Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επενδύουν στην πόλωση και την σκανδαλολογία σε αυτές τις εκλογές-εξπρές

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επενδύουν στην πόλωση και την σκανδαλολογία σε αυτές τις εκλογές-εξπρές
Menelaos Myrillas / SOOC

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν στις 28 Αυγούστου. Σε αυτή τη μικρή χρονικά προεκλογική περίοδο (μόλις 24 ημερών) και με δεδομένα ότι όλα τα κόμματα που εν δυνάμει θα συνεργαστούν με κάποιους συνδυασμούς (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ), έχουν προσυμφωνήσει και υπερψηφίσει το κύριο πρόγραμμα των επόμενων 3 ετών (μνημόνιο 3), θα αναμέναμε μια προεκλογική περίοδο ήπιων τόνων.

Αντιθέτως όμως η ρητορική που επικράτησε ήταν αυτή της πόλωσης και της σκανδαλολογίας, που μεταφέρθηκε και σε προεκλογικά σποτάκια αλλά και στα ντιμπέϊτ των πολικών αρχηγών. Έτσι η πολιτική επιχειρηματολογία μπήκε στο περιθώριο. Η ατμόσφαιρα αυτών των ημερών θυμίζει κάτι από την εποχή του βρώμικου '89, τότε που η προεκλογική σκανδαλολογία, με αφορμή την υπόθεση Κοσκωτά, κυριάρχησε, οδήγησε στην οικουμενική κυβέρνηση του Ταζνή Τζανετάκη με τη συνεργασία της Δεξιάς και της ενιαίας τότε Αριστεράς και μετεκλογικά η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διαπιστωθεί η ενοχή ή μη των Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιου Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα, Γιώργου Πέτσου και Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Με βάση το πόρισμα αυτής της επιτροπής, στις 27 Σεπτεμβρίου 1989 (μία μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη) η Βουλή αποφάσισε μετά από μυστική ψηφοφορία την παραπομπή και των 5 πολιτικών προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο.

Και σε αυτή την προεκλογική περίοδο, όπως και τότε, η σκανδαλολογία κυριάρχησε και επισκίασε την πολιτική ουσία, πιθανώς γιατί τα κόμματα πλέον στην μνημονιακή πραγματικότητα, δεν μπορούν να εξαγγείλουν παροχολογίες και επιχειρούν να φθείρουν τους αντιπάλους του με ζητήματα ηθικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο παρελθόν αυτές οι πολιτικές πόλωσης ωφέλησαν του μεγάλους και αφαίρεσαν ποσοστά από τα μικρότερα κόμματα. Απομένει να δούμε εάν το σενάριο θα επαναληφθεί.

Η αρχή

Το όλο θέμα ξεκίνησε αίφνης με καταγγελίες που εκτοξεύτηκαν από την πλευρά της ΝΔ και αφορούσαν τα στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, Παύλο Χαϊκάλη και Αλέξη Μητρόπουλο.

Ο Παύλος Χαϊκάλης κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε offshore εταιρεία της Κύπρου, όμως ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν ήταν μέτοχος ή ιδιοκτήτης, αλλά συνεργάστηκε με αυτήν την εταιρία που έχει έδρα την Ε.Ε. Τελικά έμεινε εκτός ψηφοδελτίων.

Στις 4 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή συγκρότησης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι μετά από 2 συνεδριάσεις, αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κ.Ε. να μην συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Αττικής ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος και σημειώνει ότι «μέχρι την πλήρη εκκαθάριση όσων θεμάτων βρίσκονται σε εκκρεμότητα και τον αφορούν, η εισήγηση προς την Κ.Ε. περιλαμβάνει την δυνατότητα να τοποθετηθεί στην τελευταία θέση εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί». Στις 25 Αυγούστου, ο επίκουρος Οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ζήτησε άδεια από την Βουλή, για να ασκήσει ποινική δίωξη στον βουλευτή για φοροδιαφυγή.

Στις 6 Σεπτεμβρίου η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλε προσπάθεια αποδόμησης, απαξίωσης και «δολοφονίας της προσωπικότητας της», μετά τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και την εμφανίζουν να έχει «θάψει» την ποινική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα εξοπλιστικά. Όπως υποστήριξε: «Χρειάζονται 30 υπογραφές βουλευτών για να κινηθεί η διαδικασία για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ουδεμία πρωτοβουλία τέτοια εν προκειμένω ανέλαβε το κόμμα του κ. Καμένου ή ο ίδιος», σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Στις δηλώσεις αυτές της Ζωής Κωνσταντοπούλου απάντησε η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατους τους ισχυρισμούς της για την δικογραφία με τα εξοπλιστικά.

«Για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των εξοπλιστικών απαιτούνται οι υπογραφές τριάντα βουλευτών και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε δεκατρείς βουλευτές», ανέφερε η κυρία Χρυσοβελώνη, συμπληρώνοντας πως η σχετική δικογραφία παραδόθηκε στον κ. Καμμένο μια ημέρα αφότου είχε κλείσει η Βουλή.

Στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ν.Δ Βαγγέλη Μεϊμαράκηυπόδικο για μια υπόθεση εξοπλιστικών με υποβρύχια.

«Δεν έχω καταλάβει γιατί με κατηγορεί. Έχει προεκλογικό δόλο», σχολίασε μεταξύ άλλων πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με αφορμή τα όσα του καταλογίζει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Την ίδια στιγμή ξεσπά μια κόντρα μεταξύ του πρόεδρου της ΝΔ και της ΕΡΤ, με τον κ. Μεϊμαράκη να κατηγορεί την διοίκηση ότι φιλοξένησε τον εκδότη της εφημερίδας Ακρόπολης κ. Μαυρίκο ο οποίος στον αέρα κατήγγειλε σκάνδαλα εναντίον του, συκοφαντικά και χωρίς να παράσχει αποδείξεις, λίγες ώρες πριν το ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα. Η ΕΡΤ απάντησε ότι δεν λογοκρίνει τους καλεσμένους και η κόντρα συνεχίστηκε και για τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ κατήγγειλε ότι δεν μπόρεσε να παρέμβει.

Σε αυτήν την «ωραία ατμόσφαιρα», επανέρχεται και η λίστα Λαγκάρντ. Στις 2 Σεπτμεβρίου, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, καλείται από εισαγγελείς για ανωμοτί κατάθεση.

Ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος κατέθεσε επί τέσσερις ώρες με την ιδιότητα του υπόπτου, για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σχετικά με την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην τράπεζα HSBC, που περιλαμβάνεται στο υλικό της λίστας Λαγκάρντ, προσπάθησε να αποδείξει ότι, τα χρήματα δεν του ανήκουν, αλλά ήταν στο λογαριασμό του, επειδή λειτουργούσε ως πληρεξούσιος του κ. Μιωνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπασταύρου προσκόμισε τραπεζικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία τα χρήματα κατατέθηκαν στο λογαριασμό του μέσω εμβασμάτων από τον κ. Μιωνή.

Την ίδια στιγμή η λίστα Λαγκάρντ γίνεται και προεκλογικό εργαλείο του ΣΥΡΙΖΑ στα σπότ του και διαρρέουν πληροφορίες και δημοσιεύματα για εμπλοκή πολιτικών προσώπων αν και είναι γνωστό ότι οι όποιες αποκαλύψεις θα γίνουν μετεκλογικά.

Κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο και τους εισαγγελείς πρωτοδικών, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης, επισκέφτηκαν τη γαλλική πρωτεύουσα και προσπάθησαν να πάρουν απαντήσεις από τον Εβρε Φαλτσιανί, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο σε αποκαλύψεις, που θα οδηγούν σε «μαύρο χρήμα» πολιτικών προσώπων καθώς και συγγενικών τους προσώπων, που ενδεχομένως κρύβεται πίσω από πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ.

ις τελευταίες ημέρες ξέσπασε το θέμα του Αλέκου Φλαμπουράρη , ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα ως μέτοχος της εταιρίας «Διάτμηση», πήρε δουλειά 3,9 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση εταιρία «Διάτμηση ΑΤΕ», στην οποία αναφέρει ότι ο κ. Φλαμπουράρης δεν έχει σχέση με την εταιρία από τις 26/01/2015, καθώς επίσης και ότι ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 23/09/2014. Ενώ ο κ. Φλαμπουράρης έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία παραιτήθηκε από την εταιρία και μεταβίβασε τις μετοχές του, την επομένη των εκλογών της 25 Ιανουαρίου.

Στην σκανδαλολογία ενεπλάκη και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος με αφορμή τις καταγγελίες για τον Αλέκο Φλαμπουράρη κάλεσε να δοθεί στη δημοσιότητα η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης των μετοχών διαμηνύοντας παράλληλα στον Αλέξη Τσίπρα ότι γνωρίζει και για άλλες υποθέσεις υπουργών και «καλό θα ήταν ο τέως πρωθυπουργός να σταματήσει να πετάει λάσπη».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για αυτές τις υποθέσεις, αποφεύγοντας ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την αναφορά του, ότι συγγενικά πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα πήραν δημόσια έργα το τελευταίο διάστημα.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα στην προεκλογική περίοδο της σκανδαλολογίας

Αν λάβουμε υπόψιν τα ευρήματα δημοσκοπήσεων π.χ της εταιρείας GPO για το Mega βλέπουμε ότι στην τελευταία δημοσκόπηση στις 11 Σεπτεμβρίου σε σχέση με την προηγούμενη στις 2 Σεπτεμβρίου:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 26% από 25%, η ΝΔ: 25,8% από 25,3%, η Χρυσή Αυγή στο 6,5% από 5,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 6% από 5,3% και το ΚΚΕ στο 5,7% από 5,1%.

Αντίθετα το Ποτάμι πέφτει οριακά στο 4,4% από 4,6%, η Λαϊκή Ενότητα στο 3,6% από 4% και η Ένωση Κεντρώων στο 3,3% από 3,2%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε αυτές τις δύο μετρήσεις παρέμειναν στο 3%.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε αύξηση και έφτασε το 60% από 54% και η Ν.Δ ανέβηκε στο 80% από το 77%.

Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η τακτική της πόλωσης και της σκανδαλολογία, σίγουρα ευνοεί τα δύο μεγάλα κόμματα που αυξάνουν τα ποσοστά τους και την συσπείρωση τους, σε αντίθεση με τα μικρότερα κόμματα που περίμεναν να αντλήσουν ψήφο διαμαρτυρίας από τα κόμματα εξουσίας.

Δημοφιλή