ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/09/2015 03:55 EEST | Updated 25/09/2015 03:58 EEST

Τα ανοίγματα Τσίπρα: Επαφές με Ομπάμα, Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και ίδρυμα Κλίντον

eurokinissi

Σε πρωτοβουλίες που αφορούν τον διάλογο της Αριστεράς με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας πρωταγωνιστεί ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ημέρες μετά την εκλογική του νίκη.

Ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα προσκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ομάδας ως παρατηρητής. Η πρόταση ακούσθηκε θετικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η απάντηση θα δοθεί σε συνεννόηση με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο οποίο είναι και θα παραμείνει μέλος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας ενδιαφέρεται να απεγκλωβιστεί η σοσιαλδημοκρατία από τον «εναγκαλισμό» της με την δεξιά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Αυτό θα εξυπηρετεί η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατική ομάδα, πάντα όμως ως κόμμα που θα ανήκει στην Αριστερά. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την νίκη του και τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, «τείνει χείρα φιλίας» προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι τα οποία έχει καλέσει να απαγκιστρωθούν από την τακτική και τις ομηρίες της ΝΔ.

Στην ίδια κατεύθυνση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως κινείται και ο Φρανσουά Ολάντ, που σύντομα θα επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ εσχάτως μιλά με τα θερμότερα λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ο λόγος του έχει βαρύνουσα σημασία.

Ανάλογα θερμό είναι το κλίμα και με το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας και με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Δεν είναι τυχαίο ότι Τσίπρας και Ρέντσι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα και σε ένα από τα φόρα που εκφράζουν το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα, το ίδρυμα Κλίντον. Υπενθυμίζεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκλογές σε ένα χρόνο και η Χίλαρι Κλίντον φαντάζει σήμερα ως η ισχυρότερη υποψήφια εκ μέρους των Δημοκρατικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον πρόεδρο Ομπάμα, τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Μάλιστα και χθες Τετάρτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν για το προσφυγικό πρόβλημα.

Sponsored Post