Επιστροφή στην πολιτική διαπραγμάτευση με τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ. «Αγεφύρωτες» κάποιες διαφορές με τους δανειστές

Επιστροφή στην πολιτική διαπραγμάτευση.«Αγεφύρωτες» οι διαφορές με τους δανειστές σε ορισμένους τομείς
RECROP OF MSC118 German Chancellor Angela Merkel, right, and the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras brief the media during a bilateral meeting at the chancellery in Berlin, Monday, March 23, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)
RECROP OF MSC118 German Chancellor Angela Merkel, right, and the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras brief the media during a bilateral meeting at the chancellery in Berlin, Monday, March 23, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)
ASSOCIATED PRESS

Για αγεφύρωτες διαφορές σε ορισμένους τομείς των συνομιλιών κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη και παραπέμπουν και πάλι σε πολιτική διαπραγμάτευση. Αρχής γενομένης από το σημερινό ραντεβού που έχουν κλείσει ο πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αλλά και των επαφών που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τους ομολόγους του στο Eurogroup της Παρασκευής, η Αθήνα προσβλέπει να υπάρξει κοινός τόπος σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης “η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και σε πολλά σημεία φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση. Ωστόσο υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές που έχει βάλει η Ελλάδα και αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τη δική μας πλευρά”.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, αυτό σημαίνει ότι η λύση στο αδιέξοδο αναφορικά με το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το ΦΠΑ και η αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας, δεν μπορεί να δοθεί ούτε σε τεχνικό επίπεδο, ούτε σε επίπεδο των επικεφαλής των θεσμών.

Ενδεικτικό της στάσης των δανειστών, όπως λέει κυβερνητικός παράγοντας που έχει άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, είναι ότι “εφευρίσκουν διαρκώς κολλήματα σαν να μην θέλουν να βρεθεί κοινός τόπος”.

Χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι, ενέσκηψε ξαφνικά από την πλευρά των δανειστών θέμα σχετικά με τον τόπο που διεξάγονται οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν να επισκεφθούν και πάλι την Αθήνα καθώς θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση των διαπραγματεύσεων (τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, Brussels Group στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι) δεν βοηθά την επιτάχυνση των συζητήσεων. Ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την πλευρά των Ελλήνων, παραπέμποντας στη συμφωνία σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο σχετικά με τον τόπο που θα γίνονται οι συναντήσεις του Brussels Group.

Και από την πλευρά των θεσμών όμως, αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στις “υπαναχωρήσεις από την πλευρά της Αθήνας, σε θέματα που έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών”, ενώ προσθέτουν ότι “οι Έλληνες εμφανίζουν αγκυλώσεις σε δημοσιονομικά θέματα, γεγονός που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων”.

Σε αυτό το κλίμα και στο χθεσινό Euro Working Group δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος, καθώς οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αρκέστηκαν στο να καταγράψουν την πορεία των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές. Ωστόσο, το EWG υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

Όσον αφορά το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, γιατί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία. «Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, Γ. Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι παράγοντες οι οποίοι εκτιμούν ότι πλέον συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν αναμένεται πριν από το τέλος Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν μια θετική έκθεση προόδου στο Eurogroup της 11ης Μαϊου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκταμίευση μέρους της δόσης του δανείου.

Δημοφιλή