Οξύτατη παραμένει η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης - Τα νέα μέτωπα και οι πρωτοβουλίες για εξεταστικές

Οξύτατη παραμένει η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης - Τα νέα μέτωπα και οι πρωτοβουλίες για εξεταστικές
SOOC

Η συζήτηση στη Βουλή μπορεί να ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης ωστόσο οι φωνές δεν έχουν ακόμη κοπάσει με το Μέγαρο Μαξίμου να σχολιάζει πως η ΝΔ δεν απάντησε σε καμία από τις 13 παρεμβάσεις του πρωθυπουργού αλλά ούτε έχει απαντήσει ακόμη και σε ό,τι αφορά στην υπόθεση με το κύκλωμα εκβιαστών. Στη Συγγρού ωστόσο κάνοντας ταμείο στην αντιπαράθεση της Τρίτης αξιολογούν με θετικό πρόσημο τη στάση του κ. Μητσοτάκη και το αίτημά του για εκλογές.

Ωστόσο, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως έχουν αποφασίσει την τακτική την οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής με την κυβέρνηση να παραμένει και να επιμένει για εξηγήσεις και τη Νέα Δημοκρατία να ανεβάζει ταχύτητες στην πολιτική της στάση (βλέπε αίτημα για τη διεξαγωγή εκλογών) και να καταθέτει πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τα capital controls και την υπογραφή τρίτου Μνημονίου. Την πρόταση αυτή η κυβέρνηση θα απορρίψει και δεν θα στηρίξει αφού πηγές στο Μαξίμου ερμηνεύουν την κίνηση της ΝΔ ως αντιπερισπασμό στην πρόταση της κυβέρνησης να διερευνήσει τα θαλασσοδάνεια και τα οικονομικά σκάνδαλα. Εν τω μεταξύ, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα ότι η διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. που διόρισε ο ίδιος δεν είχε καμία συνεργασία με το κατηγορούμενο Μαυρίκο, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία η Συγγρού επικαλείται έγγραφο το οποίο δημοσιοποιήθηκε στη Διαύγεια και κάνει λόγο για συνεργασία της εταιρείας με τον κατηγορούμενο. Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του απαντά πως «Ακόμα περιμένουμε να απαντήσουν ποιοι πλήρωναν τους κατηγορούμενους για εκβιασμό».

Και το κουβάρι της επόμενης ημέρας της προ ημερησίας στη Βουλή δεν ξετυλίγεται καθώς την ίδια στιγμή της πολιτικής πόλωσης που φαίνεται ότι ήρθε (ξανά) για να μείνει ξεσπούν ακόμη δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι ανάμεσα στους Καμμένο και Γκουτζαμάνη και το δεύτερο ανάμεσα στην κ. Τσατάνη και τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή ανέφερε ότι οι υποθέσεις της Marfin, της Siemens και των υποβρυχίων καλύπτονται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, είπε:

«Μήπως η Marfin της οποίας τα στελέχη εκδίδονται με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου για να δικαστούν στην Κύπρο και κατά των οποίων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εκδόθηκε ήδη ένταλμα σύλληψης, που επιβεβαιώνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, καλύπτονται; Και από ποιον καλύπτονται; Μήπως καλύπτονται, όχι από την κ. Θάνου, αλλά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία δεν δίνει εντολή στην Ευρώπη, στην Eurojust, στον Εισαγγελέα να καταθέσει στο κοινό register τρεις υποθέσεις; Της Siemens, του Βγενόπουλου και των υποβρυχίων;».

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με σημερινή ανακοίνωσή της, απαντά και ξεκαθαρίζει:

«Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσπαθεί και εκπληρώνει στο ακέραιο την αποστολή της, δεν έχει παραλείψει κάτι, ούτε συγκάλυψε κάποιον ή κάποιους».

Παράλληλα εξηγεί ότι και οι τρεις στο σύνολο υποθέσεις έχουν υπαχθεί στη Eurojust.

«Το θέµα της υπαγωγής υποθέσεων στο σύστηµα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust (το αποκληθέν ως "κοινό register") ανήκει στην αρµοδιότητα του δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού, που χειρίζεται την υπόθεση, ο οποίος διαβιβάζει το αίτηµα δια του κατά τόπον αρµοδίου Εισαγγελέα Εφετών, και όχι στην αρµοδιότητα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Οι υποθέσεις Siemens, Υποβρυχίων και Βγενόπουλου, στις 2 οποίες γίνεται αναφορά από τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Πάνο Καµµένο, όπως πληροφορηθήκαµε από το Εθνικό µας Μέλος στην Eurojust, έχουν υπαχθεί στο σύστηµα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust, οι δύο πρώτες στις 8-9-2008 και 26-7-2010, αντίστοιχα, και η τρίτη στις 21-4-2015. Εποµένως, ουδόλως εµπλέκεται η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη διαδικασία υπαγωγής υποθέσεων στο προαναφερόµενο σύστηµα διαχείρισης της Eurojust».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανήλθε με νέα ανακοίνωσή του χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την ανακοίνωση Τύπου της κ. Γκουτζαμάνη και βγαίνοντας στην αντεπίθεση επισημαίνει:

«Αρμόδιος Εισαγγελέας και χειριστής του θέματος εν γνώσει της Ευτέρπης Κουτζαμάνη είναι ο Εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης, κουμπάρος του Αντώνη Σαμαρά και υποψήφιος βουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης το 1993 στη Λευκάδα με 135 ψήφους. Αντιλαμβάνεται πλέον ο ελληνικός λαός ότι είτε υπάρχει θέμα για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είτε για τον Εισαγγελέα Ορνεράκη, ο οποίος μέχρι σήμερα εξέθεσε τη χώρα γιατί δεν ενέταξε, ίσως με εντολή της Εισαγγελέως ίσως όχι, την υπόθεση Βγενόπουλου στο Eurojust και διαμαρτυρήθηκαν οι Κυπριακές αρχές, αλλά και τις ροές χρήματος από τα υποβρύχια και από την υπόθεση της Siemens που προέκυψαν μετά το 2008 και το 2010».

Τέλος, κατεπείγουσα έρευνα ζητεί η Τσατάνη για τους ισχυρισμούς Παπαγγελόπουλου. Ειδικότερα, Ο Θέμης Σοφός, ως δικηγόρος της εισαγγελέως Εφετών, ζητεί από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, να διεξαχθεί κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα μετά από όσα ανέφερε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και για το σύννομο ή μη των ενεργειών άλλων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Η αναφορά κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, ενώ περιλαμβάνει όλη την ομιλία του αν. υπουργού ο οποίος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα Τσατάνη και αντέκρουσε τα όσα σε βάρος του αποδίδονται.

Όπως επισημαίνει η κ. Τσατάνη, από την χθεσινή συζήτηση προκύπτουν νεότερα στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν σχετικά με την υπόθεση του Α. Βγενόπουλου και τους χειρισμούς εισαγγελικών λειτουργών, ενώ κάνει λόγο και για παραβιάσεις της μυστικότητας της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι, η κ. Τσατάνη έχει θέσει στο αρχείο δικογραφία του κ. Βγενόπουλου για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ με επιστολή της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έχει κάνει λόγο για παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στην εν λόγω υπόθεση. Παράλληλα, η κυρία Θάνου διενεργεί πειθαρχική έρευνα την οποία διέταξε η ίδια για τον τρόπο που περιήλθε στην κυρία Τσατάνη η δικογραφία για την υπόθεση, με ελεγχόμενο τον επιχειρηματία κ. Βγενόπουλο.

Και ενώ οι υψηλοί τόνοι παραμένουν και η συζήτηση φτάνει στα άκρα, υπάρχουν ζυμώσεις στο παρασκήνιο της ήσσονος αντιπολίτευσης με τον Σταύρο Θεοδωράκη να κινεί τα νήματα αυτών. Αφετηρία η κεντροαριστερά και πρώτη στάση την Πέμπτη το απόγευμα όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού θα συναντηθεί με τη Φώφη Γεννηματά στη Βουλή. Μία πρωτοβουλία η οποία άλλωστε ανήκει και στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθώς είχε προηγηθεί η αποστολή επιστολών προς κκ Θεοδωράκη αλλά και Παπανδρέου από την ίδια στο πλαίσιο της πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας.

Σκοπός, η εξέταση των περιθωρίων συνεργασίας των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καθώς και περαιτέρω κοινές δράσεις. Ο κ. Παπανδρέου πάντως απάντησε σήμερα θετικά μεν αλλά σε επιστολή που του έστειλε ο κ. Θεοδωράκης.

«Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και εγώ, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάγκη της προώθησης των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δημοφιλή