ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/07/2015 05:05 EEST | Updated 12/07/2015 07:42 EEST

Κόντρα Σόιμπλε – Ντράγκι για το ελληνικό ζήτημα

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Επεισοδιακό ήταν το χθεσινό Eurogroup το οποίο διεκόπη τα μεσάνυχτα για τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του «Μην με περνάς για ανόητο». Θέλοντας εμφανώς να αποκλιμακώσει την ένταση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 μμ ώρα Ελλάδας.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η συζήτηση γενικώς ήταν έντονη και ότι υπήρξαν μερικές χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες δεν έδειξαν καμία διάθεση διαβούλευσης με την ελληνική πλευρά.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετικές πράξεις σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ θετική εξέλιξη θεωρείται η απόφαση του πρόεδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ να ακυρώσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των ηγετών των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα με θέμα την κρίση στην Ελλάδα.

Η απόφαση εκλαμβάνεται ως καλό σημάδι αφού προμηνύει πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, πιθανότατα και εντός της εβδομάδας και όπως υποστηρίζουν αναλυτές αποφεύγεται το ενδεχόμενο ενός Grexit.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)