ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/10/2015 14:33 EEST | Updated 01/10/2015 14:51 EEST

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ κατέθεσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μαζί με τις απαραίτητες υπογραφές

Bloomberg via Getty Images
Evangelos-Vassilios Meimarakis, leader of the New Democracy Party of Greece, gestures whilst speaking during a Bloomberg Television interview at the party headquarters in Athens, Greece, on Sunday, Sept. 6, 2015. Meimarakis is to campaign in Crete following a visit by Syriza party chief Alexis Tsipras. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ κατέθεσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης περίπου στις 5 το απόγευμα, κάτι που ανακοίνωσε και στη συνέντευξη Tύπου που παραχωρεί στο ξενοδοχείο Athens Ledra στη λεωφόρο Συγγρού.

Ο κ. Μεϊμαράκης συνόδευσε την υποψηφιότητάς του με τις απαραίτητες 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

«Ξέρω τις δυσκολίες που περνά ο κάθε πολίτης. Ξέρω και τις λύσεις που προτείνονται. Το “γκρέμισε τα όλα”. Εγώ πίστευα και πιστεύω στο χτίσιμο, όχι στο γκρέμισμα», τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του.

«Βλέπω τη ΝΔ με πολύ σεβασμό για την πορεία της και την προσφορά της όλα αυτά τα χρόνια» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι είναι μέσα στη ΝΔ και στα πάνω της και τα κάτω της.

«Ήμουν πάντα παρών, στα δύσκολα, όπως αυτό το εκλογικό καλοκαίρι» είπε, ενώ παράλληλα άφησε δε αιχμές για «κάποιους που εγκατέλειψαν τη ΝΔ και σήμερα συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ», με πολλούς να συνδέουν την αναφορά αυτή με τον Πάνο Καμμένο.

«Ξέρω που πάσχει η ΝΔ και ξέρω τι χρειάζεται για να διορθωθούν», επεσήμανε, και υποσχέθηκε ότι θα τα αλλάξει. «Δεν προτείνω σύγκρουση αλλά συμφιλίωση και συγκατοίκηση, δεν καλώ σε μάχη και κατεδάφιση, αλλά σε νεοδημοκρατικό ξεκίνημα», τόνισε.

Η μάχη των υπογραφών

Όσον αφορά στους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Άδωνις Γεωργιάδης τρέχει την κούρσα της συλλογής των απαραίτητων 50 υπογραφών, που είναι απαραίτητες για την υποβολή μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής της υποψηφιότητάς του. Πλησιάζει τον αριθμό των 50, όπως είπε ο ίδιος στο Mega, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Θα τις μαζέψω, θα είμαι υποψήφιος και θα κερδίσω. Έτσι μπαίνουμε στη μάχη».

Τη μάχη των υπογραφών έχει κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει και τη στήριξη του πατέρα του, του επίτιμου προέδρου της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που δραστηριοποιείται έντονα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει και επίσημα την υποψηφιότητά του στις 11 το πρωί, ενώ αύριο θα καταθέσει τη δική του υποψηφιότητα και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αναφορικά με την ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης φέρεται να προτιμά την 18η Οκτωβρίου, ενώ Μητσοτάκης, Τζιτζικώστα θέλουν χρόνο και προτιμούν να γίνει η εκλογή στις 15 Νοεμβρίου. Όπως έγραφε και ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας στο facebook «στην εκλογική διαδικασία πρέπει να υπάρχει ικανός χρόνος να ακουστούν οι προτάσεις και το σχέδιο του κάθε υποψηφίου Προέδρου για τη Νέα Δημοκρατία». Ως συμβιβαστική λύση φαίνεται ότι θα προτιμηθεί πιθανώς η 1 Νοεμβρίου.

Ο ρόλος του Αβραμόπουλου

Από το βράδυ της Τετάρτης, άρχισε να ακούγεται έντονα και το όνομα του νυν επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ. Από το στενό περιβάλλον του επιτρόπου διαψεύδεται κάτι τέτοιο.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει δεχθεί πολλές κρούσεις από βουλευτές να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Συναντήσεις Σαμαρά για τα εσωκομματικά

Ρόλο στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα πριν από τις εκλογές για τη νέα ηγεσία του κόμματος έχει αναλάβει και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά,. Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν συναντήσεις μαζί του χθες η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ σήμερα συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στα εσωκομματικά της ΝΔ.