ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/04/2015 06:06 EEST | Updated 02/04/2015 09:44 EEST

Ανοιχτός σε κυβέρνηση συνασπισμού ο Αντώνης Σαμαράς

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Greece main opposition party leader, Antonis Samaras speaks during a parliament session ahead of the confidence vote of the new government on February 10, 2015 in Athens. Greece's new leftist government fine-tuned a 10-point plan aimed at persuading its international creditors to reluctantly rethink their bailout terms and prevent the country from going bust. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Το σενάριο της «Αριστερής παρένθεσης» επαναφέρει ο Αντωνης Σαμαρας εκτιμώντας οτι η κυβέρνηση Τσίπρα με την τακτική που ακολουθεί θα φέρει σύντομα μια συμφωνία με τους δανειστές και θα υλοποιήσει τη δέσμευση της για να κρατήσει τη χώρα στο κοινό νόμισμα.

Με συνέντευξη του στο Bloomberg ο πρόεδρος της ΝΔ για πρώτη φορά εμφανίζεται ανοιχτός να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, εάν και εφόσον οι εξελίξεις οδηγήσουν σε αδιέξοδο την σημερινή κυβέρνηση και οι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει ώστε να λάβει χρηματοδότηση ναυαγήσουν.

«Εάν το σχέδιο είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τότε θα παρέχουμε στήριξη. Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα σήμανε την καταστροφή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ επικαλείται δυο νομοσχέδια της κυβέρνησης που στήριξε το κόμμα του στη Βουλή, για να απαντήσει στην ερώτηση οτι δεν στηρίζει την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση.

«Για την Ευρωζώνη, μια έξοδος της Ελλάδας θα είχε αντίκτυπο αλλά όχι τον ίδιο όσο τέσσερα χρόνια πριν. Αλλά και πάλι θα είναι τεράστιος, θα είναι πολιτική καταστροφή», τόνισε,,παροτρύνοντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τους θεατρινισμούς γιατί ο λογαριασμός ανεβαίνει.

«Βλέπω πολλά λόγια, πολλή θεωρία, πολλά ψέματα και καθόλου πράξεις. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ερωτηματικό» είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, που συμφώνησε τον Φεβρουάριο κατά την επέκταση του μνημονίου.

«Σε αντίθετη περίπτωση, εάν ιδεολογικά αποφασίσουν να μην τηρήσουν την συμφωνία, τότε μπορεί να έχουν να κάνουν με στάση πληρωμών» και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα, χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία εκλογών και χώρες που έχουν περάσει οι ίδιες από ένα παρόμοιο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν θα θελήσουν να μας δώσουν χρήματα εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αν συμπεριφέρεται αντι-ευρωπαϊκά».

Ο αρχηγός της ΝΔ μέσω του Bloomberg κατηγορεί τον πρωθυπουργο οτι με τη στάση του υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας κάνοντας ανοίγματα προς τη Ρωσία και διερωτάται:

«Όταν βρίσκεται στην Ευρώπη και ζητάς από τους Κινέζους, τους Ιρανούς και τους Ρώσους να σε χρηματοδοτήσουν, δεν στέλνεις ένα σήμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είσαι στην ουσία υπερ της ευρωπαϊκής πολιτικής;»

«Αντεπίθεση» από Σακελλαρίδη

Σε δήλωση σχετικά με την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης: «ο κ. Σαμαράς δηλώνει πρόθυμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα συνεχίσει το ημιτελές έργο του. Αυτό, ευτυχώς, έμεινε ανολοκλήρωτο στις 25 Γενάρη. Σήμερα ο ελληνικός λαός φαίνεται να αποδοκιμάζει ακόμη περισσότερο την κυβερνητική του θητεία και να στηρίζει ακόμη περισσότερο την σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την πρόσφατη ψήφο του. Για αυτό και συνεχίζουμε βάζοντας τα μνημόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, υπερασπιζόμενοι τις ευρωπαϊκές αξίες της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα. Σενάρια για κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας, που απεργάζονται τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και διάφορα κέντρα και παράκεντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι όνειρα εαρινής νυκτός».