Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Πάρτε το απόφαση στα έδρανα αυτά θα κάθεστε ως το Σεπτέμβριο του 2019»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Πάρτε το απόφαση στα έδρανα αυτά θα κάθεστε ως το Σεπτέμβριο του 2019»

«Σήμερα κλείνουμε έναν μεγάλο και δύσκολο κύκλο. Σήμερα παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία, λίγο προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία του τελευταίου νομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να τηρούμε τις κόκκινες γραμμές και να κατανέμουμε δίκαια τα βάρη. Αύριο όμως θα κληθούμε να κατανείμουμε δίκαια και όσα θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενός «δότη» για την ενίσχυση των πλέον αδύναμων πολιτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα προχωρήσει η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, αναγνωρίζοντας ότι θα επρόκειτο για μεγάλη αδικία και δεσμεύτηκε ότι θα βρεθούν τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια. Αναφέρθηκε ακόμη στα δύσκολα μέτρα του νομοσχεδίου για τα οποία όμως τόνισε ότι αποτελούν μέτρα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Ιουλίου και αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης για την αποτροπή εφαρμογής των σκληρών απαιτήσεων των εταίρων που θα επιβάρυναν υπέρμετρα τα ελληνικά νοικοκυριά και ιδίως τα λαϊκά εισοδήματα. Παράλληλα απάντησε σε αυστηρό τόνο και για την πολεμική που ανέπτυξε ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση στο τελευταίο νομοσχέδιο που κρίνει την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην στάση που τηρεί η Νέα Δημοκρατία υπογράμμισε ότι το στρατηγικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατρέπεται σε κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρεαλισμού. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ από ένα κόμμα διακυβέρνησης έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας που σήμερα λέει όχι σε όσα ψήφισε, που δεν έχει αντιπρόταση και που είχε ποντάρει όλα τα λεφτά στο «μαύρο».

Η γραμμή Σαμαρά

«Δεν έχετε αντιπρόταση. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να μας εξηγείτε ποιες είναι αυτές», είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι με υβριστικές αναφορές λέει όχι σε όλα όσα η παράταξή του ψήφισε στις κρίσιμες ημέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τι μεσολάβησε από τα δημοσιεύματα που μόλις την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι η ΝΔ θα καταψήφιζε φορολογικά μέτρα και δημοσιονομικό διορθωτή και θα ψήφισε κόκκινα δάνεια και το Ταμείο για να φτάσει στη σημερινή θέση. «Τι ακριβώς συνέβη ;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε ότι μεσολάβησε μια δήλωση του κ. Σαμαρά με την οποία «χάραξε γραμμή» και με την οποία αναφέρθηκε με όρους απαξιωτικούς στο νέο Ταμείο, δίνοντας έτσι γραμμή στον κ. Μητσοτάκη για το τι θα ψηφίσει και τι όχι.

Τα χαμηλά πλεονάσματα και η ανάπτυξη

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για πλεόνασμα 2% και ρυθμούς πλεονάσματος 4%, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε που ήταν τόσο καιρό ο πρόεδρος της ΝΔ για να δώσει τη «μαγική λύση».

«Που ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι αυτή είναι η λύση να τη μάθουμε και εμείς; Να μάθουμε ότι η λύση είναι χαμηλότερα πλεονάσματα και υψηλότερη ανάπτυξη; Εξαιρετική πρόταση! Που σας είχαμε τόσο καιρό;», σχολίασε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε γιατί άραγε οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε δεν το κατάφεραν αυτό; «Γιατί εσείς αντί για 2% είχατε υπογράψει και είχατε δεσμευτεί για 4,5% πλεονάσματα για πάρα πολλά χρόνια και αντί για ανάπτυξη φέρατε 25% ύφεση, 25% καταστροφή του εθνικού πλούτου και τολμάτε και μιλάτε;», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η ύφεση ήταν 4,4% το 2009, 5,4% το 2010, 8,9% το 2011, 6,6% το 2012, 3,9% ύφεση το 2013.

Μεταρρυθμίσεις τύπου ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε αν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ ώστε να δώσουν αντάλλαγμα χαμηλά πλεονάσματα και ανάπτυξη 4%, είναι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το ΔΝΤ. «Που ήσασταν τόσα χρόνια κύριε Μητσοτάκη; ποιον κοροϊδεύετε ότι είστε ο μεταρρυθμιστής και με μαγικό τρόπο όλα θα τα κάνετε τώρα και τις 25 μονάδες ύφεσης που αφήσατε, θα τις κάνετε ανάπτυξη; Ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Μήπως είναι μεταρρυθμίσεις τύπου του ΔΝΤ;», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η ΝΔ ταυτίζεται με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών και «είναι με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο θέμα του χρέους».

Οι εκλογές

«Μας είπατε ότι αυτές τις φοβερές ιδέες θα τις εφαρμόσετε από το 2017 ως το 2021», σχολίασε ο πρωθυπουργός για το αίτημα εκλογών, «τι έγινε κύριε Μητσοτάκη; Να μη φεύγουμε ακόμα; Να περιμένουμε ως το 2017; 'Ακουσα τον κ. Σταμάτη να λέει εκλογές την άνοιξη του 2017. Σας ευχαριστούμε αλλά να σας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Και η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε, εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβρη του 2019 είτε το θέλετε είτε όχι και θα τις χάσετε και αυτές όσο θα άγεστε και θα φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από τη διαπλοκή».

Τα μέτρα και η συμφωνία

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα δύσκολα μέτρα που ψηφίζονται από τη Βουλή υπογράμμισε ότι στη δύσκολη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού που ψηφίστηκε και από τη ΝΔ, και από το ΠΑΣΟΚ και από το Ποτάμι, υπήρχαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Δώσαμε μάχη για να δίνει προοπτική αυτή η συμφωνία», είπε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αυτά που ψηφίζει σήμερα η Βουλή είναι στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας.

«Καταφέραμε να ακυρώσουμε πολλές από τις καταστροφικές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Σαμαρά και Βενιζέλου που συγκροτούσαν την 5η αξιολόγηση που δεν έκλεισε ποτέ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατήγγειλε ότι οι στόχοι του προηγούμενου προγράμματος καταδίκαζαν τη χώρα σε ανελέητη λιτότητα θυμίζοντας τα υψηλά πλεονάσματα που προέβλεπε το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης. Για απύθμενο θράσος κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κριτική της για τους έμμεσους φόρους και κατήγγειλε ότι σήμερα προχωρά σε μια εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης αν και είχε αναλάβει δεσμεύσεις για μέτρα 7,7 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

«Από μνήμη δεν τα πάτε καλά. Αλλά από θράσος, έχετε περίσσευμα. Λέτε ότι η κυβέρνηση βάζει φόρους, αντί να περικόψει δαπάνες. Υπονοώντας δηλαδή ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα επέλεγε αποκλειστικά το δεύτερο δρόμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με τις δεσμεύσεις που εσείς είχατε, τι μέτρα θα παίρνατε, αν παραμένατε το Γενάρη του 2015 στη κυβέρνηση: 'Αμεσα 2 δισ. επειδή πέσατε έξω στο στόχο του 2014, μέτρα ύψους 2 δισ. για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2015, άλλα 3,7 δισ. για να πιάσετε τον στόχο του 2016. Σύνολο μέτρων 7,7 δισ. . Μόνο για τη διετία 2015-2016». Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα κάλυπτε το κενό των 7,7 δισ. περικόπτοντας δαπάνες. «Θα μειώνατε στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου; Θα κλείνατε σχολεία και νοσοκομεία; Τι θα κάνατε; Η αλήθεια είναι ότι και μισθούς και συντάξεις θα κόβατε και απολύσεις θα κάνατε αλλά και νέους φόρους θα επιβάλλατε. Γιατί αλλιώς τα 7,7 δισ. δεν βγαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι είναι γνωστή η συνταγή της ΝΔ «και περικοπή δαπανών, και φόροι, και υιοθέτηση των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών».

Ασφαλιστικό και φορολογικό

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που ψηφίστηκαν πριν από μερικές ημέρες, είπε ότι γνώμονας στο ασφαλιστικό ήταν η δίκαιη μοιρασιά των βαρών και η βιωσιμότητα του συστήματος που είχε βγει από τις ράγες. Στόχος ήταν η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων και των κύριων συντάξεων, είπε ο κ. Τσίπρας ενώ για το φορολογικό είπε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε στην ίδια λογική. Ο πρωθυπουργός, δεν αρνήθηκε ότι τα μέτρα που ψηφίζει σήμερα η Βουλή δεν είναι ευχάριστα αλλά, όπως τόνισε, για πρώτη φορά είναι τόσο ορατή η προοπτική για την αλλαγή σελίδας. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλους να αναλογιστούν ότι η αντιπρόταση των δανειστών ήταν η αύξηση του ΦΠΑ για νερό και ρεύμα στο 24%. Ανέφερε εξάλλου ότι η κυβέρνηση κατάφερε στη διαπραγμάτευση να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, κατάφερε να αποτρέψει την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στον ΕΝΦΙΑ και υπογράμμισε ότι τα προβλεπόμενα έσοδα είναι ακριβώς τα ίδια με τα έσοδα που είχαν προβλεφθεί την προηγούμενη χρονιά. Είπε ακόμη ότι το 92% των ιδιοκτητών θα κληθεί να αποδώσει τον ίδιο φόρο.

Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

Αναφερόμενος στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν επιτρέπει στην αντιπολίτευση να μιλάει για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και προδοσία. Είπε ότι απαίτηση των δανειστών ήταν να έχει έδρα το Λουξεμβούργο και ξένη διοίκηση αλλά το Ταμείο αυτό έχει έδρα την Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο. Τον έλεγχο του Ταμείου έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος από την Βουλή, ενώ το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι μέσω του Ταμείου δίνεται η δυνατότητα για αξιοποίηση τμημάτων της δημόσιας περιουσίας και για να δημιουργηθούν νέες αξίες προς όφελος της ελληνικής Οικονομίας και δεν επιχειρείται ξεπούλημα όπως συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ. Από τα έσοδα του Ταμείου, το 50% των εσόδων θα διοχετευθούν στις επενδύσεις και το 50% στο χρέος και μόνο αυτού που προκύπτει από τις υποχρεώσεις τις τρέχουσας δανειακής σύμβασης κι όχι του συσσωρευμένου χρέους, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ που υπάγονται στο Ταμείο και όλοι οι εργαζόμενοι διατηρούν το σημερινό καθεστώς.

Στα όσα ακούστηκαν περί ενδεχόμενης κατάσχεσης της δημόσιας περιουσίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν δεν ήταν λάθος αυτά, τότε είναι ψεύδος και συκοφαντία, διότι ρητά ορίζεται πως το Ταμείο είναι ειδικού σκοπού και η μετοχή του είναι αμεταβίβαστη και ακατάσχετη. Κατηγόρησε μάλιστα την προηγούμενη κυβέρνηση ότι επιχείρησε να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ αλλά ευτυχώς την σταμάτησε το ΣτΕ και ότι ξεπούλησε το φιλέτο των 28 ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές. «Και μας μιλάτε εσείς τώρα για άρση της κυριαρχίας και να μας εγκαλείτε για ξεπούλημα» επέμεινε ο κ. Τσίπρας προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο οποίος ανέγνωσε κείμενο δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη ως προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, λέγοντας πως τότε είχε προβεί στις ίδιες προτάσεις. «Τότε ήταν σοβαρές προτάσεις και τώρα είναι άρση της κυριαρχίας; Λυπάμαι για το διπλό σας πρόσωπο» είπε καταλήγοντας προς την βουλευτή της ΝΔ.

Ο κόφτης και ο δότης

Αναφερόμενος στο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα τεθεί σε εφαρμογή. «Αλλά εκτός από τον κόφτη που δεν θα εφαρμοστεί η πραγματικότητα είναι ότι χρειαζόμαστε κάτι που πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί και δεν είναι κόφτης είναι δότης», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Καταφέραμε 1% πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο του 2015. Με βάση την Συμφωνία του Ιουλίου για κάθε ευρώ πάνω από το στόχο η ελληνική κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να δίνει 30 σεντς στο χρέος και 40 σεντς ως κοινωνικό μέρισμα. Με δύο λόγια, το 1,7 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον στόχο του 2015, σημαίνει ότι θα δώσουμε 500 στο χρέος, 500 στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και 700 εκατ. όπου εμείς επιλέξουμε. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την δυνατότητα να κλείσουμε πληγές και αδικίες», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα αποτελέσει και το δότη για την επούλωση των αδικιών. «Θα βάζουμε το πλεόνασμα πάνω από το στόχο για κάθε χρονιά-φέτος θα είναι στα 700 εκατ.- και κάθε ευρώ που θα έρχεται επιπλέον από τα μέτρα που έχουν υπολογιστεί για να φτάσουμε στο πλεόνασμα του στόχου της Συμφωνίας. Για κάθε ευρώ που δεν έχει συνυπολογιστεί, για τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα, αυτό αφορά τα έσοδα που θα έχουμε το επόμενο διάστημα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (δεν έχει προβλεφθεί στα παραμετρικά μέτρα) και θα είναι αρκετά εκατομμύρια». Είπε ακόμη ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων και τα έσοδα από το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι αυτό το Ταμείο που ξεκινά το 2016 με 700 εκατ. μπορεί να έχει πολύ περισσότερους πόρους. «Δεν σκοπεύουμε με αυτά τα χρήματα να κάνουμε μια εφάπαξ παροχή», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σε πρώτη φάση σκοπεύει να χρηματοδοτήσουμε την επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα ώστε να πιάσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Επίσης η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ μέσω των κύριων συντάξεων. «Είναι μεγάλη αδικία να ζητήσουμε πίσω το ποσό αυτό και δεν θα το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ενώ για τα ειδικά μισθολόγια είπε ότι θα βρεθούν τα ισοδύναμα. Επικαλέστηκε δε τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι βρήκε τους κωδικούς ενώ για τις άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων, είπε ότι τα ισοδύναμα θα βρεθούν από τα 700 εκατομμύρια πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή. Οι αποφάσεις για το χρέος σηματοδοτούν την εκκίνηση μια εποχής δημιουργίας και προκοπής», είπε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σημειώνοντας: «Μόνοι μας καταφέραμε και σηκώσαμε ένα δύσκολο σταυρό. Σήμερα κλείνουμε έναν μεγάλο και δύσκολο κύκλο. Σήμερα παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να τηρούμε τις κόκκινες γραμμές και να κατανέμουμε δίκαια τα βάρη. Αύριο όμως θα κληθούμε να κατανείμουμε δίκαια και όσα θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η ανάπτυξη είναι προ των πυλών επικαλούμενος και τη Eurostat, τους ευρωπαίους εταίρους που βλέπουν ανάπτυξη. «Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 μπαίνουμε σε θετικό πρόσημο. Το 2017 μπορεί να μην φτάσουμε το 4% που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε όμως 3% ανάπτυξη. Γυρίζουμε σελίδα. Οι άναρθρες κραυγές του παλιού πολιτικού συστήματος θα είναι ψίθυροι στα αυτιά της Ελλάδας του αύριο», είπε ο πρωθυπουργός για να υπογραμμίσει ότι: «Μπορεί η 'Ανοιξη σε λίγο να τελειώνει. Όμως η πραγματική άνοιξη της οικονομίας βρίσκεται μπροστά μας. Στο χέρι μας είναι να είναι και η πραγματική 'Ανοιξη της πατρίδας μας».

Δημοφιλή