Παπαδήμος: Αναγκαία αλλά όχι αρκετή για την ανάκαμψη η ελάφρυνση του χρέους

Παπαδήμος: Αναγκαία αλλά όχι αρκετή για την ανάκαμψη η ελάφρυνση του χρέους
SOOC

Μία νέα συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ειδικότερα ο κ. Παπαδήμος, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, μιλώντας στη Βοστώνη στο συνέδριο του Fletcher School για την Ελλάδα, τόνισε ότι μία συμφωνία για το χρέος είναι κρίσιμης σημασίας, τόσο για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και την επάνοδο την εμπιστοσύνης, αλλά και για τη συμμετοχή της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ωστόσο, για να ευοδωθεί το θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, «απαιτούνται ευρύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, τόσο στις αγορές όσο και στους θεσμούς» της χώρας. Ειδική προτεραιότητα, όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, πρέπει να δοθεί στην αναβάθμιση της «ποιότητας και της αποτελεσματικότητας» της δημόσιας διοίκησης, και ιδιαίτερα στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τα δικαστήρια και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Επίσης κομβικής σημασίας για την ανάκαμψη της χώρας, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, είναι η δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρήσεις. Η ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου φθινοπώρου και τα νέα μέτρα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων «αφαιρούν κάποια από τα χρηματοοικονομικά εμπόδια» για την ανάκαμψη, σημείωσε. Αλλά μένουν πολλά να γίνουν ακόμα, καθώς η πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα τα προηγούμενη ήταν πολύ πιο ακραία από ό,τι γνώρισε οποιαδήποτε άλλη υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι οι θετικές προγνώσεις της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για την ανάπτυξη εξαρτώνται από «την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών», ξεκινώντας από την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας παραμένει υψηλή, υπογράμμισε. Οι Έλληνες πολίτες «είναι αυξανόμενα απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι» λόγω των διαδοχικών διαψεύσεων των προσδοκιών για ανάκαμψη των τελευταίων ετών.

Σε πολιτικό επίπεδο, σημείωσε πόσο αρνητικό ρόλο έπαιξε ο κομματισμός και ο πολιτικός ανταγωνισμός στην παράταση της ελληνικής κρίσης. «Ο δείκτης λέξεων προς δράσεων είναι πολύ υψηλότερος στην Ελλάδας από το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή