Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων
Activists hold placards in various languages reading
Activists hold placards in various languages reading
ASSOCIATED PRESS

«Οι Έλληνες έχουμε γνωρίσει την προσφυγιά. Επί 1 χρόνο βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για την ανακούφιση των προσφύγων", είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter.

Λίγο αργότερα σε νέα ανάρτησή του στο Τwitter ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «O αγώνας της Ελλάδας για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης».

Μουζάλας: Ο πόλεμος γενεσιουργός αιτία της προσφυγιάς. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να συμβάλει στον τερματισμό του

«Η 20η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια ημέρα των Προσφύγων, που ο αριθμός τους το 2015 άγγιξε τα 65 εκατομμύρια, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Με αφορμή την ημέρα αυτή χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, των οργανώσεων, των αλληλέγγυων, των εθελοντών, των εργαζομένων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Επιλέγουμε σήμερα να σταθούμε στη γενεσιουργό αιτία της προσφυγιάς. Επιλέγουμε να σταθούμε και να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους αυτούς που έχουν αφήσει, τις ζωές τους, τους ανθρώπους τους, τις οικογένειες τους πίσω, στη χώρα τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο, να γλυτώσουν από τον θάνατο. Καλούμε όλους τους συναρμόδιους φορείς τόσο στην ευρωπαϊκή κοινότητα όσο και στην παγκόσμια να συμβάλλουν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, να τερματιστεί η γενεσιουργός αιτία της προσφυγιάς. Ως τότε θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε όλες μας τις προσπάθειες μας για να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ανθρώπους αυτούς. Να ανοίξουμε τα χέρια μας, που αποτελούν τα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τους αποδείξουμε ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι δυο όροι που ανταποκρίνονται όσο καλύτερα γίνεται στην πατρίδα μας αλλά και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κλείνοντας μια μικρή αναφορά στο ποίημα "Πατρίδα" της Warsan Shire «κανένας δεν αφήνει την πατρίδα εκτός αν η πατρίδα σε κυνηγά φωτιά κάτω απ΄ τα πόδια σου ζεστό αίμα στην κοιλιά σου δεν είναι κάτι που φαντάστηκες ποτέ ότι θα έκανες μέχρι που η λεπίδα χαράζει απειλές στο λαιμό σου και ακόμα και τότε ψέλνεις τον εθνικό ύμνο ανάμεσα στα δόντια σου και σκίζεις το διαβατήριό σου σε τουαλέτες αεροδρομίων κλαίγοντας καθώς κάθε μπουκιά χαρτιού δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να γυρίσεις. πρέπει να καταλάβεις ότι κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά κανένας δεν καίει τις παλάμες του κάτω από τρένα, ανάμεσα από βαγόνια κανένας δεν περνά μέρες και νύχτες στο στομάχι ενός φορτηγού τρώγοντας εφημερίδες εκτός αν τα χιλιόμετρα που ταξιδεύει σημαίνουν κάτι παραπάνω από ένα ταξίδι.»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τη διαχείριση στην πολιτική

«Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και ο νους μας δεν μπορεί, παρά να τρέχει στους ανθρώπους εκείνους που καθημερινά εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προκειμένου να διασώσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε πως είναι νωπές και δυστυχώς επαναλαμβανόμενες οι τραγικές εικόνες που τον τελευταίο χρόνο μάς έχουν γίνει πολύ οικείες.

«Πρόσωπα και ανθρώπινες ιστορίες που μάλλον κανένα βιβλίο Ιστορίας δεν θα καταγράψει.

Την ίδια στιγμή, όμως, θα στοιχειώνουν το συλλογικό υποσυνείδητο της διεθνούς κοινότητας, η οποία, παρά την πρόοδό της σε άλλα πεδία, δεν κατόρθωσε, ακόμα τουλάχιστον, να περιορίσει τις γενεσιουργές αιτίες του προσφυγικού δράματος», τόνισε και ανέφερε πως ήρθε η ώρα να περάσουμε από τη διαχείριση στην πολιτική.

«Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Ευρώπης αποκλειστικά. Είναι διεθνές πρόβλημα και ως τέτοιο επιβάλλει δράσεις συνεργασίας», συνέχισε, σημειώνοντας πως η ΝΔ υπερασπίζεται την ιδέα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης ενωμένης και ως εκ τούτου και ισχυρής για να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις του πλανήτη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

«Κι αυτό θα το κάνουμε συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών στην ΕΕ και σε όσους διεθνείς οργανισμούς και φορείς συμμετέχουμε, στη βάση των προτάσεων που πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σκεφτόμαστε τους πρόσφυγες και τις αιτίες που γεννούν προσφυγιά. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες μας» τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση για όλα τα δημοκρατικά κράτη ανεξάρτητα από τη γεωγραφική εγγύτητα με τις εστίες της έντασης, αναφέρει η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας: «Η Ευρώπη και η χώρα μας, ως αναπόσπαστο μέρος της, οφείλουν να απαντήσουν στα προβλήματα των προσφύγων με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. Υποστηρίζοντας τους πρόσφυγες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ειρήνη και καταπολεμώντας τον εξτρεμισμό.

»Οι πρόσφυγες χρειάζονται ασφαλές καταφύγιο και προϋποθέσεις για ένταξη και πρόοδο. Τα παιδιά των προσφύγων χρειάζονται σχολεία όπως όλα τα παιδιά.

»Ας μη χαθεί άλλος χρόνος. Ας μη χαθούν άλλοι άνθρωποι!», καταλήγει η δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΕΛ: Να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας προσφύγων και να αναθεωρηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου

Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση όλων των κρατών, τονίζουν οι ΑΝΕΛ σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν πως στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη και να αναθεωρηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Εδώ και ένα χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη προσφυγική - μεταναστευτική κρίση, συμπαραστεκόμενη υλικά, ψυχικά και ηθικά στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Παρά το βαρύ και επώδυνο φορτίο της οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός λαός, οι ελληνικές αρχές, τα στελέχη του λιμενικού Σώματος, οι εθελοντές, οι τοπικές κοινωνίες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την υποδοχή και την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν από τη χώρα μας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στις χώρες προορισμού τους. Οι Έλληνες επέδειξαν αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και μεγαλοψυχία προκειμένου να διασώσουν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων μικρών παιδιών. Με τη γενναιόδωρη στάση τους απέδειξαν ότι υπάρχει Ανθρωπισμός.

Η προσφυγική κρίση αποδείχθηκε πως είναι μια όντως δύσκολη και πολυσύνθετη υπόθεση, η διαχείριση της οποίας απαιτεί στενή συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης, μεταξύ άλλων και με την Τουρκία, καθώς δεν είναι δυνατόν μόνο μια χώρα να επιφορτίζεται άνισο βάρος σε μια κρίση την οποία μάλιστα δεν προκάλεσε.

Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση όλων των κρατών. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη και να αναθεωρηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου 2. Απαιτείται επίσης άμεση και πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ε.Ε. για ενίσχυση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και ενίσχυση της Frontex χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

Το Ποτάμι

«20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στους πρόσφυγες: είναι όμως μόνο μία ημέρα; ή ίσως μία εβδομάδα, ένας μήνας, ένας χρόνος ή και περισσότερο…;», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του Τομέα του Μεταναστευτικής Πολιτικής και επισημαίνει»:

«Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα που βίωσε διαχρονικά, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τη μετακίνηση ανθρώπων από την Αφρική και την Ασία και το δράμα του μικρασιατικού ελληνισμού. Όπως όμως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, ζούμε μια δραματική πραγματικότητα. Για λόγους που δε θα υπενθυμίσουμε σήμερα, η χώρα μας έγινε αρχικά το πέρασμα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στη συνέχεια ο τόπος εγκατάστασης για πολλές χιλιάδες προσφύγων, οι οποίοι αναζήτησαν απεγνωσμένα σωτηρία από τις φλόγες των πολέμων, το θρησκευτικό φανατισμό, τις σφαγές, τους βιασμούς, τα βασανιστήρια, τις διώξεις. Αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά αλληλέγγυοι απέναντί τους αλλά και αξιοπρεπείς σαν Έλληνες, πρέπει να φροντίσουμε τουλάχιστον για τα αυτονόητα: ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, ιδιαίτερη προστασία στις ευάλωτες ομάδες, πρόσβαση στις διαδικασίες υποβολής αιτημάτων ασύλου και μετεγκατάστασης, εκπαίδευση για τα παιδιά και πλήρη κοινωνική ένταξη για όσους μείνουν τελικά μόνιμα στη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση, με αρωγό την Ε.Ε., οφείλει να εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω. Και φυσικά το Ποτάμι, όπως πιστεύουμε και κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος αλλά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα συνδράμει εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Δημοφιλή