Τσίπρας: Η Ευρώπη έχει ανάγκη από αλλαγή πορείας. Γιούνκερ: Ανόητη η προσπάθεια κάποιων για Grexit

Τσίπρας: Η Ευρώπη έχει ανάγκη από αλλαγή πορείας. Γιούνκερ: Ανόητη η προσπάθεια κάποιων για Grexit
SOOC

Σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία συζήτησαν κατ' ιδίαν με κυριότερο αυτό των εργασιακών και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επίσης τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, το Κυπριακό αλλά και τα 35 δισ. ευρώ του σχεδίου Γιούνκερ αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις τους αμέσως μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, γι' αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη. Βρετανία. «Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μ. Βρετανία αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα. Σττο δίλημμα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη», επεσήμανε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας λόγο για διάσωση 170.00 ανθρώπων στη θάλασσα και το Αιγαίο, όπως επίσης και την ειρηνική εκκένωση της Ειδομένης.

«Οι πολιτικές της ξενοφοβίας και των φρακτών, των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως «η Ελλάδα παλεύει για να αναδείξει ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης».

«Στο πλαίσιο αυτό ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία, οι ροές έχουν μηδενιστεί και οι θάνατοι ανθρώπων εκμηδενίστηκαν», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον κ. Γιούνκερ για την ενεργή στήριξη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ υπογράμμισε πως συζήτησαν και το θέμα της επίλυσης «Κυπριακού».

«Στηρίζουμε τις διακοινοτικές συμφωνίες για μία δίκαιη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση θα είναι αυτή που εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας και Δικαιοσύνης σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους χωρίς στρατεύματα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στην σχέση που έχει αναπτύξει ο κ. Γιούνκερ με την Ελλάδα.

«Η σχέση του πρόεδρου Γιούνκερ με την Ελλάδα είναι μια σχέση που δοκιμάστηκε και άντεξε», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε πως η Ευρώπη έχει ανάγκη από αλλαγή πορείας.

Γιούνκερ: Είμαι κατά των συλλογικών απολύσεων

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ, σημείωσε πως είναι χαρά του να βρίσκεται στην Αθήνα και αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό για μια σειρά από ζητήματα, ενώ παράλληλα χαιρέτισε τις προσπάθειες που όπως είπε καταβάλλουν οι Έλληνες. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά αυτές πρέπει να λάβουν υπόψιν την ελληνική πραγματικότητα». Όπως είπε ο ίδιος είναι κατά των συλλογικών απολύσεων.

«Η Ελλάδα έχει περάσει έναν σημαντικό κάβο» τόνισε ο κ. Γιούνκερ και υποστήριξε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε επίσης ως ανόητη την επιθυμία που όπως είπε είχαν κάποιοι για έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ και εξήρε το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για δύσκολες προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα οι οποίες ωστόσο όπως είπε είναι προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Επίσης αναφέρθηκε και στα 35 δισ. του «σχεδίου Γιούνκερ» για τα οποία τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση σε αυτά, ενώ αναφέρθηκε και στα επενδυτικά προγράμματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Θα πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο δίνουμε τις εγκρίσεις στα επενδυτικά σχέδια», υπογράμμισε.

Ο κ. Γιούνκερ εξήρε επίσης τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ, ενώ ερωτηθείς για το θέμα της απελευθέρωσης των συλλογικών απολύσεων ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε κατά.

Δημοφιλή