FΤ: Ανεύθυνη η τακτική Τσίπρα, αδιαφορεί για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του

FΤ: Ανεύθυνη η τακτική Τσίπρα, αδιαφορεί για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του
sooc

Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασκούν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους με αφορμή την συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Wikileaks.

Το άρθρο αναφέρει πως «από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε τους έλληνες ψηφοφόρους να εγκρίνουν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, φλερτάροντας το περασμένο καλοκαίρι με την χρεοκοπία, οι πιστωτές της Ευρωζώνης τον είδαν ως έναν αξιόπιστο έταιρο». Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η διαμάχη για την συνομιλία που διέρρευσε μεταξύ των των αξιωματούχων του ΔΝΤ, δείχνει πως οι πιστωτές έκαναν λάθος.

Το δημοσίευμα περιγράφει τα όσα έγιναν, καθώς επίσης και την απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, όπως αναφέρει τον κατηγόρησε ανοικτά για υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών και τη διαρροή τους.

«Εάν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε την κρίση σε μια προσπάθεια να βγάλει το ΔΝΤ εκτός των συνομιλιών για το πρόγραμμα διάσωσης, τότε η τακτική αυτή είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να φύγει το ΔΝΤ. Για ακόμη μια φορά εμφανίζει ένα ένστικτο βραχυπρόθεσμων πολιτικών κερδών και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι FT υπογραμμίζουν επίσης πως το αντιλαϊκό ΔΝΤ είναι εύκολος στόχος για τον πρωθυπουργό, καθώς αντιμετωπίζει επικρίσεις για τους χειρισμούς του στην οικονομία και το προσφυγικό, όπως επίσης και την πίεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέχρι στιγμής, αναφέρει το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, επειδή εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν δεν πρόκειται να επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος.

«Καθένας που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδος και της Ευρωζώνης θα έπρεπε να επιθυμεί να συνεχίσει το ταμείο να ασχολείται. Ούτε οι Βρυξέλλες ούτε η Αθήνα πρέπει να τους δώσουν περισσότερους λόγους για να αποχωρήσουν», καταλήγουν οι Financial Times.

Δημοφιλή