Επιμένει στο «λεφτά υπάρχουν» ο Γιώργος Παπανδρέου ζητώντας δίκαιο φορολογικό σύστημα

Επιμένει στο «λεφτά υπάρχουν» ο Γιώργος Παπανδρέου ζητώντας δίκαιο φορολογικό σύστημα

Με πολλές αιχμές και βολές κατά όσων τον πολεμούν και επιμονή στο «λεφτά υπάρχουν» ζητώντας φορολογική διεύρυνση, ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Κατά την είσοδο του στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας το όνομά του, με τους διοργανωτές να λένε ότι ο αριθμός των συγκεντρωμένων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μάλιστα από τα πρώτα πράγματα που τόνισε ο Γ. Παπανδρέου ήταν ότι έπρεπε να γίνει η συνάντηση σε μεγαλύτερο χώρο, λόγω της παρουσίας του κόσμου.

Από την αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός, με τη λέξη-σύνθημα ΠΑΜΕ, έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μας εμπνέουν, τόνισε, οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού.

Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας. «Πάμε, μαζί θα γράψουμε ιστορία», είπε χαρακτηρίζοντας «κείμενο συμβόλαιο μεταξύ μας» τη διακήρυξη του νέου κινήματος, καλώντας τον κόσμο να υπογράψει.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αρχή είναι οι αξίες μας, τόνισε.

«Ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε; Μια κοινωνική συμμαχία που είναι ταυτοχρόνως συμμαχία δικαιοσύνης. Κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει δέσμευση για ισονομία, δίκαιη κατανομή βαρών και διανομή του πλούτου, είπε, προσθέτοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά ο λογαριασμός να σταλεί στη επόμενη γενιά», είπε.

«Η Ελλάδα μπορεί αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Συγκρουόμαστε με όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, ανοίγουμε μέτωπο σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν. Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στον νέο φιλελευθερισμό εδώ στην Ελλάδα που δημιουργεί ανισότητες».

Ο κ. Παπανδρέου, μίλησε για συντηρητικές δυνάμεις που οδηγούν τη χώρα στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής τραγωδίας τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε την επανάσταση του αυτονόητου».

Ο δικός μας πατριωτισμός επαφίεται στην πεποίθηση ότι μπορούμε εμείς οι Έλληνες, όλοι μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα, τόνισε, ενώ τάχθηκε κατά των πολιτικών λιτότητας.

Το τρίπτυχο του νέου κινήματος είναι, κατά τον Γ. Παπανδρέου, απελευθέρωση, ανθρωπιά, και ανάπτυξη, ενώ μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις με την αποτυχία εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, σημείωσε ότι ακόμη και η προγραμματισμένη έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο, θυσιάστηκε στο βωμό απαράδεκτων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Επίθεση σε όσους τον πολεμούν

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι διαλύει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου είπε: «Κάποιοι, ελλείψει επιχειρημάτων, επικαλούνται τον Αντρέα, εναντίον μου, εναντίον μας. Δεν ξέρω πώς είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Αντρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Αντρέας Παπανδρέου το 1974 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο. Έχω υπηρετήσει τις αξίες μας από την εποχή του ΠΑΚ, πάνω από 40 χρόνια».

Με σαφείς αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, τόνισε: Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πρωτοβουλία μας, μιλούν για προσωπική ατζέντα. Αγνοούν τις φωνές του λαού.

Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα είναι υπόθεση πολλών όχι ενός, είπε .

«Αφού εγκαλούμαι προσωπικά ας απαντήσω και με πιο προσωπικό τόνο: Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν, στη σιγουριά της επανεκλογής με αντάλλαγμα τι; Τη σιωπή μου σε μία επίπλαστη ενότητα που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη που αγαπήσαμε στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ μας συζητήσεις αλλά τα καταπίνουν δημοσίως», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι διάλεξε τον δύσκολο δρόμο, επέλεξε να βάλει και πάλι το κεφάλι του στον ντορβά. Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου, τόνισε.

Χάσαμε μάχες αλλά δεν ηττηθήκαμε

Για την περίοδο της διακυβέρνησης του επεσήμανε ότι πόνεσε για τις αποφάσεις του αλλά δεν έπαιξε την χώρα στα ζάρια. Υπεραμύνθηκε των πολιτικών κινήσεων και αποφάσεων που είχε πάρει στο παρελθόν λέγοντας ότι υπήρξε η ανάγκη να ληφθούν τα πιο δύσκολα και σε πολλές περιπτώσεις άδικα μέτρα, για να μην βουλιάξει η χώρα.

«Συγκρουστήκαμε, κάναμε τα πρώτα βήματα. Μας πολέμησαν σκληρά. Για να μην αλλάξουμε την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε πως το έργο που ξεκίνησε όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά στη συνέχεια αποδομήθηκε.

«Χάσαμε μάχες. Αλλά δεν ηττηθήκαμε. Αυτή την πορεία οπισθοδρόμησης καλούμαστε σήμερα να ανακόψουμε» επεσήμανε και διευκρίνισε στο ακροατήριό του πως το σημερινό ξεκίνημα, δεν είναι ξεκίνημα για να γίνει το νέο κίνημα μέρος του συστήματος.

Ξεκινάμε με τις εκλογές, τόνισε, υποσχόμενος ότι την επόμενη των εκλογών θα κορυφωθεί η δημιουργική μας δουλειά. Μετά τις εκλογές θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο, όπως είπε για εκλογή ηγεσίας από τη βάση τους κινήματος. «Όλα κινηματικά, όλα συμμετοχικά, όλα από τη βάση», είπε.

Οι παρουσίες

Το «παρών» στην εκδήλωση για τη διακήρυξη του νέου κόμματος, πέραν από τη σύζυγο του κ. Παπαπνδρέου, Άντα, και τα αδέλφια του Νίκο και Αντρίκο, έδωσαν πολλά γνωστά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων οι: Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Συμεών Κεδίκογλου, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιάννης Πανάρετος, Άγγελος Τόλκας, Αφροδίτη Παπαθανάση, Νίκος Αθανασάκης, Γιάννης Διαμαντίδης, Παύλος Γερουλάνος, Γρηγόρης Νιώτης, Μαρία Καρακλιούμη, Πέτρος Λάμπρου, Ροδούλα Ζήση, Ανδρέας Φούρας, Δημήτρης Δρούτσας, Παναγιώτης Κρητικός, Χρήστος Μαγκούφης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Νίκος Τσώνης, Αγγέλα Κοκόλα, Μανώλης Στρατάκης, Απόστολος Κατσιφάρας, Σταύρος Αρναουτάκης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Γιάννης Διαμαντίδης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Θεόδωρος Τσίκας, Βασίλης Κίτσιος. Αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βασίλης Οικονόμου και Χρήστος Αηδόνης -η παρουσία του οποίου προκάλεσε έκπληξη.

Με έμβλημα το ρόδο

Με έμβλημα του νέου κόμματος ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο και με έμφαση στη λέξη «κίνημα», ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται απλώς για ένα νέο κόμμα, αλλά για την «αφετηρία ενός Κινήματος» που «μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Η ίδρυση του νέου κόμματος έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, αφού στο «παρά πέντε» της κάλπης, στο Κίνημα μεταγράφονται δεκάδες στελέχη με «ρίζες» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του για την παρουσίαση του νέου κόμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου έγραψε στο twitter:

Από την επίσημη σελίδα του νέου κινήματος στο Facebook:

Δημοφιλή