ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/06/2015 14:32 EEST

«Τροφή» στα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δίνουν νέες δηλώσεις υπουργών και κομματικών στελεχών

sooc

Δηλώσεις οι οποίες δίνουν νέα τροφή στα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες «έρχονται» από στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την δηλωμένη άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών.

Ενδεικτικό μάλιστα πως το θέμα συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου- ασχέτως εάν υπάρχει ως πρώτη η δεύτερη σκέψη στο μυαλό του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα- είναι πως έχουν συζητηθεί αρκετές λεπτομέρειες για το πως θα «πήγαινε» η χώρα σε εκλογές.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News «απάντησε» πολύ συγκεκριμένα σε δημοσιεύματα και δηλώσεις συνταγματολόγων και πολιτικών οι οποίοι υποστηρίζουν πως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – νωρίτερα του Φεβρουαρίου 2016- θα πρέπει να διεξαχθούν με υπηρεσιακή κυβέρνηση και αφού θα έχει εξαντλήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τις διερευνητικές εντολές.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ.Νίκος Βούτσης- και αρμόδιος υπουργός- «εάν υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς να απαιτηθούν διερευνητικές εντολές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χωρίς υπηρεσιακή κυβέρνηση. Με τον ίδιο πρωθυπουργό και την ίδια κυβέρνηση, εκτός από την τοποθέτηση ενός ή δύο υπηρεσιακών υπουργών».

Παράλληλα φαίνεται αν απορρίπτει και την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καθιερώσει την απλή αναλογική και θα είναι ντάλα μεσημέρι. Αλλά σε βάθος τετραετίας. Δεσμευόμαστε μάλιστα στη συνταγματική αναθεώρηση να κατοχυρώσουμε πάγιο εκλογικό σύστημα για τη χώρα ώστε να μην γίνονται συνεχώς παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο.

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του επίσης στην Real News της Κυριακή, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης τονίζει με τη σειρά του πως «Αν οποιαδήποτε στιγμή εκτιμήσουμε ότι η διαπραγμάτευση κινείται εκτός συγκεκριμένων ορίων, τον λόγο θα έχει και πάλι ο κυρίαρχος λαός. Δεν χρειάζεται να τρομάζει κανείς με την Δημοκρατία».

Παράλληλα απέρριψε κατηγορηματικά τα όποια σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ και τον Α. Σαμαρά ότι τα διακινούν και τα συντηρούν για να αποφύγουν τα εσωτερικά τους θέματα. Τόνισε δε πως στελέχη από άλλα κόμματα όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να μετέχουν σε μια κυβέρνηση, για να σχολιάσει: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο πρωθυπουργός που μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του με οποιαδήποτε κυβερνητική ομαδοποίηση. Αυτό θα ήταν πολιτικό τερατούργημα και η εποχή των τεράτων τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου».