Παραδίδει το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό στους εκπρόσωπους των θεσμών η κυβέρνηση. Αντίστροφη μέτρηση για την τύχη της αξιολόγησης

Παραδίδει το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό στους εκπρόσωπους των θεσμών η κυβέρνηση. Αντίστροφη μέτρηση για την τύχη της αξιολόγησης
Illustration and Painting
Illustration and Painting
erhui1979 via Getty Images

Εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδίδουν την πρόταση της Αθήνας στους εκπροσώπους των θεσμών με μεγάλο στοίχημα να τους πείσουν να μην υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση στις κύριες συντάξεις.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το πρωί της Κυριακής, αν και τόνισε ότι οι κύριες συντάξεις είναι κατοχυρωμένες ανέφερε ότι επιχειρείται προσπάθεια ώστε οι επικουρικές να μειωθούν 15% με 20%. Παράλληλα, εξήγησε ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς η οποία θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών και τον αρμόδιο υπουργό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η λύση στο Ασφαλιστικό βρίσκεται στα έσοδα και όχι στις περικοπές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό το πρώτο ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών και τον Γιώργο Κατρούγκαλο έχει κλειδώσει για τις 8 Ιανουαρίου. Στόχος, όπως εξηγούν σε όλους τους τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου - με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- είναι να μην μειωθούν εκ νέου οι κύριες συντάξεις. «Η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων», είχε τονίσει ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, η αντίθετη πλευρά φαίνεται να μην συμφωνεί και να επιμένει σε περαιτέρω μειώσεις στο σύνολο της ασφαλιστικής δαπάνης. Επιπλέον, η πορεία για την ολοκλήρωση επιτυχώς της διαπραγμάτευσης δυσχεραίνει εξαιτίας: της απαίτηση για αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης από 15 έτη σε 20, της εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη λήψη της Εθνικής Σύνταξης - τουλάχιστον στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, της αύξηση των εισφορών, της εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων το 2012 και της μείωση της δαπάνης για συντάξεις εντός του 2016 - κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει την κατάθεση προς ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού έως τις 15 Ιανουαρίου στη Βουλή ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, η μάχη του Ασφαλιστικού στη Βουλή είναι η δεύτερη μάχη στην οποία πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση αφού η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί στη Βουλή με το Μαξίμου ωστόσο να περιμένει ότι θα περάσει με επιτυχία και αυτό το κρας τεστ και τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης να υπερψηφίζουν και άρα την κυβερνητική συνοχή να μένει αναλλοίωτη.

Τα κόμματα όμως της Νέας Δημοκρατίας, Ένωσης Κεντρώων και ΠΑΣΟΚ δεν φαίνονται διατεθειμένα να συναινέσουν στην ψήφισή του Ασφαλιστικού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψήφιος για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα την κυβέρνηση του οποίου την χαρακτήρισε ανίκανη. Από πλευράς του, ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση α λα καρτ ενώ το ΠΑΣΟΚ καλεί τη συγκυβέρνηση «να διαπραγματευθεί σοβαρά» αφού όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση «μείωσαν ήδη κατά 3% λόγω αύξησης των εισφορών για περίθαλψη, ενώ μείωσαν σημαντικά και τις κατώτερες συντάξεις, τις πρόωρες και δεσμεύθηκαν και για την κατάργηση του ΕΚΑΣ».

Δημοφιλή