ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/06/2015 17:13 EEST | Updated 25/06/2015 17:15 EEST

Κι όμως στην Ευρώπη βλέπουν ακόμη συμφωνία. Το σχέδιο, η εκταμίευση 1,9 δισ. ευρώ και η παράταση

ASSOCIATED PRESS
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές καθώς η ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης φαίνεται να κρατά μερικά 24ωρα ακόμη, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι συμφωνία θα υπάρξει παρά το χάσμα των δύο πλευρών με το τελικό κείμενο να περιλαμβάνει το 85% του συνόλου των ελληνικών προτάσεων. Ευρωπαϊκές πηγές μιλώντας στην HuffPost Greece περιγράφουν ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, έναν οδικό χάρτη για τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση ο οποίος περιλαμβάνει ένα Euro Working Group, ένα Eurogroup και έναν αγώνα ταχύτητας για επικύρωση της συμφωνίας στα κοινοβούλια της Αθήνας και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, δεν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup το ερχόμενο Σάββατο αλλά Euro Working Group, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές - θα κινείται με βάση τις ελληνικές προτάσεις κατά 85% για έσοδα έως και 7,9 δισ. για το τρέχον και το επόμενο έτος. Σειρά θα έχει αμέσως μετά νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία αυτή θα επικυρωθεί και τυπικά. Δεν αποκλείουν ωστόσο η συμφωνία η οποία ίσως επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο να πάει πρώτα στην ελληνική Βουλή και έπειτα να συγκληθεί νέο Eurogroup.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι η συγκεκριμένη τεχνική συμφωνία να ''περάσει'' ακόμη και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την ελληνική Βουλή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου) ενώ μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου θα πρέπει να την έχουν ψηφίσει επίσης και τα κοινοβούλια των Κρατών-Μελών. Ενδεικτική ήταν άλλωστε και η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο όποιο παρέστη επίσης την Πέμπτη διαμηνύοντας στους ηγέτες της ΕΕ ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.

Βάσει του ιδιότυπου αυτού οδικού χάρτη του Βρυξελλών μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουνίου θα εκταμιευτούν 1,9 δισ. από τα κέρδη των ομολόγων του EFSF μέσω των οποίων η Αθήνα θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των ομαδοποιημένων δόσεων προς το ΔΝΤ. Αναφορικά με το τρέχον πρόγραμμα το οποίο και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να παραταθεί έως και 3 με 5 μήνες ώστε να μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να αντλεί μέσω Emergency Liquidity Assistance (ELA) ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες.

Μέχρι στιγμής, κυβερνητικές πηγές δεν έχουν σχολιάσει το εν λόγω ευρωπαϊκό σχέδιο αλλά επικεντρώνουν περισσότερο στις δυσκολίες που ανακύπτουν στη συνεννόηση με τους θεσμούς αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι όταν συμφώνησαν να ενταχθούν τουρισμός και εστίαση στο 23% του ΦΠΑ τότε οι εταίροι επανήλθαν χαμηλώνοντας τα προσδοκώμενα έσοδα στα 300 εκατ. ευρώ ενώ αυτά είχαν αρχικώς υπολογισθεί από την πλευρά των δανειστών στα 900 εκατ. ευρώ περιγράφοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το αλαλούμ που έχει επικρατήσει τις τελευταίες ημέρες στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.