ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/08/2015 10:50 EEST | Updated 21/08/2015 11:03 EEST

Λαφαζάνης: Αν χρειαστεί, θα βγούμε από την Ευρωζώνη. Έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Άνοιγμα σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της άσκησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας», στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο όλοι καταλαβαίνουν ότι θα κριθεί το μέλλον της χώρας για δεκαετίες, είπε ο κ. Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας πολύ κρίσιμες τις εκλογές και τονίζοντας ότι «το πρόγραμμά μας θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε πιο αναλυτικά».

Εν συνεχεία, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι σπεύδει με «πρωτοφανή σε ταχύτητα τρόπο» σε εκλογές, επειδή «δεν βιάζεται για καλό σκοπό».

«Το Μαξίμου δεν πιέζει γιατί θέλει να κάνει ωραία πράγματα μετεκλογικά. Αν πιέζεται το Μαξίμου και προχωρά αυγουστιάτικα σε εκλογές είναι κυρίως διότι θέλει να αποφύγει να αισθανθεί ο πολίτης τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτκών και του νέου μνημονίου» υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι το Μαξίμου πιστεύει ότι θα «αποπροσανατολίσει και ξεγελάσει τον πολίτη», κρύβοντας επώδυνα μέτρα και «υφαρπάσσοντας την ψήφο του λαού». Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για γνώριμη παλιά τακτική του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που χρεοκόπησε, αλλά την υιοθετεί και ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν τιμά τον λαός και τη δημοκρατία.

Ο άλλος λόγος για τον οποίο το Μαξίμου σπεύδει σε εκλογές, συνέχισε, είναι ότι «νομίζουν ότι θα αιφνιδιάσουν την Αριστερή Πλατφόρμα», εξουθενώνοντας την «τελευταία συνεπή αντιμνημονιακή φωνή,η οποία διαθέτει εναλλακτική πρόταση, ρεαλιστική, εφαρμόσιμη, με αρχή, μέση και τέλος. Λέμε ότι δεν μας αιφνιδιάζουν, δεν θα μας βρουν ανέτοιμους. Πηγαίνουμε στις εκλογές αποφασισμένοι, θα αναδειχθούμε σε πολύ μεγάλη και καθοριστική δύναμη» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στον τίτλο του κόμματος, είπε ότι εκφράζει απολύτως την ταυτότητα που επιδιώκεται να αναδειχθεί. «Χωρίς λαϊκή ενότητα τίποτα θετικό δεν μπορεί να συμβεί. Η Λαϊκή Ενότητα δεν θα είναι άλλο ένα κόμμα, φιλοδοξεί να γίνει μέτωπο λαϊκής βάσης και συμμετοχής και μέτωπο μεγάλων ενωτικών λαϊκών αγώνων», προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα αντιμνημονιακό μέτωπο που θα σαρώσει τα μνημόνια, «μέτωπο προοδευτικό».

«Θέλουμε να είμαστε μέτωπο πατριωτικό, ενάντια στην εθνική υποτέλεια, θέλουμε να είμαστε μέτωπο δημοκρατίας και ανασυγκρότησης. Για αυτό στους πρώτους άξονες των δεσμεύσεών μας έχουμε την ακύρωση των μνημονίων για να βγει η χώρα από την κρίση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που είναι εφικτός στόχος αρκεί να τον πιστέψουμε».

Αναφερόμενος στο «όχι» του δημοψηφίσματος, είπε ότι «δεν θα μείνει ορφανό σε αυτές τις εκλογές. Ήταν αγωνιστικό όχι, έδωσε ανάσα, ελπίδα και προοπτική. Αυτή την ελπίδα και προοπτική θα τη συνεχίσουμε...για μας το όχι δεν ηττήθηκε. Θα το συνεχίσουμε μέχρι να νικήσει».

Συνεχίζοντας, είπε ότι το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας είναι πρόγραμμα σύγκρουσης με τα συμφέροντα. «Είναι πρόγραμμα ανασυγκρότησης, προοδευτικό και δημοκρατικό», είπε , συμπληρώνοντας ότι για να εφαρμοστεί πρέπει να ακυρωθούν τα μνημόνια, τα οποία μπορούν να ακυρωθούν. «Δεν μπορεί να είμαστε θύματα εκβιασμών από τους κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε.» είπε, συμπληρώνοντας ότι, εάν χρειαστεί, για την εφαρμογή του προγράμματος, τότε η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας προβλέπει συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωζώνη «για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος».

Η δυνατότητα εξόδου από την Ευρωζώνη δεν συνιστά καταστροφικό δρόμο, εκτίμησε, προσθέτοντας ότι η λογική ότι έξω από την Ευρωζώνη υπάρχει «κόλαση» δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. «Δεν δεχόμαστε να είμαστε στην Ευρωζώνη και να μας επιβάλλουν μνημονιακά προγράμματα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι, αν χρειαστεί, για την απαλλαγή από τα μνημόνια, βεβαίως και θα ακολουθηθεί συντεταγμένη πορεία εξόδου από την Ευρωζώνη.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών, είπε ότι «είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες, αλλά σε αντιμνημονιακή βάση», απευθύνοντας πρόσκληση στις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις για διαμόρφωση κοινής πορείας και διαμόρφωσης μετώπου και κάνοντας αναφορά στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη συμβολή της οποίας «θεωρούμε απαραίτητη για ευρύ αριστερό προοδευτικό μέτωπο». Σχετικά με τις αποκαλούμενες μνημονιακές δυνάμεις, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους.

Για τη διερευνητική εντολή είπε ότι «θα τη χρησιμοποιήσουμε και θα κάνουμε επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις πλην της ΧΑ» και επαφές και συναντήσεις με τους σημαντικότερους κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει αντιμνημονιακή κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Η κυβέρνηση δεν έπεσε, παραιτήθηκε, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. «Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία παραίτησης για να πάει σε εκλογές εξπρές...ο παλιός δικομματισμός αναβιώνει ως κακέκτυπο» συμπλήρωσε.

«Θέλουμε μια Ελλάδα ανεξάρτητη, κυρίαρχη και προοδευτική» τόνισε. Αυτή την ελπίδα «την ξαναστήνουμε στα πόδια της...το όχι θα κερδίσει ξανά» τόνισε.

Sponsored Post