Ανοίγει ο κύκλος των μνημονιακών δεσμεύσεων - Τα μέτωπα του νέου Οικονομικού Επιτελείου

Ανοίγει ο κύκλος των μνημονιακών δεσμεύσεων - Τα μέτωπα του νέου Οικονομικού Επιτελείου
Sooc

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, το νέο Οικονομικό επιτελείο θα πρέπει μέσα σε λίγα 24ωρα να ανοίξει όλους τους «καυτούς» φακέλους που αφορούν το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων.

Οδηγός στην κούρσα των τριών εβδομάδων έως την επιστροφή των ελεγκτών θα είναι η λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των ελεγκτών θα οριστεί στα μέσα Οκτωβρίου και έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» μια σειρά από δράσεις οι οποίες «πάγωσαν» εξαιτίας της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Το πρώτο μεγάλο μέτωπο είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος, θα κλιθεί το επόμενο διάστημα να διαχειριστεί το τεράστιο ζήτημα της κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που έχουν προκύψει. Ήδη οι δανειστές στέλνουν σαφή μηνύματα στην Αθήνα ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Ο επικεφαλής του Euro Working Group Τομας Βίζερ ξεκαθάρισε ότι η μία από τις δύο λίστες προαπαιτούμενων που θα συμφωνήσουν οι δανειστές με την κυβέρνηση θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δίνοντας σήμα για το πόσο βάρος δίνουν οι δανειστές στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει μέσα στον Οκτώβριο να «τρέξει» όλες τις εκκρεμότητες, αλλά και να αντικρούσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αυξάνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Πριν από αυτό βέβαια η Αθήνα θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις μνημονιακές δράσεις που εκκρεμούν από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει και την εφαρμογή της λίστας του Οκτωβρίου.

Η πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα κρίνει και την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, αλλά και της αποδέσμευσης της υποδόσης των 3δις ευρώ, η οποία εκκρεμή από την πρώτη δόση του προγράμματος.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015, το προσχέδιο του 2016, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).

Ωστόσο, στην πρώτη θέση της μνημονιακής ατζέντας της κυβέρνησης βρίσκεται η «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015 και να ξεκινήσει η εφαρμογή από το 2016.

Όλα τα παραπάνω κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη την πρόβλεψη για τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης των δανειστών στην Αθήνα. Δεδομένο θεωρείται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να εξελιχθεί σε αξιολόγηση μεγάλης διάρκειας και θα επιδιώξει να κλείσει γρήγορα τα ανοιχτά μέτωπα προκειμένου να αποφύγει τις εντάσεις. Αντίθετα είναι γνωστό ότι οι δανειστές δεν νιώθουν καμία πίεση χρόνου έως ότου κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, ειδικά όταν μπροστά τους έχουν μια αξιολόγηση που η ολοκλήρωση της θα οδηγήσει στην έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.

Δημοφιλή