ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/05/2015 15:20 EEST | Updated 03/05/2015 15:27 EEST

Νέος κύκλος επαφών Τσίπρα με τους δανειστές. Στόχος να κλείσει η συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup

sooc

Σε νέο γύρο επαφών με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν αναμένεται να επιδοθεί τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας να δοθεί πολιτική λύση στα αδιέξοδα που διαπιστώνονται για μια ακόμη φορά στη διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης η κυβέρνηση επιθυμεί να συγκληθεί και πάλι ένα έκτακτο Eurogroup και να ξεμπλοκαριστεί η ροή χρηματοδότησης προς την Αθήνα, στην οποία τα ταμεία αδειάζουν.

Μάλιστα εάν δεν υπάρξει αποκατάσταση της ρευστότητας έως τις 11 Μαΐου, πληροφορίες αναφέρουν πως οι οι δανειστές έχουν ειδοποιηθεί από την Αθήνα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πληρώσει την δόση του ΔΝΤ στις 12 Μαΐου αφού προτεραιότητα αποτελεί η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Στόχος το έκτακτο Eurogroup και η ΕΚΤ

Οι νέες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού έρχονται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group και ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να ενημερώσουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους για το περιεχόμενο αυτών, τα σημεία σύγκλισης αλλά και τα σημεία τριβής προκειμένου να ληφθούν και οι απαραίτητες αποφάσεις.

Αυτό καθώς τη Δευτέρα συνεχίζονται οι συζητήσεις και πάλι σε επίπεδο Brussels Group και ενώ το Μαξίμου επιθυμεί σύγκληση Eurogroup μέσα στην εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, βρισκόταν το Σάββατο στο Μαξίμου και είχε σύσκεψη με υπουργούς αλλά και στενούς του συνεργάτες ενώ ακολούθησε την Κυριακή νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε πρώτη φάση πάντως η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια χαλάρωση της ασφυξίας που υφίσταται με μια νέα απόφαση της ΕΚΤ, το ΔΣ της οποίας συνεδριάσει την Τετάρτη, το οποίο εκτιμάται πως θα επιτρέψει την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρα μέσω εντόκων γραμματίων.

Σε ό,τι αφορά δε τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση φέρεται να έχει δηλώσει κατηγορηματικά στους δανειστές πως δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με μέτρα εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία και ο πρωθυπουργός- σύμφωνα με πληροφορίες- έχει δώσει εντολή να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και να επανέλθει μόνο εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.