ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/12/2015 06:58 EET | Updated 13/12/2015 07:44 EET

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα. Τι προβλέπει για «κόκκινα» δάνεια και νέο μισθολόγιο στο δημόσιο

SOOC

Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα τα οποία όταν ψηφιστούν θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», εισάγεται τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η συνεδρίαση στην επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας με την υποβολή της σχετικής έκθεσης, ενώ η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί εντός 10 ωρών.

Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου ως την Τρίτη το βράδυ προκειμένου στη συνέχεια να συνεδριάσει το Euroworking Group και να εγκρίνει την καταβολή της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ προς τη χώρα μας. 

Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδικότερα:

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την αυτόματη επιστροφή (clawback) νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης στο Δημόσιο, ενώ κυρώνονται μια σειρά συμφωνίες που αφορούν τροποποιήσεις συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων. Επιπλέον, περιλαμβάνονται διατάξεις για το ΕΣΠΑ, για τη διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών φορέων, για τη ρύθμιση των τοπικών οίνων και για το ΤΑΙΠΕΔ.

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης ανώνυμων εταιρειών με έδρα την Ελλάδα ή χώρα της ΕΕ, που θα λειτουργούν με βάση άδεια της Τραπέζης της Ελλάδος και στις οποίες θα μπορεί να ανατίθεται η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Στις ίδιες ανώνυμες εταιρείες θα μπορούν να πωλούνται επίσης δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση 90 ημερών και ενώ έχει προηγηθεί ( για δώδεκα μήνες) η ειδοποίηση του οφειλέτη να ρυθμίσει την οφειλή του. Η δυνατότητα αυτή αφορά, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, τα επιχειρηματικά δάνεια (για εταιρείες που έχουν τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ), ενώ εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά δάνεια καθώς και οι πιστώσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για τις κατηγορίες αυτές των δανείων που εξαιρούνται, θα υπάρξει νέο πλαίσιο το οποίο θα αποφασισθεί ως τις 15 Φεβρουαρίου 2016.

Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο αποσυνδέεται ο μισθός από το βαθμό και ορίζονται τα νέα μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους ανάλογα με την κατηγορία της εκπαίδευσής τους. Έτσι για τους υπαλλήλους με κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ και ΤΕ προβλέπονται 19 μισθολογικά κλιμάκια εξέλιξης, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ καθιερώνονται 13 μισθολογικά κλιμάκια.

Για κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ενός έτους ο υπάλληλος θα κερδίζει δύο κλιμάκια, ενώ για κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς αντικειμένου με την εργασία του θα κερδίζει 6 κλιμάκια.

Ο βασικός μισθός για υπαλλήλους ΥΕ καθορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ σε 780 ευρώ επί συντελεστή 1,10 ( 858 ευρώ), για ΤΕ 780 ευρώ με συντελεστή 1,33 ( 1.037 ευρώ) και για ΠΕ 780 ευρώ επί 1,40 ( 1.092 ευρώ).

Η οικογενειακή παροχή για ανήλικα τέκνα, ή ανίκανα να εργαστούν και με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, ή για παιδιά που σπουδάζουν και δεν έχουν ξεπεράσει το 24 έτος της ηλικίας τους καθορίζεται σε 50 ευρώ για το ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για τα δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τα τρία τέκνα, 170 ευρώ για τα τέσσερα τέκνα και επιπρόσθετα 70 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον τέκνο.

Για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ.

Το επίδομα θέσης ευθύνης καθορίζεται σε 1.400 ευρώ για Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, σε 1.150 ευρώ για αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς ή Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων, σε 1.000 ευρώ για προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, σε 450 ευρώ για προϊσταμένους Διευθύνσεων και προϊσταμένους πολιτικών γραφείων μελών της κυβέρνησης, σε 350 ευρώ για προϊσταμένους υποδιευθύνσεων και 290 ευρώ για προϊσταμένους τμημάτων.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) στη δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Το όριο των δαπανών αυτών πάνω από τo οποίo θα εφαρμόζεται claw back θα είναι 570 εκατ. ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018.

Ρυθμίζονται, επίσης, θέματα προστασίας της αμπελουργίας και του όρου τοπικού οίνου και θεσπίζεται πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ για τα οινολογικά εργαστήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Επίσης γίνονται παρεμβάσεις στις δυνατότητες πιστοποίησης των δαπανών επί μέρους έργων από ορκωτούς Ελεγκτές της ΕΛΤΕ

Κυρώνονται οι συμφωνίες τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων Κόρινθος Τρίπολη Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο Σπάρτη (πιθανή πρόσθετη δαπάνη 330 εκατ ευρώ πλέον ΦΠΑ που θα καλύψει το ΠΔΕ αλλά και μείωση της συμβατικής υποχρέωσης του δημοσίου κατά 106,6 εκατ ευρώ εκτιμά η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου) , και Κεντρικής Ελλάδας (διασφάλιση είσπραξης εσόδων 105 εκατ ευρώ εκτιμά η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου).

Ακόμη περιλαμβάνονται διατάξεις για την αναδρομική ισχύ αποφάσεων για έργα του ΕΣΠΑ. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιτελικών δομών ΕΣΠΑ σε υπουργεία.

Διαβάστε αναλυτικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου

Πρώτο έγγραφο

Δεύτερο έγγραφο

Τρίτο έγγραφο

Τέταρτο έγγραφο

Πέμπτο έγγραφο

Έκτο έγγραφο

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ)