ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/03/2015 13:50 EET | Updated 13/03/2015 19:41 EET

Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Eurokinissi
ATHENS, GREECE - FEBRUARY 17: Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) nominated Prokopis Pavlopoulos (L) as his party's candidate for country's president on February 17, 2015 in Athens, Greece. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, με θρησκευτικό όρκο ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Αμέσως μετά ο νέος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, κατευθύνθηκε στο γραφείο της κ. Κωνσταντοπούλου και στις 7 το απόγευμα -υπό καταρρακτώδη βροχή- κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ανάληψη των καθηκόντων του, όπου τον υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας υποδέχθηκε με θερμή χειραψία τον νέο Πρόεδρο στη είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και οι δύο άνδρες αφού άκουσαν τον εθνικό ύμνο από το προεδρικό άγημα κατευθύνθηκαν στο γραφείο του απελθόντος Προέδρου.

«Είμαι βέβαιος ότι θα είστε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος. Υπηρετήσατε σε σημαντικά υπουργεία, υπήρξατε ένας εξαιρετικός δάσκαλος... Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολο περίοδο, τα προβλήματα είναι πολλά και τα διακυβεύματα πολλά, πρωτίστως της εθνικής συνεννόησης. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε να να δημιουργηθεί ένα στέρεο έδαφος εθνικής συμφιλίωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπούλας προσφωνόντας τον νέο Πρόεδρο.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος αντιφώνησε ότι αποτελεί «εξαιρετική τιμή που σας διαδέχομαι», τόνισε πως «οφείλω να σας αναγνωρίσω ότι ασκήσατε τα καθήκοντα κατά τρόπο άψογο, ιδίως κατά την τελευταία δύσκολη περίοδο» και είναι «εξαιρετικά σημαντικό να φεύγει κανείς από την προεδρία με αυτά τα εφόδια, αυτή την υστεροφηφία».

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι «οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε να βγει ο τόπος από τη βαριά κρίση», «να καταπολεμήσουμε τις δύο μάστιγες, τη φτώχεια και την ανεργία και κυρίως την ανεργία των νέων», και έκανε λόγο για έναν δύσκολο αγώνα, κοινό όλων των πολιτικών δυνάμεων, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Νωρίτερα, πριν την ορκωμοσία του, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον τάφο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στη Φιλοθέη, στο Ίδρυμα «Κ. Καραμανλής», στον προαύλιο χώρο του οποίου βρίσκεται η τελευταία κατοικία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρόντες ήταν ο στενός συνεργάτης του ιδρυτή της ΝΔ Πέτρος Μολυβιάτης, ο αδελφός του, Αχιλλέας Καραμανλής, ο ανηψιός του, γιος του Αχιλλέα, βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής. Σημειώνεται ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν έως πρότινος μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος.

Ευχές από τον Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά το πέρας της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του προκειμένου να του εκφράσει τις θερμές ευχές του.

Η συζήτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, διεξήχθη σε ειλικρινή και φιλικό τόνο.

Εθιμοτυπική υποβολή συγχαρητηρίων

Το Σάββατο στις 12.00 το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο την εθιμοτυπική υποβολή συγχαρητηρίων από τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς, την Πρόεδρο της Βουλής, καθώς επίσης και από υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, και τον Αρχιεπίσκοπο.

Τα συγχαρητήριά τους θα υποβάλλουν επίσης η ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι αρχηγοί ξένων Διπλωματικών Αποστολών, η Περιφερειάρχης Αττικής, ο Δήμαρχος Αθηναίων, τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι αρχηγοί ξένων δογμάτων, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Sponsored Post