Η κυβέρνηση χαιρετίζει την ομιλία Γιούνκερ για την ΕΕ. «Μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα ευρωπαϊκή ατζέντα»

Ικανοποίηση Μαξίμου για την ομιλία Γιούνκερ
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker (R) ahead of a meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium February 17, 2016. REUTERS/Yves Herman
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker (R) ahead of a meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium February 17, 2016. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / Reuters

Θετικά ήταν τα σχόλια της κυβέρνησης για την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ετήσια ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιείχε εξαιρετικά θετικά σημεία, που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα Ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ακόμα, επισημαίνεται η θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε», η ανακοίνωση για τον διπλασιασμού των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και η αναφορά του στην ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εξίσου σημαντική είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη της προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ιδίως της νεολαίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις αναφορές του Προέδρου Γιούνκερ, στην ανάγκη για: αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων καθώς και την σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

Η ανακοίνωση τονίζει ακόμα πως ενισχύεται, επίσης, ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της ΕΕ με ορισμό Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ και προώθηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Συρία.

«Οι παραπάνω θέσεις, που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την Διακήρυξη των Αθηνών, που συνυπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι Μεσογειακές Χώρες της ΕΕ, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δημοφιλή