ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/07/2015 06:17 EEST | Updated 21/07/2015 06:37 EEST

Οδικός χάρτης για την παραμονή Μεϊμαράκη στο τιμόνι της ΝΔ

Sooc

Αποφασισμένος όχι μόνο λειτουργήσει πρόεδρος πλήρους ευθύνης αλλά και να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο τιμόνι της ΝΔ εμφανίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, βάζοντας φρένο στους επίδοξους διαδόχους της Αντώνη Σαμαρά, αλλά και όρους για διεκδίκηση της «προσωρινής» θέσης που κατέχει.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του ως μεταβατικό Πρόεδρο αλλά σκοπεύει να παραμείνει στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του νέου έτους, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την επιβεβαίωση της βάσης του κόμματος στο πρόσωπο του όταν προσδιοριστούν χρονικά οι αρχαιρεσίες μέσω ενός Συνεδρίου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε για πρώτη φορά, ακόμα και θέμα αλλαγής του τρόπου εκλογής του προέδρου του κόμματος, με δεδομένο ότι ο ίδιος ήδη από το 2009 είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου του κόμματος απευθείας από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι πολλές από τις ψήφους σε μία τέτοια διαδικασία είναι αποτέλεσμα μηχανισμών και όχι πραγματικής ταύτισης όσων ψηφίζουν με το κόμμα.

Στα πλάνα του «μεταβατικού» προέδρου της ΝΔ είναι καταρχήν η έναρξη της διαδικασίας εγγραφής και επανεγγραφής των μελών του κόμματος περί τα τέλη Οκτωβρίου και στη συνέχεια η ανάδειξη των αιρετών Συνέδρων που θα κληθούν να συμμετάσχουν στο τακτικό συνέδριο του κόμματος, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2016.

Στο εσωκομματικό πεδίο, το στρατηγικό σχέδιο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προβλέπει την μάχη για την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος, με την πρόβλεψη για εκλογή προέδρου από το Συνέδριο και ο προσδιορισμός ενός Συνεδρίου περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μέχρι και την οριστική υπογραφή της μεγάλης συμφωνίας για το τρίτο Μνημόνιο, αποτελεί σημαντικό κρας τεστ για τον κ. Μειμαράκη, όπου θα κριθεί εν πολλοίς και το πολιτικό του κεφάλαιο και το προσωπικό του στοίχημα για την επανάκτηση του χαμένου χώρου του Κέντρου από τη ΝΔ.

Ήδη με την χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ δεσμεύθηκε ότι θα ψηφίσει το κείμενο της συμφωνίας που θα φέρει ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τόσο

ο ίδιος, όσο και η ΝΔ θα παλέψουν να αλλάξουν το μείγμα της πολιτικής αμέσως μόλις η χώρας σταθεί στα πόδια της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα μεγάλο κράτος και την αύξηση των φόρων, εμείς πιστεύουμε στο μικρό επιτελικό κράτος και στη μείωση των φόρων», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, δεν φάνηκε αρνητικός εάν υπάρχει -όπως είπε- προγραμματική συμφωνία και είναι μακράς πνοής, αλλά διευκρίνισε ότι μια ενδεχόμενη συμμετοχή της ΝΔ θα μετέτρεπε τη Χρυσή Αυγή σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Sponsored Post