Liberation: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια παρά φύσει εύθραυστη συμμαχία

Liberation: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια παρά φύσει εύθραυστη συμμαχία
Simela Pantzartzi / POOL / SOOC

Άρθρο “καταπέλτη” κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ έγραψε ο ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες Jean Quatremer. Με το άρθρο του κάνει αυτοψία του υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για μια παρά φύσει εύθραυστη συμμαχία.

Ο Quatremer αναφέρει οτι ο Αλέξης Τσίπρας, ορκίστηκε ως πρωθυπουργός τη Δευτέρα, μετά το σχηματισμό ενός συνασπισμού με την άκρα δεξιά. Ο δημοσιογράφος παρουσιάζει το κόμμα του Πάνου Καμμένου ως ένα λαϊκιστικό κόμμα στις παρυφές της άκρας δεξιά.

Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μια σημαντική νίκη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αυξάνοντας κατά 9 μονάδες την εκλογική του δύναμη από τις εκλογές του 2012, ωστόσο είναι "πολύ μακριά" από το να σχηματίσει «ένα παλιρροϊκό κύμα» που θα τα σάρωνε όλα στο πέρασμά του. Συγκρίνοντάς τον με το ΠΑΣΟΚ του 1981, ένα κόμμα κατά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε που είχε καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές με 48% , και μετά από τέσσερα χρόνια βαθιάς κρίσης.

Το ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συμμαχία πολλών κομμάτων που μετατράπηκε σε ένα πολιτικό κόμμα το 2013 θυμίζει ο Quatremer. Από την άλλη πλευρά συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε μεγάλη πτώση λαμβάνοντας μόλις 27,81% των ψήφων, 2 μονάδες λιγότερες από ό, τι το 2012.

Στη τρίτη θέση βρίσκουμε την Χρυσή Αυγή την οποία χαρακτηρίζει "σκιάχτρο του νεοναζισμού". Τελος δεν παραλείπει να αναφέρει ότι για πρώτη φορά από το 1949, δεν υπάρχει στο κοινοβούλιο κανένα μέλος της οικογένειας Παπανδρέου.

"Ο Παπανδρέου βγήκε από την ιστορία από την μικρή πίσω πόρτα, η απελπισμένη επιλογή του κατάφερε ως επί το πλείστον να αποδυναμώσει περαιτέρω ό,τι είχε απομείνει από το ΠΑΣΟΚ".

Ποιοι είναι οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες"

Ο Quatremer επιχειρεί να δώσει το προφίλ των ΑΝΕΛ στους αναγνώστες, αναφέροντας πως σχηματίστηκε από τον Πάνο Καμμένο ο οποίος το 2012 αποσχίστηκε από τη ΝΔ αρνούμενος να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από το Μνημόνιο.

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει «κατά τα άλλα, δεν γνωρίζουμε το πρόγραμμά του, εκτός από τη δηλητηριώδη αντίθεσή του στις πολιτικές της λιτότητας, καθώς για τον Καμμένο η Ευρώπη είναι κάτω από τη "νεοναζιστική γερμανική μπότα", και την επιθυμία του να βάλει τέλος στη μετανάστευση".

Περιγράφει τους ΑΝΕΛ με μια φράση του Έλληνα ιστορικού Νικόλα Μπλουδάνη : "Πρόκειται για ένα κόμμα τυχοδιωκτών, χωρίς συγκεκριμένη ιδεολογία της ανώτερης μεσαίας τάξης. Στη Γαλλία, θεωρείται πως βρίσκεται στα δεξιά του UMP (σ.σ. του Νικολά Σαρκοζί) και στα αριστερά του Εθνικού Μετώπου (σ.σ. της Μαρίν Λεπέν)". Στην πραγματικότητα, είναι πολύ κοντά με το κόμμα του εθνικιστή Νικολά Ντιπόν Ενάν, αναφέρει ο Κατρμέρ, ο οποίος χαρακτηρίζει τις διακηρύξεις του Πάνου Καμμένου πως στην ουσία σχηματίζουν «ένα δολοπλόκο και ξενοφοβικό μόρφωμα, που υπερασπίζεται την ορθόδοξη εκκλησία και είναι αντισημιτικό, ομοφοβικό, ευρωφοβικό, προρωσικό, αντιτουρκικό και πολλά ακόμα που παραλείψαμε να βάλουμε μέσα στη λίστα".

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος ο Πάνος Καμμένος μιλά άπταιστα γαλλικά και έχει μάλιστα γράψει κι ένα βιβλίο το 1990 στο οποίο κατηγορούσε χωρίς αποδείξεις το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου πως ήταν πίσω από τους ακροαριστερούς τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη.

Πολύ πιο πρόσφατα, είχε υπερασπιστεί δημόσια τη “θεωρία των ψεκασμών”, η οποία του είχε χαρίσει το παρατσούκλι "ο ψεκασμένος". Είχε ταχθεί υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, ενώ είχε ακόμα εκτιμήσει ότι οι Εβραίοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους, εν αντιθέσει με τους άλλους πολίτες. Οι αδυναμίες του δεν έχουν τέλος".

Ο Quatremer σχολιάζει το ομοφοβικό tweet του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει π@@@ @@@ριο τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ. Οσο για την προερχόμενη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Ραχήλ Μακρή, υπενθυμίζει τη στάση της όταν συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2013 Χρυσαγίτες βουλευτές: "Έγινε γνωστή όταν ούρλιαζε ότι υπήρχε δικτατορία επειδή συνελήφθησαν πολλοί βουλευτές της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Μετά εγκατέλειψε τους ΑΝΕΛ και εξελέγη αυτή την Κυριακή με τις λίστες του... ΣΥΡΙΖΑ".

Ο δημοσιογράφος της Liberation επιχειρεί στη συνέχεια να ερμηνεύσει την αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, πάλι δανειζόμενος φράση του Νικόλα Μπλουδάνη: "Είναι σαν να συνεργάζεται το PSU (σ.σ. Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) της δεκαετίας του '60 με τους Poujadistes (σ.σ. το λαϊκίστικο κίνημα που είχε πάρει το όνομα του ιδρυτή του Pierre Poujade).

Στην ερώτηση για το αν η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα προχωρήσει σε μια μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ τονίζει ότι "η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ έχει μειώσει την αισιοδοξία εκείνων (συμεριλαμβανομένων κι εμένα) που είχαν ανιχνεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ μια διάθεση να καταλήξουν σε συμβιβασμό με τους πιστωτές τους». "Η συμμαχία με τους καθαρούς και σκληρούς εθνικιστές δεν είναι ένα σημάδι πως αρνείται εξ αρχής τον συμβιβασμό;" αναρωτιέται ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Τέλος, ο Γάλλος δημοσιογράφος αναρωτιέται αν υπάρχει περίπτωση στο τέλος του 2015 να ξαναζήσουμε στην Ελλάδα πρόωρες εκλογές για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: "Μεταξύ των ευκαιριακών λαϊκιστών και των ριζοσπαστών αριστερών, ο Τσίπρας θα πρέπει να πλεύσει με ισορροπία". Ο δημοσιγράφος χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των 162 βουλευτών ως αδύναμης πλειοψηφίας, καθώς οι "αναπόφευκτες απώλειες" που θα σημειωθούν "μπορούν να αποβούν μοιραίες». Επίσης, «ο αναπόφευκτος συμβιβασμός με την ΕΕ και η αδυναμία της εκπλήρωσης των υποσχέσεων που δόθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια ρισκάρουν να αποδυναμώσουν περισσότερο αυτόν τον παράξενο συνασπισμό. Ετσι, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν, έστω και αν κανένα κόμμα δεν τις επιθυμεί".

ΠΗΓΗ: Liberation.fr

Δημοφιλή