Νέα Δημοκρατία: Μια παραίτηση, δυο απουσίες και 100 ομιλητές

Νέα Δημοκρατία: Μια παραίτηση, δυο απουσίες και 100 ομιλητές
sooc

Οι 100 και πλέον ομιλητές που πήραν το λόγο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ μπορεί να είχαν στο σύνολο τους ως μόνιμη επωδό την λέξη «ενότητα» ωστόσο έφυγαν από την μαραθώνια κομματική διαδικασία, με ένα μεγάλο ερωτηματικό!

Αν πράγματι το θέμα της ηγεσίας έκλεισε οριστικά ή αν απλώς μπήκαν οι βάσεις για μια μελλοντική συντονισμένη αμφισβήτηση...

Εξάλλου, το κλίμα ήταν ήδη φορτισμένο, από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμάρας επέμεινε ότι τόσο το θέμα της ηγεσίας όσο και το θέμα του Συνεδρίου έχουν κλείσει, και η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και ο Νίκος Δένδιας να επιχειρηματολογούν περί του αντιθέτου.

«Έθεσα μόνος μου το θέμα αρχηγού της παράταξης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν είπα ότι δεν είμαι παντρεμένος με την θέση μου αλλά δεν γίνεται σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να εγκαταλείψω την μάχη» είπε κατηγορηματικά ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει: «Εξήγησα ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο, όμως κάλεσα όποιον ήθελε να θέσει ανοικτά το θέμα της αλλαγής ηγεσίας. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε. Κάποιοι έθεσαν θέμα έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα γινόταν για εκλογή αρχηγού που όμως δεν έβαλε κανείς ευθέως. Ο λόγος που απέρριψα το έκτακτο συνέδριο είναι ότι με το που θα το ανακοινώναμε θα άνοιγε ο κύκλος της εσωστρέφειας».

Από την πρώτη σειρά των καθισμάτων η Ντόρα Μπακογιάννησχολίαζε τις αναφορές του προέδρου του κόμματος και όταν ανέβηκε στο βήμα του απάντησε σημείο προς σημείο, έστω και αν προς στιγμή δημιουργήθηκε ένταση από τις συνεχείς διακοπές της ομιλίας της και τις αποδοκιμασίες για τη στάση της:

«Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί η Πολιτική Επιτροπή μέχρι τέλους με αποκορύφωμα ένα έκτακτο συνέδριο όπου η βάση της ΝΔ θα έχει φωνή, άποψη και ψήφο» τόνισε η κυρία Μπακογιαννη και απευθυνόμενη στον Αντώνη Σαμαρά είπε: «Ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από ένα συνέδριο. Αν ένα συνέδριο της ΝΔ φτάσει στο σημείο να θεωρήσει ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας θα το έχει αντιληφθεί ο πρόεδρος πολύ νωρίτερα. 'Αλλως πως από ένα τέτοιο συνέδριο η ηγεσία βγαίνει μόνο ενδυναμωμένη».

Την ίδια ώρα ο Νίκος Δένδιας που είχε δεχτεί το δηλητηριώδες σχόλιο του Αντώνη Σαμαρά για ευθεία αμφισβήτηση του από τον πρώην υπουργό του, αποχωρούσε ενοχλημένος από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας αποκλεισμό του «επειδή κάποιοι φοβήθηκαν ότι θα έθετα θέμα ηγεσίας»- όπως εξηγούσε αργότερα εκνευρισμένος - σημειώνοντας μέσω συνεργατών του ότι ενώ εγγραφεί 20ος στη σειρά των ομιλητών, διαπίστωσε ως δια μαγείας ότι βρέθηκε στην 37η θέση...

Πολλά σχόλια προκάλεσε η επιλογή του Κώστα Καραμανλή όσο και του Βαγγέλη Μειμαράκη να μην πάρουν μέρος στην συνεδρίαση, αλλά και η κίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία του κόμματος, λόγω «της συνεχούς ενασχόλησης με τα ευρωπαϊκά θέματα σε καθημερινή βάση και με το βάρος της ευθύνης ενός εκ των ισχυρότερων πολιτικών χαρτοφυλακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...»

Όταν πάντως οι αιχμές και τα καρφιά στην ηγεσία του κόμματος άρχισαν να δημιουργούν μια αρνητική ατμόσφαιρα, ο Μάκης Γιακουμάτος ανέλαβε να τον υπερασπιστεί.

Καταρχήν «καρφώνοντας» όσους έθεταν θέμα ηγεσίας τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν τόλμησαν να κάνουν πράξη τις απειλές τους στο κομματικό όργανο και εν συνεχεία όταν τους κάλεσε να μην προκαλούν περαιτέρω ζημιά στην Παράταξη με τις δηλώσεις τους.

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τς πυρά του εναντίον των «λαθρεπιβατών» όπως χαρακτήρισε όσους δεν υπερασπίστηκαν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας με νόημα ότι κάποιοι «τραβούσαν το κάρο των μεταρρυθμίσεων και κάποιοι τους λιθοβολούσαν».

Η συνεδρίαση έληξε πάντως νωρίτερα του αναμενόμενου και ενώ απέμεναν περίπου ακόμα 50 ομιλητές.

Αφορμή στάθηκε μια αναφορά ενός ομιλητή για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τον διέκοψε, πήρε το λόγο και είπε σε έντονο ύφος.

«Όποιος για μια στιγμή μπει στη θέση μου θα καταλάβει. Εγώ φρόντιζα πάντα να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Δούλευα 24 ώρες το 24ωρο, δεν με έβλεπε ούτε το σπίτι μου, δεν υπολόγισα ούτε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα, έβλεπα μπροστά μου μόνο την Ελλάδα.

Και βέβαια μπορούσαμε να κάνουμε και τούτο και εκείνο και το άλλο αλλά η χώρα κινδύνευε. Και βλέπουμε τώρα ότι οι κίνδυνοι ήταν πραγματικοί. Χρειαζόμασταν αυτόν τον

1,5 χρόνο για να βγούμε από το τούνελ και τώρα μας ξαναβάζουν στο τούνελ».

Το έντονο χειροκρότημα των μελών της Πολιτικής Επιτροπής που ακολούθησε σήμανε ουσιαστικά και τη λήξη της μαραθώνιας συνεδρίασης, αφού όσοι είχαν ζητήσει το λόγο παραιτήθηκαν του δικαιώματος τους αφήνοντας στον πρόεδρο του κόμματος το ...δικαίωμα να ρίξει την αυλαία!

Δημοφιλή