Λύση στα αδιέξοδα αναζητά η κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής - Μαξίμου: Κανένα πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις

Λύση στα αδιέξοδα αναζητά η κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής - Μαξίμου: Κανένα πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, center, speaks with the media as he arrives for an EU summit in Brussels on Thursday, Feb. 12, 2015. European Union leaders on Thursday said the full respect of the planned weekend cease-fire in eastern Ukraine will be essential before there could be a change in the sanctions regime imposed on Moscow. (AP Photo/Virginia Mayo)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, center, speaks with the media as he arrives for an EU summit in Brussels on Thursday, Feb. 12, 2015. European Union leaders on Thursday said the full respect of the planned weekend cease-fire in eastern Ukraine will be essential before there could be a change in the sanctions regime imposed on Moscow. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Εβδομάδα αγωνίας αρχίζει από Δευτέρα με τα 24ωρα τα οποία ακολουθούν να είναι κρίσιμα αφού το ζήτημα ρευστότητα αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την ελληνική κυβέρνηση.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να θέσει πολιτικά το ελληνικό ζήτημα. Κρίσιμη ημέρα θα είναι η Τρίτη καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντάται με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι με το ελληνικό ζήτημα να είναι ψηλά στην ατζέντα. Την Τετάρτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ όπου σύμφωνα με τον κανονισμό εάν υπάρξει αίτημα έκτακτης ανάγκης τότε τα 2/3 του Συμβουλίου οφείλουν να αναζητήσουν λύση και για την παροχή ρευστότητας με αίτημα από την ΤτΕ. Σήμερα, Σάββατο το οικονομικό επιτελείο συνεδρίασε εκτάκτως προκειμένου να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς.

Εν τω μεταξύ, επί ελληνικού εδάφους τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια σχηματίζοντας ένα άτυπο Athens Group με τις πρώτες συναντήσεις να έχουν ολοκληρωθεί. Ήδη έχουν συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία ώστε να εκτιμηθεί το δημοσιονομικό κενό καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτό μπορεί να καλυφθεί. Ωστόσο, τον πρώτο λόγο θα έχει η Ομάδα Βρυξελλών, Brussels Group και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Την ίδια στιγμή, από Δευτέρα ενισχύονται τα κλιμάκια με ειδικούς που θα αναλάβουν τη συλλογή χρηματοοικονομικών στοιχείων και στοιχείων σχετικών με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εντοπίσει «μαύρη τρύπα» ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλεόνασμα για το 2014 ενώ την ίδια στιγμή οι δανειστές εξαιτίας αυτού θα ζητήσουν σύντομα νέα μέτρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου απαντά κατηγορηματικά ότι υφεσιακά μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν ενώ κυβερνητικοί κύκλοι μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου σημειώνουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία δύσκολη κατάσταση την οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Η ελληνική κυβέρνηση στον ενάμιση μήνα της θητείας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία δύσκολη κατάσταση που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Σε όλους ήταν γνωστό το πόσο πλαστό ήταν το “success story” περί τέλους των Μνημονίων, εξόδου στις αγορές κι άλλα φληναφήματα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την καταβολή των μισθών και των συντάξεων. Ειδικότερα, «η κυβέρνηση μπορεί με απόλυτη σιγουριά να διαβεβαιώσει την κοινωνία είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά. Επίσης, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα για να συνεχιστεί ο παραλογισμός της λιτότητας που με τόσο κόπο και πάθος τίμησε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις της κ. Έλενας Παναρίτη την περασμένη Πέμπτη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε μόλις στο 0,6% είχαν ανάψει φωτιές με την κυβέρνηση να διαψεύδει τονίζοντας ότι ο στόχος του 1,5% για το 2014 έχει επιτευχθεί. Χάος επικράτησε και με τη δήλωση επίσης της κ. Παναρίτη για το γεγονός ότι οι δανειστές έχουν προτρέψει την κυβέρνηση σε περίπτωση προβλημάτων ρευστότητας να μην πληρωθούν οι μισθοί για έναν ή δύο μήνες. Και ξανά το υπ. Οικονομικών διέψευσε τονίζοντας ότι «Οι συγκεκριμένες αναφορές σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν το 2015».

Την ίδια στιγμή ο πόλεμος δηλώσεων μαίνεται με τους Ευρωπαίους να θέτουν την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Την Παρασκευή ο Γάλλος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί προειδοποιήσε ξανά ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι κίνδυνοι που θα ήγειρε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς, όπως τόνισε, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ενιαίου νομίσματος. Είχαν προηγηθεί οι συστάσεις Γιούνκερ και Σουλτς ενώ το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν τόνισε ότι «Θέλουμε δράση, πράξεις, όχι απλώς υποσχέσεις». Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται δεν οφείλονται στις Βρυξέλλες, την Ευρώπη ή τη Γερμανία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα το Σάββατο προς τους Ευρωπαίους τονίζοντας ότι οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να αποφασίσουν «αν θα θα σεβαστούν τη δημοκρατία ή αν θα πάρουν το ρίσκο της ανόδου ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη».

Δημοφιλή