Ελπίδες για συμφωνία έως την Τρίτη. Τι συμφωνήθηκε με τους δανειστές. Ποιά είναι τα «αγκάθια» που παραμένουν

Ελπίδες για συμφωνία έως την Τρίτη. Τι συμφωνήθηκε με τους δανειστές. Ποιά είναι τα «αγκάθια» που παραμένουν
Eurokinissi

Συσκέψεις επί συσκέψεων και διαπραγματεύσεις σε υπερεντατικούς ρυθμούς πραγματοποιούνται μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών με στόχο να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μας το αργότερο μέχρι βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς έχει ξεκινήσει από τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Και το Σάββατο είχε διεξαχθεί ακόμη μια μαραθώνια σύσκεψη μεταξύ των θεσμών και τον κ.κ Τσακαλώτο και Σταθάκη σε μια προσπάθεια να λειάνουν τις όποιες διαφορές και να καταλήξουν σε συμφωνία που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Eurogroup, στις 14 Αυγούστου και έως τις 18 Αυγούστου θα πρέπει η συμφωνία να έχει εγκριθεί από τα κοινοβούλια των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωζώνης προκειμένου στις 20 Αυγούστου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του ESM προς την Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα νέο δάνειο – γέφυρα που θα αρκεί για να πληρωθεί η οφειλόμενη δόση στην ΕΚΤ.

Από κυβερνητικής πλευράς εκφράζεται αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων και πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να έχει δώσει εντολή στους βουλευτές του κόμματός του να βρίσκονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που αναμένεται να έλθει στη Βουλή είναι ένα νομοσχέδιο με δύο άρθρα εκ των οποίων το ένα θα αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που θα το συνοδεύει και το δεύτερο τα προαπαιτούμενα.

Σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega φαίνεται πως αφορούν στις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Σχετικά με τις100 δόσεις όπως όλα δείχνουν θα αυξηθεί το επιτόκιο από 3% στο 5% για ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα παραμείνει άτοκο υπό τρεις προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεύτερη προϋπόθεση ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ και τρίτη προϋπόθεση είναι το χρέος του οφειλέτη, όταν μπήκε στη ρύθμιση, να μην υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματός του. Αλλαγές όμως έρχονται και όσον αφορά στις αριθμό των δόσεων. Η αλλαγή αυτή θα αφορά τους έχοντες και το ποσό των δόσεων θα διευκρινιστεί έπειτα από σχετική υπουργική απόφαση.

Ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα που συζητείται με τους δανειστές έχει να κάνει με τα «κόκκινα» δάνεια που συνδέεται άμεσα με το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό που ζητεί η ελληνική πλευρά είναι να δημιουργηθεί ένας φορές διαχείρισης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστές οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτόν το φορέα. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αντιτίθεται στις πιέσεις των δανειστών που θέλουν τα προβληματικά δάνεια να πωλούνται σε ειδικά funds και να προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.

Όπως μεταδίδει το Mega για τα «κόκκινα» δάνεια οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ.

Ζητήματα εγείρονται και στο θέμα των εργασιακών παρότι η συζήτηση για συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, οι δανειστές ζητούν η μετενέργεια να επανέλθει από το εξάμηνο που είναι σήμερα στο τρίμηνο.

Για τις πρόωρες συντάξεις δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να μελετηθούν πιο προσεκτικά οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν αδικίες και στρεβλώσεις.

Άλλα ζητήματα έχουν να κάνουν με το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» πιέζουν να απεμπλακούν τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ( πχ περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα) από τη δημιουργία του υπερ ταμείου αποκρατικοποιήσεων, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου 2015 και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, όπως τονίζεται, είναι να τρέξει το υφιστάμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να δημιουργηθεί το νέο υπερταμείο, η αναβάθμιση δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ.

Αν και υπάρχει αισιοδοξία κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για πιθανές νέες απαιτήσεις από πλευράς της Γερμανίας και ενδεχομένως από το ΔΝΤ που θα μπορούσε να δυναμιτίσει τις έως τώρα προσπάθειες. Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας επιθυμεί διακαώς να καταλήξει σε συμφωνία εντός της εβδομάδας κάτι που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις εκείνες για να καθαρίσει το εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ από τους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας. Όπως και να έχει το σενάριο των πρόωρων εκλογών θεωρείται βέβαιο και αναλυτές εκτιμούν πως όσο πιο σύντομα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο για τον κ. Τσίπρα ο οποίος ακόμη εμφανίζεται ισχυρός στην πολιτική σκηνή όπως άλλωστε έχουν δείξει η έως τώρα δημοσκοπήσεις.

Δημοφιλή