ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/09/2016 19:01 EEST | Updated 15/09/2016 19:24 EEST

Έγγραφο με τις ασύμβατες θέσεις των δύο πλευρών στο Κυπριακό κομίζει ο Αναστασιάδη στον Μπαν Κι Μουν

ASSOCIATED PRESS
Cypriot President Nicos Anastasiades, left, and breakaway Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci, right, talk as a guard stands in front of a car after their meeting aimed at reunifying the ethnically divided island, at the disused Nicosia airport inside a United Nations controlled buffer zone on Wednesday, Sept. 14, 2016. The rival leaders of ethnically split Cyprus say they will meet with the U.N. Chief later this month to take stock of ongoing reunification talks and ask him to step up his personal involvement in the months ahead. (AP Photo/Petros Karadjias)

Αναλυτικό έγγραφο με τις ασύμβατες μέχρι σήμερα θέσεις της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στα διάφορα κεφάλαια του Κυπριακού θα επιδώσει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην κοινή συνάντηση τους με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στις 25 Σεπτεμβρίου, στην Νέα Υόρκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι μόνο σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φθάσουν στο «παρά πέντε της λύσης», θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό.

Επίσης, τόνισε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιδιαιτησία και υποστήριξε πως «πρώτη φορά επιτυγχάνεται η διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, ενώ και στο θέμα του πρωτογενούς δικαίου, υπήρξε μία διαφορετική προσέγγιση από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σημείωσε ότι έχουν ξεκαθαρίσει επίσης τα ζητήματα της ιθαγένειας, της κυριαρχίας και της διεθνούς προσωπικότητας.

Συγκλίσεις δεν έχουν επιτευχθεί στον τομέα του εδαφικού, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι πως πρέπει να γίνουν ελάχιστες εδαφικές αναπροσαρμογές.

O Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε για την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου θα συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κύριο θέμα το Μέλλον της ΕΕ.

Η Άτυπη Σύνοδος αποτελεί την απαρχή μιας διαδικασίας ενδοσκόπησης για το μέλλον της ΕΕ, η οποία θα συνεχίσει στην Μάλτα και στην Ρώμη την Άνοιξη του 2017, όταν θα γίνουν οι εορτασμοί για την 60η επέτειο από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης.

Κατά τη Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν αύριο το πρωί, θα συζητηθεί το μέλλον της ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο της χώρας από την Ένωση. Θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν την Ασφάλεια, την Οικονομία και το Μεταναστευτικό.

Από την Μπρατισλάβα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για την γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη και την συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

O Ακιντζί υποστηρίζει ότι δρομολογείται πενταμερής

«Οδηγούμαστε σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό», υποστήριξε από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι με τον κ. Αναστασιάδη εργάζονται για «ναι» στα δημοψηφίσματα και δεν επιδιώκουν ένα «blame game»( παιχνίδι επίρριψης ευθυνών).

Σε δηλώσεις ο κ. Ακιντζί είπε ότι επιδιώκει πιο ενεργή εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες, γιατί η συνέχιση των συνομιλιών το 2017, «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων πλευρών». Επίσης, δήλωσε ότι δεν επιδιώκει λύση που θα επιβληθεί από το εξωτερικό στις δύο κοινότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί το πολιτικό πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016, το αργότερο κατά τους πρώτους μήνες του 2017. Οι λεπτομέρειες της λύσης, «καθώς και τα συντάγματα των δύο ιδρυτικών κρατών θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην συνέχεια».

Σε ότι αφορά τις συγκλίσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι την παρούσα στιγμή δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες, «εξαιτίας της ενδεχόμενης αντίδρασης της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Για το εδαφικό ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα γίνει «επαναπροσδιορισμός». Συναφώς είπε ότι «με την λύση και την νέα φόρμουλα στο εδαφικό οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι η κοινότητα του επιθυμεί την συνέχεια της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας μετά την λύση.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι στις πρόσφατες επαφές του κ. 'Αϊντε στην Αθήνα διαφάνηκε ότι έχει εμπλακεί στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. «Γνωρίζουμε ότι οι συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχουν συνέχεια. Επίσης, θα έχουμε την συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)