Σε ντιμπέιτ με όρους συνδιάσκεψης προσανατολίζεται η ΝΔ

Σε ντιμπέιτ με όρους συνδιάσκεψης προσανατολίζεται η ΝΔ
Eurokinissi

Δυο εβδομάδες πριν από την εκλογική διαδικασία και την ανάδειξη νέου αρχηγού στη ΝΔ και οι υποψήφιοι βρίσκονται πολύ κοντά στο να αντιπαρατεθούν ευθέως για τις θέσεις και τις απόψεις τους σε μια ανοιχτή συζήτηση.

«Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε προτείνει δύο εθνικές συνδιασκέψεις, στις οποίες, με βάση το Καταστατικό, μετέχουν οι νομαρχιακές συνελεύσεις και τα κομματικά στελέχη. Εστω και με καθυστέρηση, χαίρομαι που ένας εκ των υποψηφίων αποδέχεται μέρος της πρότασής μας», σημειώνει ο κ. Μεϊμαράκης και καταλήγει: «Συμφωνώ και αναμένω ο αρμόδιος να καλέσει τους εκπροσώπους των υποψηφίων για τα τεχνικά θέματα και τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης».

Μετά απο διαβουλεύσεις πολλών ημερών με ανταλλαγές επιστολών και αρκετή δόση εσωκομματικών τριβών, άνοιξε το παράθυρο για την διεξαγωγή - όχι ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ - μιας Συνδιάσκεψης με κομματικό ακροατήριο από το βήμα της οποίας οι επίδοξοι αρχηγοί θα αντιπαρατεθούν για το τι κόμμα οραματίζονται.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην σημερινή συνεδρίαση (Τρίτη 10 Νοεμβρίου) της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, με τους πιο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι ακόμα και μετά τις θετικές δηλώσεις των υποψηφίων, είναι πολύ πιθανό διαφορά διαδικαστικά θέματα να αποτελέσουν τροχοπέδη για ένα ακόμα ναυάγιο στον απευθείας διάλογο των τεσσάρων.

Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί θεωρούν πως η ιδέα για την πραγματοποίηση αυτής της Συνδιάσκεψης -Ντιμπέιτ σε μια εργάσιμη μέρα ή ακόμα και η σύνθεση του ακροατηρίου και η τηλεοπτική της κάλυψη, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους, ικανές να τινάξουν στον αέρα αυτή καθεαυτή την ύστατη προσπάθεια κοινού διαλόγου.

Είχε προηγηθεί επιστολή του Απόστολου Τζιτζικώστα προς τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο με την οποία πρότεινε τη διοργάνωση Κεντρικής Συνδιάσκεψης την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, προτείνοντας μάλιστα πέντε θεματικές ενότητες, (Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, Κοινωνική Συνοχή, Νέοι και Ανεργία, Θεσμοί που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα και Οι νέοι ρόλοι που πρέπει να αποκτήσει η βάση της Νέας Δημοκρατίας στη λειτουργία του κόμματος).

«Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε προτείνει δύο εθνικές συνδιασκέψεις, στις οποίες, με βάση το Καταστατικό, μετέχουν οι νομαρχιακές συνελεύσεις και τα κομματικά στελέχη. Έστω και με καθυστέρηση, χαίρομαι που ένας εκ των υποψηφίων αποδέχεται μέρος της πρότασής μας. Συμφωνώ και αναμένω ο αρμόδιος να καλέσει τους εκπροσώπους των υποψηφίων για τα τεχνικά θέματα και τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης» ήταν η πρώτη αντίδραση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται θετικός στην προοπτική Εθνικής Συνδιάσκεψης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτή δεν θα συμπέσει ημερολογιακά με την προγραμματισμένη κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του, στη Θεσσαλονίκη και επιπλέον ότι η συνδιάσκεψη θα πρέπει να είναι ανοιχτή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Θετικός εμφανίζεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης με τους συνεργάτες του να υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος είχε προτείνει με επιστολή του στους συνυποψηφίους του την ανάγκη να οργανωθούν φόρουμ δημοσίου διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών της προεδρίας της ΝΔ.

Δημοφιλή