Οι παγίδες στο δρόμο για τη συμφωνία

Οι παγίδες στο δρόμο για τη συμφωνία
Sooc

Διάσταση απόψεων ανάμεσα στους θεσμούς για το ελληνικό χρέος και ένα πρόβλημα «τεχνικής φύσεως» κινδυνεύουν να φράξουν το δρόμο προς τη συμφωνία. Οι Βρυξέλλες χτες σταμάτησαν να ανησυχούν για το αν θα έρθουν οι ελληνικές προτάσεις έγκαιρα, ενώ εξέπεμψαν για πρώτη φορά πιο αισιόδοξα μηνύματα ως προς το περιεχόμενό τους.

Παράλληλα όμως με την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων οι τρεις θεσμοί, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ διενεργούν έρευνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία φαίνεται να έχει αναζωπυρώσει τη βασική διαφωνία τους που αφορά την ανάγκη απομείωσής του. Το ΔΝΤ φέρεται να ασκεί μεγάλες πιέσεις προς την ευρωπαϊκή πλευρά να προχωρήσει στην οριστική επίλυση του ζητήματος, ενώ η Κομισιόν εμμένει στην άποψη που έχει εκφραστεί από τον ίδιο τον πρόεδρό της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι προέχει η συμφωνία πάνω στις μεταρρυθμίσεις και στην αιρεσιμότητα που θα συνοδεύουν το νέο ελληνικό πρόγραμμα και πως μια συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβρη. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η διαρροή λίγα εικοσιτετράωρα πριν το δημοψήφισμα της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην Κομισιόν. Η εν λόγω έκθεση καλούσε τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη σε γενναία επέκταση των ωριμάνσεων του συνόλου των δανείων τους προς αυτή, μη λαμβάνοντας, δε, υπόψη την απλήρωτη δόση προς το ΔΝΤ ούτε τη νέα δυσμενή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που προκάλεσαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 όλα δείχνουν πως είναι σε τροχιά μείωσης κάνοντας ακόμη πιο αναγκαία τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ίσως και με πιο «αποφασιστικό» τρόπο από την επέκταση των ωριμάνσεων. Άλλωστε, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ στο περίφημο άρθρο του στο blog του Ταμείου, στις 15 Ιουνίου, εν μέσω διαπραγματεύσεων, είχε γράψει ξεκάθαρα πως «επιπρόσθετη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, είτε γίνει αυτή τη στιγμή είτε αργότερα, πιθανώς θα απαιτήσει και “κούρεμα” του χρέους».

Επιπλέον, έχει ανακύψει ένα ακόμη "αγκάθι" που παρά την τεχνική φύση του, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε όπλο στα χέρια όλων όσων θέλουν να ασκήσουν πιέσεις προς την κατεύθυνση της μη επίτευξης συμφωνίας. Συγκεκριμένα, αφορά την ενδιάμεση λύση που αναζητείται για την κάλυψη των πολύ άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το μήνα Ιούλιο. Έχει προκύψει πως το ΔΝΤ ως προνομιακός δανειστής, πρέπει να εξοφληθεί πριν την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το ποσό που χρειάζεται η Ελλάδα πριν τις 20 Ιουλίου να αυξάνεται σε περίπου 6 δις. Εκτός από τη δόση ύψους 1,6 δισ. που εκκρεμεί προς το ΔΝΤ, τη Δευτέρα η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ακόμα μισό περίπου δισ. τα οποία προστίθενται στα 3,7 δις της ΕΚΤ. Αυτά τα χρήματα οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως ακόμα και σε περίπτωση συμφωνίας δεν μπορούν να αντληθούν από το υπό διαπραγμάτευση πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας καθώς οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες, ενώ τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, τα λεγόμενα SMPs δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το ποσό αυτό.

Δημοφιλή