ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/03/2017 09:22 EET | Updated 09/03/2017 10:02 EET

Τζανακόπουλος: Για πρώτη φορά κοντά σε μια λύση που δεν μεταθέτει το πρόβλημα

SOOC

«Για πρώτη φορά είναι κοντά η συνολική λύση του ελληνικού ζητήματος η οποία δεν μεταθέτει το πρόβλημα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η συνολική λύση θα περιλαμβάνει και τα πλεονάσματα αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους.

«Στόχος μας είναι στις 20 Μαρτίου να έχει συμφωνηθεί το staff level agreement και να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές για τα μέτρα και τα αντίμετρα», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία» για τα μέτρα και τα αντίμετρα και ότι «έχουμε διαφορές» για τα εργασιακά.

«Για πρώτη φορά μετά από μια οκταετία είμαστε κοντά σε συνολική λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι το πότε αλλά και το πώς θα κλείσουμε την συμφωνία».

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι προβλέψεις για το 2017 συντάχθηκαν με την εκτίμηση ότι το 2016 θα είχε ύφεση 0,4% «και τώρα που έχουμε ανάπτυξη 0%, υπερβαίνουμε τις προβλέψεις και έτσι όλοι οι δείκτες τις υπερβαίνουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τον τρόπο του «σηματοδότησε» το τέλος του αιτήματος της ΝΔ για εκλογές. «Δεν θα επαναφέρει σύντομα ο κ. Μητσοτάκης το αίτημά του», εκτίμησε και κατηγόρησε την ΝΔ ότι «ήθελε να κάνουμε ισχυρότερες επιλογές».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης, αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ για άμεση λύση με αποδοχή των μέτρων, αυτό «θα οδηγούσε στην μετάθεση του ελληνικού προβλήματος με μία σχετική και εύθραυστη σταθεροποίηση ενώ αμέσως μετά θα έκανε πάλι την εμφάνισή του το πρόβλημα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την καταγγελία της ΝΔ ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ εξασφάλισε για τον εαυτό του προαγωγή και αυξημένο ΕΦΑΠΑΞ κατά 100.000 ευρώ. Ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι με βάση το καταστατικό του ΔΕΣΦΑ, στέλεχος της εταιρείας που γίνεται πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος αντιμετωπίζεται ως γενικός διευθυντής, ενώ πρόσθεσε ότι η μισθολογική διαφορά ήταν 1.000 ευρώ μεικτά το μήνα και 500 καθαρά το μήνα, ενώ για το ΕΦΑΠΑΞ είναι στα 27.000 ευρώ μεικτά.

Όσον αφορά την αύξηση στον γενικό διευθυντή του οργανισμού διαχειρίσης δημοσίου χρέους και στον αναπληρωτή του, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ρύθμιση αφορά μόνο ένα άτομο, καθώς δεν υπάρχει αναπληρωτής γενικός διευθυντής.

«Η πρόθεση του υπουργείου ήταν να κρατήσει στον ΟΔΔΗΧ πρόσωπα που έχουν εξαιρετικά υψηλά προσόντα που στην αγορά θα αμείβονται με πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά και να προσεγγίσει ανθρώπους αυξημένων προσόντων σε μια περίοδο που ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να χειριστεί το θέμα του χρέους», είπε.