Η ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή και τα κρας τεστ που έρχονται

Η ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή και τα κρας τεστ που έρχονται
Sooc

Με μια κυβερνητική πλειοψηφία που μετρά πλέον 153 βουλευτές (μετά τη διαγραφή Παναγούλη – Νικολόπουλου για την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου της 19ης Νοεμβρίου) η κυβέρνηση περνά τα μεσάνυχτα ένα ακόμη κρας τεστ, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάτι να κλυδωνίσει την ήδη κλονισμένη πλειοψηφία.

Η ψήφιση του προϋπολογισμοί της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ενώ θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική ενώ ενέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση (όπως είθισται στις ψηφοφορίες του προϋπολογισμού).

Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού έχουν ταχθεί οι εισηγητές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα τον καταψηφίσουν.

Οι δύο τελευταίες απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Στάθης Παναγούλης και ο Νίκος Νικολόπουλος, αναμένεται να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο της αντίδρασης σε μνημονιακά μέτρα. Ο κ.Παναγούλης το έχει άλλωστε δηλώσει ήδη σε σχετική ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «ο Προϋπολογισμός του 2016 μεταφράζεται σε νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος του ήδη αγρίως φορολογούμενου ελληνικού λαού και σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση». Όσο για τον κ. Νικολόπουλο, συνεργάτες του έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν αναμένεται να υπάρξει διαρροή από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών οι οποίες αναμένονται από το απόγευμα και μετά, (που θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους μετά το άκαρπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών) ενώ τη συζήτηση θα κλείσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος αναμένεται να τονίσει κυρίως το γεγονός ότι η κυβέρνησή του έχει εστιάσει στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών, κάτι που δεν είχε συμβεί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται επίσης να τονίσει τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, που είναι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Όσο για το ασφαλιστικό, αναμένεται να τονίσει ότι η κυβέρνηση θέλει την ριζική μεταρρύθμισή του, ενώ θα ρίξει ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση των Ταμείων από το PSI. Τέλος αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός και στο προσφυγικό, αναδεικνύοντας τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή του, παρά τους μειωμένους πόρους ενώ θα αναφερθεί και στο θέμα της Σένγκεν και ότι διαψεύστηκαν οι κινδυνολόγοι που μιλούσα για αποπομπή της χώρας.

Όσον αφορά στον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη, εξαπέλυσε σφοδρότατη και σκληρή επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για κάλπικες υποσχέσεις. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καθόλου αναπτυξιακή λογική, επιβάλλοντας μόνο φόρους.

Τα πραγματικά κρας τεστ

Και αν η αποψινή ψηφοφορία δεν απειλεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, τα πραγματικά κρας τεστ είναι αυτά που έρχονται, με αποκορύφωμα το ασφαλιστικό. Το πρώτο είναι το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, η ψήφιση των οποίων θα απελευθερώσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Αυτό εκτός απροόπτου αναμένεται να έρθει προς ψήφιση μεταξύ 19-22 Δεκεμβρίου. Το επόμενο είναι ο κάβος του ασφαλιστικού. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ιδανικό θα ήταν να ψηφιστεί αμέσως μετά, περίπου στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα πάει για το πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου.

Η συζήτηση

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή πάντως, στο επίκεντρο βρέθηκε και το ασφαλιστικό και το θέμα των συντάξεων με τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο να διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια για σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου υποσχέθηκε τη δημιουργία περίπου 200.000 νέων θέσεων εργασίας τους επόμενους οκτώ μήνες, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου είπε ότι μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν 106 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δημοφιλή