ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/10/2015 18:52 EEST | Updated 06/10/2015 19:10 EEST

Κούρσα μετ' εμποδίων στη διαδοχή της ΝΔ: Ανοιχτά θέματα η ημερομηνία, οι κάλπες, το αντίτιμο

ANDREAS SOLARO via Getty Images
People walk inside a New Democracy conservative party election campaign kiosk near the Greek Parliament, in central Athens, on June 12, 2012. Pro-bailout or anti-austerity, whoever wins Greece's crunch election on June 17 will inherit an economy in tatters after two years of incomplete reforms and despite billions of euros in EU-IMF support. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO (Photo credit should read ANDREAS SOLARO/AFP/GettyImages)

Χαμένοι στις λεπτομέρειες φαίνεται πως παραμένουν στην ΝΔ, αφού ακόμη και σήμερα -Τρίτη- δεν έχουν καταλήξει στην ημερομηνία των εκλογών και σειρά άλλων θεμάτων.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) στη ΝΔ, που διεξήχθη το απόγευμα , ολοκληρώθηκε το βράδυ χωρίς κανέναν αποτέλεσμα για τα ζητήματα που απασχολούν την εκλογική διαδικασία. Στο μόνο που κατέληξαν είναι να ορίσουν νέα συνάντηση -πιθανότατα την Πέμπτη.

Εάν και οι ίδιοι τονίζουν ότι στη συνάντηση επικράτησε «πολύ καλό κλίμα» οι διαφωνίες στο εσωκομματικό της ΝΔ παραμένουν τόσο αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όσο και για το πόσες κάλπες θα στηθούν και ποιοι θα μπορούν να ψηφίσουν.

Σχετικά με τη ημερομηνία, φαίνεται ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας στις 8 Νοέμβριου - με κλειστή την Αθήνα - αλλάζει τα δεδομένα στην κούρσα της γαλάζιας διαδοχής. Και αυτό γιατί πρέπει να υπολογιστεί ότι ενδεχομένως να χρειαστεί και 2ος γύρος επαναληπτικών εκλογών.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που ήταν ο μόνος που ζητούσε διαδικασίες-εξπρές μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, φαίνεται πως αναθεωρεί τα αρχικά του σχέδια και συντάσσεται με την άποψη Μητσοτάκη - Τζιτζικώστα που από την αρχή της μάχης διαδοχής είχαν προτείνει οι εκλογές να γίνουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Η στροφή του νυν προέδρου του κόμματος υποκρύπτει μια κίνηση τακτικής αφου - σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του - εκτιμάται ότι από την μάχη της Βουλής που μόλις ξεκίνησε και θα κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με αιχμή το Μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, θα κερδίσει σημαντικούς πόντους απέναντι στον Αλέξη Τσιπρα και άρα, πολιτικό προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής.

Αναφορικά με τις κάλπες, το καταστατικό της ΝΔ, προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει μία τουλάχιστον κάλπη ανά καλλικρατικό δήμο, δηλαδή 1.500 κάλπες.

Τέλος, αγκάθι αποτελεί το αντίτιμο που θα κληθεί να πληρώσει οποίος πολίτης επιθυμεί να ψηφίσει χωρίς να είναι ήδη μέλος του κόμματος. Και ενώ η συμμέτοχη για τα εγγεγραμμένα μέλη είναι τα 2 ευρώ, έχει προταθεί να επιβληθεί αντίτιμο περισσότερο από 10 ή ακόμα και 20 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση της ΚΕΦΕ συμμετείχαν εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων, όπου εξέφρασαν τις θέσεις των κ.κ. Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. Μέχρι την επόμενη συνάντηση θα υπάρχουν επαφές με τους τεχνικούς συμβούλους έτσι ώστε να υπάρξει απόφαση και για το τυπικό της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί.

Sponsored Post