ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/11/2016 17:59 EET | Updated 25/11/2016 18:38 EET

Μοσκοβισί: Ελπίζω ότι μια συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών

Francois Lenoir / Reuters
European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici addresses a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, November 16, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

«Ελπίζω ότι μια συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και τόνισε πως οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση.

«Αν οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα έπρεπε κι εμείς να αναλάβουμε τις δικές μας», τόνισε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση του ελληνικού προγράμματος, σε φάση επιτυχίας», δήλωσε ακόμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι η ανταμοιβή του ελληνικού λαού θα έρθει μέσω της ανάπτυξης, του κλίματος εμπιστοσύνης, των νέων θέσεων εργασίας και -πιθανότατα- μέσω μιας συμφωνίας για το χρέος.

«Χρειαζόμαστε μαζί μας το ΔΝΤ», σημείωσε.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται λίγες ώρες αφότου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η χώρας μας δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και ότι θα βγει σύντομα στις αγορές. Πιο συγκεκριμένα, Σχετικό σημερινό τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ) αναφέρει πως ο κ. Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ισχύει έως το 2018, θα είναι το τελευταίο.

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι είναι εκτός συζήτησης ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Ο ίδιος παίρνει θέση υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016».

Ασιόδοξος εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε στο Bloomberg, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα που απαιτούνται για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πολύ «έντονα».

«Κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Τα χειρότερα είναι πίσω μας», ανέφερε ο κ. Σουρνάρας , υπογραμμίζοντας πως «στην Ελλάδα η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι, καθώς το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο και οι τράπεζες τα πάνε καλύτερα. Βασικός στόχος τώρα είναι να μειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε.

«Είχαμε έξι πολύ δύσκολα χρόνια, πέντε κυβερνήσεις απέτυχαν, έχουμε κάνει λάθη, οι θεσμοί έχουν επίσης κάνει λάθη, όμως στην πολιτική αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα, και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Από την άλλη, βλέπουμε τεράστια μείωση του βιοτικού επιπέδου, όμως έχουμε πολύ πιο ισορροπημένη οικονομία τώρα» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ για τα capital controls, είπε πως δεν είχαν τόσο καταστροφική επίπτωση στην οικονομία.

Sponsored Post