Στο 3% του ΑΕΠ θα κινηθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2019 εκτιμούν η κυβέρνηση και οι θεσμοί

Στο 3% του ΑΕΠ θα κινηθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2019 εκτιμούν η κυβέρνηση και οι θεσμοί
Sooc

Με τον χρόνο να «μετρά αντίστροφα» για την προγραμματισμένη επιστροφή στις 2 Απριλίου των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι, η κυβέρνηση αναζητά απαντήσεις στους γρίφους των νέων μέτρων που θα πρέπει να πάρει προκειμένου να ολοκληρώσει εντός του χρονοδιαγράμματος τη διαπραγμάτευση.

Οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο ξεκίνησαν και πάλι με τη διακοπή για τις εορτές του Καθολικού Πάσχα και πλέον οι δύο πλευρές καλούνται να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει προκειμένου κατά την επιστροφή των θεσμών να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι.

Εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από την πλευρά των θεσμών, η Αθήνα βρήκε χθες, Τρίτη, έστω και προσωρινά, ένα νέο σύμμαχο στην προσπάθεια της να χαλαρώσει τους στόχους του προγράμματος.

Η έκπληξη ήρθε από την πλευρά του ΔΝΤ και τον επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Ομπστφελντ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Ο κ. Ομπστφελντ επανέφερε το ζήτημα της προσωρινής δημοσιονομικής «χαλάρωσης» λόγω της προσφυγικής κρίσης. «Βραχυπρόθεσμα, ασφαλώς μπορεί να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού» τόνισε ο αξιωματούχος του Ταμείου, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα λιτότητας, οι μεταρρυθμίσεις και η αναδιάρθρωση του χρέους παραμένουν απαραίτητα.

Οι δηλώσεις του κυρίου Ομπστφέλντ δεν σημαίνουν ότι το Ταμείο άλλαξε τη σκληρή του στάση, ωστόσο αφήνουν στην κυβέρνηση περιθώρια αισιοδοξίας ότι το ΔΝΤ δεν θα προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Πριν από την έλευση των επικεφαλής στην Αθήνα η κυβέρνηση θα πρέπει σε τεχνικό επίπεδο να δώσει μάχη ότι η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των δημόσιων Οικονομικών επιτρέπουν μια σχετική «χαλάρωση» των στόχων. Όπως τόνισε και ο Γιώργος Χουλιαράκης στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, θα περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα είναι στο 0,2% του ΑΕΠ ή 880 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 0,25% που έθετε ο προϋπολογισμός. Μάλιστα, αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» στοιχεία, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υπάρχει σημαντική υπέρβαση του μηνιαίου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Και επισήμανε: «Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο, και αν συνεχιστεί θα μας επιτρέψει μεσοπρόθεσμα να λάβουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα για το 2017 και το 2018».

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε πως ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβέρνηση συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το 2019, θα κινηθεί στο 3% του ΑΕΠ.

Όπως σημείωσε το 1% θα εξοικονομηθεί από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, και το 2% από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Τόνισε μάλιστα ότι σημαντική μεταρρύθμιση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα αποτελέσει η φορολογική μεταρρύθμιση η οποία, όπως είπε, θα ελαφρύνει σημαντικά από τα βάρη τη μεσαία τάξη.

Αυτά τα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν ενδελεχώς με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων όταν επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν στις 7 Απριλίου, οπότε και λαμβάνει χώρα η διακυβερνητική διάσκεψη Γερμανίας-Γαλλίας. Την ίδια ημέρα συνεδριάζουν οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EWG) με θέμα την προετοιμασία της κρίσιμης σύνοδο Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει αυτόν τον κύκλο της διαπραγμάτευσης έως το τέλος Απριλίου θα είναι στη σύνοδο των G20 (13-14/4) και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 του ίδιου μήνα.

Εκεί η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει πρόοδο στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης πριν το Πάσχα. Δηλαδή για να πετύχει η κυβέρνηση πρώτη συμφωνία έως τις 13-15 Απριλίου και πολιτική επικύρωση στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και επανέλαβε εξερχόμενος από την συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Δημοφιλή