Στασινόπουλος: Όταν παραλάβαμε το 2ο στικάκι έλειπαν τα ονόματα των συγγενών του Παπακωνσταντίνου

Στασινόπουλος: Όταν παραλάβαμε το 2ο στικάκι έλειπαν τα ονόματα των συγγενών του Παπακωνσταντίνου
Eurokinissi

Με την κατάθεση Στέλιου Στασινόπουλου πρώην Ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, (που διαδέχτηκε τον Ιωάννη Διώτη ο οποίος είναι κατηγορούμενος για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ) ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, στο Ειδικό Δικαστήριο η τέταρτη ημέρα της δίκης με την κατηγορούμενο τον πρώην υπ. Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την περιβόητη «λίστα αγκάρντ». Ο μάρτυρας υπεραμύνθηκε τον χειρισμό του ΣΔΟΕ στην υπόθεση και είπε ότι όταν ήρθε το δεύτερο στικάκι από τη Γαλλία τότε διαπιστώθηκε ότι έλειπαν τα ονόματα των τριών συγγενών του κατηγούμενου του πρώην υπουργού.

Ο πρώην ειδικός γραμματέας περιέγραψε στην κατάθεση του καρέ-καρέ ότι παρέλαβε το στικάκι με τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ στις 2 Οκτωβρίου 2012 διπλωμένο σε μία κόλλα χαρτί με την ένδειξη «Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

«Θυμάμαι», είπε στο δικαστήριο ότι «είχε προγραμματιστεί μία σύσκεψη εκείνη την ημέρα και εν αναμονή της εμφανίστηκε ο Διευθυντής Οργάνωσης του Γραφείου του πρωθυπουργού, κύριος Κανελλόπουλος, ο οποίος μου παρέδωσε το φάκελο ενώ μου είπε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του. Ανέβηκα στον τότε οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη και του τον έδωσα χέρι με χέρι».

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο κ. Στασινόπουλος έκανε λόγο για την παραλαβή και δεύτερου CD της λίστας Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και τόνισε:

«Με εντολή του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα συστήθηκε επιτροπή η οποία ταξίδεψε στις 20 Οκτωβρίου 2012 στο Παρίσι και επέστρεψε αυθημερόν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ήμουν σε συνεχή επαφή με τον εισαγγελέα κ. Πεπόνη. Η επιτροπή ήρθε στο γραφείο μου κατευθείαν και μου παρέδωσε σφραγισμένο δέμα. Έφτιαξα επί τόπου αντίγραφο του CD και το παρέδωσα στον οικονομικό εισαγγελέα παρουσία όλων και μετά παραδόθηκε το υλικό με δική του εντολή στην Περιφερειακή Δ/νση Αττικής του ΣΔΟΕ. Ο κ. Πεπόνης ρώτησε τότε ''πόσα διακριτά αρχεία έχει'' η απάντηση ήταν: ''2.062''. Τότε ήταν που διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα με το προηγούμενο υλικό γιατί έλειπαν 3 αρχεία».

Πρόεδρος (σσ Νικόλαος Πάσσος): «Η ιστορία έχει στοιχεία θρίλερ».

Στασινόπουλος:«Τα πρώτα στοιχεία έδειχναν απόκρυψη εισοδήματος για τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου της τάξης των 6 εκατομμυρίων ευρώ ενώ λίγο αργότερα ένας από αυτούς είχε μηδενικό υπόλοιπο στο λογαριασμό του».

Και πρόσθεσε ο κ. Στασινόπουλος:

«Κακώς λέγεται ότι το ΣΔΟΕ ερευνά τη λίστα Λαγκάρντ αφού ο εισαγγελέας την είχε δώσει σε πολλές ΔΟΥ. Δεν κωλυσιεργεί το ΣΔΟΕ».

Ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ είπε επίσης ότι:

«Από 2.062 ονόματα της λίστας ταυτοποιήθηκαν με ΑΦΜ τα 1.740 και από αυτά τα 900 παρουσίαζαν μηδενικό υπόλοιπο. Εμείς αρχίσαμε να ελέγχουμε αυτούς που δεν είχαν καμία κάλυψη».

Στη συνέχεια της κατάθεσης του ο κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι δεν χρειαζόταν ειδική εντολή για να διενεργήσει έλεγχο και ότι θα διερευνούσε σε κάθε περίπτωση τα ονόματα.

Πρόεδρος: «Εάν σας παραδιδόταν το υλικό χέρι με χέρι και όχι επισήμως όπως έγινε θα κάνατε έλεγχο»

Στασινόπουλος: «Οποιαδήποτε πληροφορία έρχεται στο ΣΔΟΕ είναι προς αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση θα έκανα έλεγχο».

Εισαγγελέας (σσ Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου): «Εάν σας το έδινε το στικάκι και δεν ήταν υπουργός πια θα κάνατε έλεγχο».

Στασινόπουλος: «Οποιαδήποτε πληροφορία από οποιονδήποτε πολίτη κι αν προέρχεται είναι πολύτιμη. Θα πρωτοκολλούσα και θα προχωρουσα».

Ωστόσο, στη συνέχεια ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι δεν είναι δόκιμο να προχωρήσει στον έλεγχο χωρίς πρωτόκολλο.

Διώτης: Νομικό κώλυμα με την κλήτευσή μου

Νομικό κώλυμα σχετικά με την κλήτευσή του να καταθέσει ως μάρτυρας στην υποθεση προέβαλε ο πρώην ειδικός γραμματες Ιω. Διώτης ο οποίος θεωρείται πρόσωπο-κλειδί γιατί παρέλαβε το επίμαχο usb από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας γιατί έχει παράλληλα και την ιδιότητα του κατηγορούμενου για το αδικημα της απιστίας στην υπηρεσία που αφορά ότι δεν αξιοποιήσε τη λίστα Λαγκάρντ

«Έχω ένα εγγραφο που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κωλύομαι να εξεταστώ ως μάρτυρας καθώς και τη σχετική νομολογία» είπε ο κ. Διώτης και συνέχισε «αντιμετωπίζω την ίδια κατηγορία για τους χειρισμούς μου ως προς τη λίστα Λαγκάρντ θα μπορούσα να είμαι συγκατηγορούμενος σε αυτή τη δίκη, οδηγήθηκα λόγω της ιδιότητάς μου σε άλλο δικαστήριο. Δεν θα μπορούσα να έχω ταυτοχρόνως τις δύο ιδιότητες - του μάρτυρα και του κατηγορούμενου» τόνισε. Επίσης είπε, «εάν δεν μιλήσω τώρα θα υποβοσκεί οιονεί τεκμήριο ενοχής. Θα μου πουν στη δίκη μου αργότερα ''δεν μίλησες''».

Εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού Οικονομικών ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος είπε ότι «θα επιθυμούσαμε να εξεταστεί ο κ. Διώτης. Οφείλει όμως να πουμε για λόγους αρχής ότι μάλλον έχει δίκιο.

Ωστόσο, το Δικαστήριο αποφάνθηκε τελικά να προχωρήσει σε κατάθεση ο κ. Ιω. Διώτης σε ό,τι δεν τον ενοχοποιεί.

Προεδρος: «Εμείς θα σας κάνουμε ερωτήσεις και έαν κρίνετε ότι ενοχοποιείστε δεν θα απαντάτε»

Ο κ. Διώτης ξεκίνησε την καταθεση του λέγοντας ότι διαδεχτηκε τον κ. Ιω. Καπελέρη στις 6 Μαιου 2011. Εκείνη την ημέρα, όπως είπε, συζήτησαν για λίγα πράγματα και πάντως όχι για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Εκ των υστέρων έμαθα γι' αυτά τα δέκα ονόματα που του είχε δώσει ο πρώην υπουργός αλλά δεν έμαθα για τα αποτελέσματα του άτυπου αυτού ελέγχου, όπως μου τον είχε χαρακτηρίσει», τόνισε ο κ. Διώτης.

Και συνέχισε: «Προτού φύγει ο υπουργός από το θώκο του υπουργείου Οικονομικών δεν μου παρέδωσε τίποτε. Για το μετά θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω...»

Και συμπλήρωσε: «Δεν κλείδωνα τον υπολογιστη μου, δεν είχα βάλει password, δεν έκανα απόρρητες εργασίες. Το τι έκανα με τον κ. Βενιζέλο είναι μέρος με τις κατηγορίας την οποια αντιμετωπίζω σχετικά με το διάστημα που ξεκινά από τις 17 Ιουνίου 2011 και λήγει κατα την αποχωρησή μου».

Ο πρώην ειδικός γραμματέας παραδέχτηκε ότι η λίστα Λαγκάρντ είχε φτάσει στην Ελλάδα με την ενεργοποίηση των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας - Γαλλίας και ότι αυτό το είχε συζητήσει με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Κώστα Μπίκα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Διώτης είπε ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο πρότεινε στον υπουργό να στείλει το υλικό στον πρωθυπουργό.

«Με ρώτησε τι να το κάνει και του είπα την άποψη μου» είπε ο κ. Διώτης στο Δικαστήριο και συνέχισε «είχα δώσει εντολή να ελεγχθούν τα στοιχεία όλων των Ελλήνων που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στις ελβετικές τράπεζες».

Σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα Γιώργου Μπόμπολη να δηλώσει τον αριθμό των αρχείων της λίστας Λαγκάρντ ο κ. Διώτης απάντησε ότι διασύρεται δυόμιση χρόνια από την υπόθεση αυτή με κόστος προσωπικό και οικογενειακό. Στη συνέχεια υπστηριξε ότι έχει να πιάσει υπολογιστή στα χέρια του 5 χρόνια και όταν τον ρώτησε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού κ. Τάκης Βασιλακόπουλος αν μπορεί να διαγραψει στοιχεία απάντησε «Δεν θέλω να απαντήσω».

Νωρίτερα, στην αρχή της διαδικασίας, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιω. Διώτης ο οποίος έχει κληθεί από το Ειδικό Δικαστήριο για να καταθέσει ως μάρτυρας υπέβαλε αίτημα ανάκλησής της σχετικής απόφασης του δικαστηρίου ζητώντας να μην εξεταστεί τελικά επειδή είναι και κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση.

Πρόεδρος: «Δεν είστε διάδικος για να υποβάλετε αιτήματα»

Διώτης: «Είμαι όμως κατηγορούμενος κ. Πρόεδρε σε άλλο δικαστήριο για την ίδια υπόθεση»

Πρόεδρος: «Μπορείτε να πείτε ότι δεν μπορείτε να καταθέσετε. Kαι πρόσθεσε: «Περιμένετε στον ειδικό χώρο και όταν έρθει η σειρά σας...»

Δημοφιλή