Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα - Αναλυτικά όλα τα μέτρα και οι αλλαγές σε ΦΠΑ και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα - Αναλυτικά όλα τα μέτρα και οι αλλαγές σε ΦΠΑ και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Sooc

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα σε δύο άρθρα, τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως αύριο ώστε να γίνει το πρώτο βήμα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο αλλά και τη χρηματοδοτική γέφυρα.

Σε σχέση με το κείμενο που είχε δει το φως της δημοσιότητας το πρωί, στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ από 1.10.2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Ωστόσο, στα πλέον απομακρυσμένα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά.

Αντίστοιχα στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχει η πρόβλεψη για συναλλαγές μέσω καρτών για ποσά άνω των 70ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων, όπως και η ρύθμιση για την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα είναι τρεις (6%,13% και 23%).

  • Φαρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου θα φορολογούνται με συντελεστή 6% (από 6,5%)
  • Φρέσκα-νωπά, μη συσκευασμένα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ξενοδοχεία με 13%
  • Και τα υπόλοιπα, μαζί με την εστίαση μεταφέρονται στο βασικό συντελεστή 23%.

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% θα ισχύσει από την 1.10.2015, ενώ

Παράλληλα, καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ από 1.10.2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Αντίθετα, διατηρούνται ως έχουν οι μειωμένοι συντελεστές στα πλέον απομακρυσμένα νησιά.

Αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο

Ο συντελεστής φορολόγησης στο 29% από 26% αφορά μόνο τις ανώνυμες εταιρείες και εν γένει τα Νομικά Πρόσωπα, όχι όμως τις «μικρές» (Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες). Η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% για τις Α.Ε. ενώ για τις «μικρές» αυξάνεται αρχικώς από το 55% στο 75% και στο 100% το 2016.

Η εισφορά αλληλεγγύης αυξάνεται για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ο υψηλός συντελεστής στο φόρο πολυτελείας αυξάνεται στο 13%, ενώ και η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις αυξάνεται στο 100%

Η κυβέρνηση, από τα φορολογικά μέτρα, προσδοκά έσοδα 3,175 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • 2,390 δισ. ευρώ από τις τροποποιήσεις στον ΦΠΑ (795 εκατ. το 2015)
  • 75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων
  • 410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων
  • 48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης
  • 251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (221 εκατ. ευρώ για το 2015)
  • 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων.

Για το ασφαλιστικό προβλέπονται η ένταξη όλων των Ταμείων και των τομέων επικουρικής Ασφάλισης στο ΕΤΕΑ από την 1.1.2015 και η αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6% και η επιβολή κράτησης 6% στις επικουρικές από την 1.7.2015.

Στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30.06.2015, χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο).

Επίσης, από 01.01.2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους μέχρι το έτος 2021 στα επίπεδα του έτους 2015.

Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.

Φόρος πολυτελείας επιβάλλεται κλιμακωτά και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, άνω των 5 μέτρων. Έως και 7 μέτρα ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%. Από 8 έως και 9 μέτρα 10%. Μεγαλύτερων των 10 μέτρων 13%.Από το φόρο εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 0,7% επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1,4%.

γ) Από 30.001 έως και 50.000, 2%.

δ) Από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, 4% επί ολόκληρου του ποσού.

ε) Από 100.001 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, 6%.

στ) Από 500.001 και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 8% επί ολόκληρου του ποσού.

ζ) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων κλπ, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί ολόκληρου του ποσού.

Το πολυνομοσχέδιο φέρει τις υπογραφές των υπουργών Νίκου Βούτση, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Παναγιώτη Σκουρλέτη, Νίκου Παρασκευόπουλου, Δημήτρη Μάρδα και Γιώργου Κατρούγκαλου.

Αίσθηση προκαλεί ότι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λείπει η υπογραφή της Νάντιας Βαλαβάνη.

Κατατέθηκε ως κατεπείγον

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού της Βουλής, «νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα κατά το άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγματος, παραπέμπονται αμέσως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» και «ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ανάλογη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης (σ.σ. της Επιτροπής), σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 4».

Αν η Επιτροπή αποδεχθεί το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, προβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου ενώ αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής, εγγράφεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ΄ ανώτατο όριο δέκα ώρες.

Δημοφιλή