Τι θα συμβεί στα κόμματα εάν τα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι τα προσδοκώμενα

Τι θα συμβεί στα κόμματα εάν τα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι τα προσδοκώμενα
Greek lawmakers attend the third round of voting to elect a new Greek president at the Parliament in Athens on Monday, Dec. 29, 2014, as Greece heads to early general elections after parliament failed to elect a new president in a third and final round of voting. The coalition governmentâs candidate for the post, the 73-year-old former European commissioner Stavros Dimas, garnered 168 votes from parliamentâs 300 seats, short of the 180 votes needed to win. (AP Photo/Thanassis Stavrakis
Greek lawmakers attend the third round of voting to elect a new Greek president at the Parliament in Athens on Monday, Dec. 29, 2014, as Greece heads to early general elections after parliament failed to elect a new president in a third and final round of voting. The coalition governmentâs candidate for the post, the 73-year-old former European commissioner Stavros Dimas, garnered 168 votes from parliamentâs 300 seats, short of the 180 votes needed to win. (AP Photo/Thanassis Stavrakis
ASSOCIATED PRESS

Στις δάφνες της επιτυχίας όλοι θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι, όταν όμως κάτι δεν πάει καλά, συνήθως προσωποποιούμε τις ευθύνες.

Αυτές τις μέρες αναζητούμε το Plan B για την οικονομία εάν, δηλαδή τελικά οι δανειστές μας δεν αποδεχθούν την ελάφρυνση του χρέους, που ζητά επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς, σήμερα, θα αναζητήσουμε το Plan B για τα κόμματα εάν, τελικά, δεν επιτύχουν τα προσδοκώμενα στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.

Τα πάντα ρει στη Νέα Δημοκρατία

Εάν τελικά κάτι δεν πάει δεξιά και η δεύτερη θέση συνδυαστεί με αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ή με μεγάλη διαφορά, τα πάντα είναι υπό συζήτηση. Από το θέμα της αλλαγής πολιτικής ηγεσίας, μέχρι και τα σενάρια που ακούγονται, γράφονται και συζητιούνται για γενική αναμόρφωση του κόμματος με αλλαγή ονόματος και σήματος μέχρι και διασπάσεων.

Στο παρά πέντε της εκλογική μάχης, ήδη παρατηρούνται διαφοροποιήσεις από πρωτοκλασάτα στελέχη και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη θέση πλέον του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη μετανάστευση παρενέβη και ζήτησε για την ανάγκη ύπαρξης ευελιξίας την εφαρμογή του Σύμφωνου Σταθερότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Την Τετάρτη το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επευφημεί την παρέμβαση του Επίτροπου Αβραμόπουλου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι « συνιστά μια σημαντική παρέμβαση, την οποία θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει εδώ και καιρό. Αντί γι' αυτό ο κύριος Σαμαράς τόσο εντός όσο και εκτός χώρας στήριξε και στηρίζει τους πιο σκληρούς όρους λιτότητας, οι οποίοι στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία». Στην παρέμβαση του ο κύριος Αβραμόπουλος, την Τρίτη, κατά την διάρκεια της συνάντησης του κολεγίου των επιτρόπων, τόνισε ότι η Κομισιόν πρέπει να λαμβάνει υπόψη της στα οικονομικά προγράμματα των Κρατών-Μελών όχι μόνο τα επίσημα στοιχεία αλλά και τις μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει οι πολίτες, ιδίως της και των άλλων κρατών του Νότου.

Πάντως η θετική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην παρέμβαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου έδωσε τροφή για νέα σχόλια.

Σε αυτούς που διαφωνούν με την επικοινωνιακή τακτική του κ. Σαμαρά, είναι και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής debate με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που πέταξε το καρφί του για τις «ιερές θέσεις» του πρωθυπουργού με τις εικόνες, καθώς σε ερώτηση του στο Bήμα FΜ δεν έκρυψε την διαφοροποίησή του επισημαίνοντας με νόημα «εγώ μιλάω πολιτικά».

Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη ημέρα στη Ν.Δ σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας της περιλαμβάνει και πολλά νέα ονόματα, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλους που αναζητούν πρωτιές στις περιφέρειες και ερείσματα στη βάση της παράταξης.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου, οι ανησυχίες καλύφθηκαν, μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Το σίγουρο είναι ότι μια καθαρή νίκη από τη Νέα Δημοκρατία θα καλύψει τις όποιες διαφωνίες. Ειδικά αν αυτή η διαφορά συνοδευτεί με αυτοδυναμία ή εκλογική κυβερνητική συνεργασία, όλα καλά.

Το παράδοξο στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα... δύσκολα θα αρχίσουν σε μια προοπτική διακυβέρνησης, καθώς τότε θα πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορετικές απόψεις και να ικανοποιηθούν άμεσα προεκλογικές δεσμεύσεις, πχ κατώτατος μισθός, 13η σύνταξη, φορολογία ακινήτων και άλλα που, αν δεν γίνουν, θα προκαλέσουν γκρίνιες και αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Για να αμφισβητηθεί στην παρούσα φάση η παντοκρατορία του Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει ή να κερδίσει με πολύ μικρή διαφορά τη ΝΔ

Στο ΠΑΣΟΚ το μέτωπο είναι διττό

Για άλλη μια φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος κολυμπάει σε βαθιά νερά. Ο ίδιος άλλωστε έβαλε το πήχη ψηλά, μιλώντας ανοικτά για την τρίτη θέση. Το σίγουρο είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ - και όλα να πάνε καλά, ακόμα και να βγει τρίτο κόμμα - μια συζήτηση που θα φθάσει ακόμα και στο θέμα της πολιτικής ηγεσίας θα γίνει σε συνέδριο που έχει προαναγγελθεί για μετά τις εκλογές. Το σίγουρο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα νιώθει πιο άνετα αν ξεπεράσει κατά πολύ το κοινοβουλευτικό όριο του 3% και πλησιάσει προς το 5% και η διαφορά του κόμματός του είναι σαφής και με μεγάλη διαφορά από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Στη ΔΗΜΑΡ οι διασπαστικές τάσεις ήδη κυριάρχησαν πριν τις εκλογές

Στην Δημοκρατική Αριστερά ο δείκτης δυσκολίας είναι μεγάλος, το κόμμα δεν κατάφερε ποτέ να διαχειριστεί την εκλογική αποτυχία των ευρωεκλογών και σήμερα φαντάζει πιο δύσκολο από πότε να επιτευχθεί η κοινοβουλευτική του παρουσία.

Σε αυτό το ενδεχόμενο είναι πλέον ορατή η πολιτική απόσυρση του Φώτη Κουβέλη, καθώς ο μόνος δρόμος για την επιστροφή του είναι η προεδρία της Δημοκρατίας, αν αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ΚΚΕ σφυρίζουν αδιάφορα

Στο Περισσό διαχρονικά οι όποιες αλλαγές σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο γίνονται πάντα σε αργούς χρόνους. Ο στόχος για το ΚΚΕ είναι η τρίτη και η μοναχική διαδρομή στην αντιευρωπαϊκή ιδεολογία. Δεν αναζητά συμμαχίες ενώ προέρχεται από μια σχετικώς πρόσφατη αλλαγή προσώπου στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος.

Ο Γιώργος επέστρεψε

Ο Γιώργος Παπανδρέου τα έκανε όλα γρήγορα. Έγινε πρωθυπουργός, αποχώρησε , παρέμεινε βουλευτής, ψήφισε Σταύρο Δήμα, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε κόμμα. Αν μπει στη Βουλή όλα καλά, αν αποτύχει μάλλον θα επιστρέψει στις ομιλίες σε συνεδριακών και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Στο Ποτάμι του Σταύρου

Στο Ποτάμι τον πήχη τον έβαλε προσωπικά ο Σταύρος Θεοδωράκης στο 5% λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα σκεφθεί ακόμα και να μην συνεχίσει την πολιτική του διαδρομή. Αν αυτό δεν γίνει και δεν επιτευχθεί μια εκλογική συνεργασία, τα πάντα είναι ρευστά. Άλλωστε και οι συνεργασίες, είναι πολλές.

Το ζήτημα με το Ποτάμι είναι ότι ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε ως ένας προσωποπαγές κόμμα οπότε μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη, θα προκαλέσει αναταραχές.

Χρυσή Αυγή

Απομονωμένο πολιτικά θα είναι την επόμενη ημέρα το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Το επιδιωκόμενο, είναι η τρίτη θέση και η επανεκλογή των βουλευτών που διώκονται ποινικά καθώς μετεκλογικά θα αρχίσει και η πολύκροτη δίκη

Δημοφιλή