Αποκλειστικό HuffPost Greece: Οι εξηγήσεις της Κατερίνας Σαββαΐδου για το πρόστιμο των 78 εκατ. σε εταιρεία. Τι γράφει στο υπόμνημά της

Αποκλειστικό HuffPost Greece: Οι εξηγήσεις της Κατερίνας Σαββαΐδου για το πρόστιμο των 78 εκατ. σε εταιρεία. Τι γράφει στο υπόμνημά της
Eurokinissi

Μάταια περίμεναν από το πρωί σήμερα οι φωτορεπόρτερ και τα τηλεοπτικά συνεργεία, να εμφανιστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς η πρώην γενική γραμματέας εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, προκειμένου να καταθέσει στους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλου εξηγήσεις, καθώς είχε κληθεί με την ιδιότητα της υπόπτου γιά το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία.

Η κ. Σαββαΐδου δεν προσήλθε στους εισαγγελείς, αλλά κατέθεσε μέσω του συνηγόρου της, έγγραφο υπόμνημα με τις εξηγήσεις της, σχετικά με την απόφασή της, να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρά το γεγονός ότι, το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι, στην περίπτωση επανελέγχου δεν αναστέλλονται οι υποχρεώσεις του φορολογούμενου να καταβάλει φόρους και πρόστιμα, που του έχουν καταλογισθεί και προσθέτει ότι «η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει λάβει στη συγκεκριμένη υπόθεση μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλομένων και έχει κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την άσκηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή σχετικών χρεών, ενώ δεν έχει διατάξει καμία αναστολή καταβολής των προστίμων που καταλογίστηκαν στην εταιρεία Gennet ΑΕ».

Η απόφαση της κ. Σαββαΐδου είχε παγώσει επ΄αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ’ αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη τον περασμένο Αύγουστο, μετά από διαδικτυακό δημοσίευμα, που αναφερόταν στην εμπλοκή της κ. Σαββαΐδου σε υπόθεση τοκογλυφίας με εταιρία, η οποία φέρεται να δάνειζε άλλη εταιρία με υπέρογκα επιτόκια.

Να σημειωθεί ότι, σε βάρος της κ. Σαββαίδου εκκρεμεί ποινική δίωξη, για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, που αφορά την απόφαση της, προεκλογικά να δώσει χρονικό περιθώριο ενός έτους σε τηλεοπτικά κανάλια, προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων, ενώ ο σχετικός νόμος ορίζει ότι, ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20ή ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου μήνα.

Για την υπόθεση της τοκογλυφίας εκκρεμεί ποινική δίκη, με κατηγορούμενους γιά τοκογλυφία κατ΄εξακολούθηση τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας, που δάνειζε την άλλη εταιρία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο θύμα της τοκογλυφικής δραστηριότητας των κατηγορούμενων - υπευθύνων της εταιρείας ήταν καπνεμπορική επιχείρηση με έδρα την Καβάλα, η οποία το έτος 2001 είχε ανάγκη δανειοδότησης, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει νέες πιστώσεις από την «Αγροτική Τράπεζα», επειδή τα προηγούμενα δάνεια που είχε λάβει από την ίδια τράπεζα δεν είχε καταφέρει να τα εξυπηρετήσει.

Προκειμένου να επιτύχει δανειακή ρευστότητα, ζήτησε τη βοήθεια τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που είχε διατελέσει παλαιότερα υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος φέρεται ότι, έφερε σε επαφή τους υπευθύνους της καπνεμπορικής επιχείρησης με την άλλη εταιρεία, η οποία προτίθετο να δανειοδοτήσει με επιτόκιο υψηλότερο από το νόμιμο.

Συμφωνήθηκε, για να καλυφτεί η δανειοδότηση, να γίνουν οικονομικές αγοραπωλησίες καπνικών προϊόντων, για να φαίνονται τα τοκογλυφικά δάνεια ως νόμιμες συναλλαγές.

Έτσι η εταιρία που δανειζόταν εξέδιδε προς την άλλη τιμολόγια, τα οποία ανέγραφαν ως συναλλαγή την πώληση καπνών, ενώ επρόκειτο για εικονικές συναλλαγές και για εικονικά τιμολόγια.

Έγιναν επτά παράνομες τοκογλυφικές δανειοδοτήσεις συνολικού ύψους 17,6 εκατ. ευρώ, από το 2002 έως το 2005, με αστρονομικά επιτόκια, από 38,62% έως και 205,12% σε ετήσια βάση.

Ενώ κάθε επιστροφή των «δανεικών» με τόκο εμφανιζόταν ως μεταπώληση των καπνών προς τρίτη εταιρία, ιδιοκτήτρια της οποίας φαινόταν η κόρη των υπευθύνων της εταιρίας, που δανειζόταν.

Από ένα σημείο και μετά οι υπεύθυνοι της δανειολήπτριας επιχείρησης, κατήγγειλαν τα γεγονότα στις αρμόδιες φορολογικές και δικαστικές αρχές, παραδεχόμενοι ότι, εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια.

Διενεργήθηκε τακτικός φορολογικός έλεγχος στις 30 Ιανουαρίου 2012, όπου διαπιστώθηκε ότι, η δανείστρια εταιρία έλαβε και καταχώρισε στα βιβλία της εικονικά τιμολόγια εκδοθέντα από την δανειολήπτρια.

Οι ελεγκτές του Δ.Ε.Κ. συνέταξαν στις 11 Ιανουαρίου 2013 έκθεση ελέγχου εφαρμογής των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και εξέδωσαν πράξεις επιβολής προστίμων, για λήψη και έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων κατά τις χρήσεις 2002-2005. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία των κατηγορουμένων για τοκογλυφία ανήλθαν στο ποσό των 78 εκατ. ευρώ!

Δημοφιλή