωνικές συναλλαγές και στο λαθρεμπόριο καυσίμων.
  3. οι ιδιωτικοποιήσεις. Η ελληνική πλευρά προτείνει κάθε ιδιωτικοποίηση να εξετάζεται ξεχωριστά με βάση το δημόσιο και το οικονομικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον που θα έχει. Ζητά ακόμη να γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς το μοντέλο του ξεπουλήματος είναι φανερό ότι απέτυχε, και τα έσοδα να κατευθύνονται για την κοινωνική πολιτική και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δημοφιλή