ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/02/2015 13:10 EET | Updated 04/02/2015 13:11 EET

ΠΑΣΟΚ: «Ναι» στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής, «όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης

Menelaos Myrillas / SOOC

Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής, ενώ θα καταψηφίσει την πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, «η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρόταση του προέδρου της, Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφάσισε να ψηφίσει στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου: Να σηματοδοτήσει την ανάγκη σεβασμού της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας. Να υπογραμμίσει την ανάγκη και να εκφράσει την ευχή η νέα πρόεδρος της Βουλής να κινηθεί στο επίπεδο του αξιώματός της, υπερβαίνοντας τους οιωνούς της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου».

Βενιζέλος: «Γίνεται η στροφή προς την υπευθυνότητα»

Ως προς το πολιτικό σκεπτικό για την απόφαση της καταψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στη συνεδρίαση, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει στον διεθνή χώρο τις προσπάθειες της κυβέρνησης, δεδομένου και ότι εντοπίζει πως υπάρχει μια στροφή της «προς την υπευθυνότητα και την εθνική στρατηγική που το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε με κόστος». Όμως, αναφορικά με το εσωτερικό, ανέφερε ότι προεκλογικά ενώ το ΠΑΣΟΚ μίλησε με αλήθειες, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση έδινε εύκολες υποσχέσεις στον λαό και έλεγε εύκολα λόγια, ανεφάρμοστα. Επιπλέον, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμιά κίνηση συνεργασίας με την αντιπολίτευση, ούτε προχώρησε σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και επίσης ότι συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ, κάτι που έχει χαρακτηρίσει ως πολιτική τερατογένεση.

«Μετά από πολλές περιφερειακού χαρακτήρα κινήσεις επικοινωνιακές, η κυβέρνηση πλησιάζει σιγά-σιγά στον πυρήνα των προβλημάτων και της πραγματικής διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, αναφερόμενος στις συναντήσεις με τον κ. Ντράγκι, τον κ. Γιούνκερ και κυρίως συναντήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, πριν το Eurogroup που είναι το αρμόδιο όργανο, όπως επισήμανε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι καλύφθηκε σήμερα «η μικρή σε ύψος έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου», επισημαίνοντας ότι «βέβαια, καλύφθηκε με τη συμμετοχή μόνο των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, όχι ξένων, καλύφθηκε με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο από το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης του Δεκεμβρίου», για να τονίσει ότι «αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας». Σημείωσε ακόμα ότι καλύφθηκε επειδή η χώρα εξακολουθεί να είναι τεχνικά σε πρόγραμμα, λόγω της παράτασης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, και τόνισε: «Ας το λάβουμε αυτό υπόψη γιατί δεν πρέπει να διαταράξουμε το κεκτημένο, το οποίο φτάσαμε με τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού».

Γραμματέας της ΚΟ ο Λ. Γρηγοράκος, διευθυντής ο Π. Ρήγας

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, εξελέγη ομόφωνα γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος και με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, διευθυντής της ΚΟ τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος γραμματέας της ΚΟ Παναγιώτης Ρήγας.

Sponsored Post