ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/09/2016 13:17 EEST | Updated 30/09/2016 13:19 EEST

Το σχέδιο του Μουζάλα για την ελάφρυνση των νησιών από τις προσφυγικές ροές

ASSOCIATED PRESS
Alternate Minister of Immigration Ioannis Mouzalas arrives for the first cabinet meeting of the new government in Athens, Friday, Sept. 25, 2015. Greece's Prime Minister Alexis Tsipras told his cabinet that the country can exit its debilitating financial crisis by 2019. He said the government will focus on speedily completing talks with international creditors with a view to easing Greece's public debt and recapitalizing its battered banks. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Το σχέδιο για την εξομάλυνση της κατάστασης στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από τους μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι βίαιη εκκένωση των νησιών θα οδηγήσει στην κατάπτωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ως εκ τούτου «αν και ακούγεται εύκολη και δημοφιλής πρόταση», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός δεν αρνήθηκε ότι αλλάζει χαρακτηριστικά η ροή στα νησιά και ενώ πριν είχαμε 80% προσφυγικό, τώρα έχουμε περίπου 70-80% prima facie μεταναστευτικό.

«Αυτό δημιουργεί μία καινούρια ποιότητα, από την οποία τα νησιά και οι νοικοκυραίοι πρόσφυγες και μετανάστες δοκιμάζονται», παραδέχθηκε, αλλά επέμεινε ότι εκκένωση των νησιών σήμερα σημαίνει και θάνατο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Το σχέδιο για τα νησιά προβλέπει, προεχόντως, διαχωρισμό των στοιχείων με παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά από τους πρόσφυγες που είναι φιλειρηνικοί και φιλήσυχοι. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως περιεγράφησαν, από τον αναπληρωτή υπουργό είναι οι εξής:

- Τα νησιά θα εκκενωθούν από τους έχοντες «τρίπτυχα», δηλαδή εκείνους που δεν πρόκειται να πάνε στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους είναι ευάλωτοι, π.χ. Σύροι πρόσφυγες.

- Θα γίνει προσπάθεια τα περισσότερα ανήλικα να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα.

- Θα δημιουργηθούν νέοι χώροι στα νησιά, προκειμένου να εγκατασταθούν αλλού οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» (σ.σ. κατά δήλωση του κ. Μουζάλα) από τους παραβάτες-κακοποιούς που θα πρέπει να απομονωθούν σε κλειστούς χώρους.

Όπως τόνισε, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα hot spots για τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού.

Αντιθέτως, «διαιρεί» τον πληθυσμό για την αποτροπή εγκληματικών φαινομένων σε βάρος των φιλήσυχων προσφύγων.

- Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά.

- Θα ενισχυθεί η δύναμη της EASO.

- Θα ενισχυθούν οι επιτροπές προσφυγών με δικαστές (σ.σ. ο προγραμματισμός αναφέρει ότι θα είναι 13 τον Νοέμβριο).

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με προγραμματισμό να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες 150 επιστροφές ημερησίως.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η Β. Ελλάδα έχει, ήδη, αποσυμφορηθεί κατά 7.000 και προβλέπεται να κλείσουν τα μισά κέντρα.

«Συμφωνούμε ότι πρέπει να επιζήσει η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας, ότι πρέπει να αυξηθεί το relocation, ότι πρέπει να φτιαχτεί ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, συμφωνούμε ότι πρέπει να ζητήσουμε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να επιστραφούν στην Τουρκία, σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Συμφωνούμε ότι απαιτούμε από την ΕΕ και την Τουρκία το κάθε κομμάτι να πάρει την ευθύνη του».

«Συμφωνούμε ότι θέλουμε αύξηση της ΕΑSO, ότι θέλουμε αύξηση της Frontex», σημείωσε ο κ. Μουζάλας και υπογράμμισε ότι εάν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν στα παραπάνω- που είναι και αντικείμενο του διπλωματικού μαραθώνιου της ελληνικής κυβέρνησης- τότε οφείλουν να ασκήσουν την πίεση που μπορούν στα ευρωπαϊκά κόμματα, με τα οποία συνδέονται, προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω.

Όσο για την ένταση από κατοίκους των νησιών, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι δεν χαρίζει κανέναν στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε, όμως, ότι υπάρχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν λειτούργησαν πυροσβεστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)