ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/04/2015 09:56 EEST

Financial Times: Θα χορέψει ο Τσίπρας το χορό του Ζαλόγγου;

ARIS MESSINIS via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a parliament session in Athens on March 30, 2015. The EU warned Monday that Greece and its creditors had yet to hammer out a new list of reforms despite talks lasting all weekend aimed at staving off bankruptcy and a euro exit. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

«Ελλάδα: Η ώρα των αποφάσεων»

Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύτηκε την Παρασκευή άρθρο στους Financial Times, το οποίο αναλύει τις συνέπειες των αποφάσεων που θα λάβει εντός αυτών των εβδομάδων ο Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός τις επιταγές των ψηφοφόρων του, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από την άκρα αριστερά, και θα οδηγήσει την χώρα έξω από την Ευρωζώνη ή θα προσπαθήσει να αποτρέψει μια λάθος κίνηση που, σύμφωνα με το άρθρο, «θα στρέψει τη χώρα προς τα βράχια»;

Οι αρθρογράφοι, Τόνι Μπάρμπερ και Κέριν Χόουπ, έκαναν μια προσπάθεια να κατανοήσουν το δίλημμα το οποίο βασανίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τονίζουν μάλιστα πως μια λάθος κίνηση μπορεί να είναι μοιραία για το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, καθώς θα ευνοηθεί το κόμμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην τρίτη θέση. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ίδιους, οι Έλληνες έχασαν εύκολα την πίστη τους στα παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς.

«Το πως θα διατηρήσει την εμπιστοσύνη του κοινού αποτελεί σημαντικό κομμάτι του διλήμματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που ξεκινά η περίοδος των τριών εβδομάδων κατά την οποία έρχεται αντιμέτωπος με βασανιστικές αποφάσεις που θα είναι καταλυτικές για την καριέρα του και το πως θα σχεδιάσει την πορεία της Ελλάδας για τα χρόνια που έρχονται».

Σύμφωνα με το άρθρο, αν ο Τσίπρας δεχτεί οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο και άλλα ευρωπαϊκά Ιδρύματα, θα χάσει και πολλούς από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι είναι ενάντιοι στα μέτρα λιτότητας και του «σατανικού καπιταλισμού». Από την άλλη, αν δεν δεχτεί τη βοήθεια των δανειστών, το κράτος θα χρεοκοπήσει μέσα σε ένα μήνα και το μίζερο κλίμα που θα επικρατήσει στη χώρα θα δηλητηριάσει την δημοκρατία, ευνοώντας το ακροδεξιό κόμμα.

Τέλος, το κείμενο καταλήγει με μια ερώτηση: Θα χορέψει ο Τσίπρας τον χορό του Ζαλόγγου;

Πηγή: Financial Times

Sponsored Post